Slovenija je evropski prvak!

Slovenski košarkarji so v finalu ugnali še Srbijo s 93:85 in poskrbeli za največji uspeh slovenskega ekipnega športa.

Objavljeno
17. september 2017 19.35
Posodobljeno
17. september 2017 20.00
KOŠARKA
A. V.
A. V.

Istanbul - Slovenskim košarkarjem je uspel veliki met. V finalu evropskega prvenstva v košarki so premagali Srbijo s 93:85, kapetan Goran Dragić pa je postal najkoristnejši igralec (MVP) turnirja. V izjemno razburljivi tekmi pred 7000 slovenskimi navijači so v zadnji četrtini ostali brez Luke Dončića in Dragića, a vseeno strli srbski odpor za zgodovinski podvig. Dragić je bil s 35 točkami tudi najboljši strelec finala.

Reprezentanca Slovenije se bo v domovino vrnila v ponedeljek popoldan, ljubitelji športa pa jo bodo lahko pozdravili zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani. Točno uro prihoda bo Košarkarska zveza Slovenija sporočila v naslednjih urah.

Prva četrtina (20:22)

V slovenski začetni postavi so Goran Dragić, Luka Dončić, Jaka Blažič, Edo Murić in Gašper Vidmar. Pri Slovencih je bil od začetka najbolj dejaven Luka Dončić z raznovrstno igro, Edo Murić pa je dal prvih pet točk za Slovenijo. Na drugi strani je bil sprva vroč Kuzmić. Kasneje sta pobudo prevzela Bogdanović in Marjanović, Srbija pa je povedla z 18:13. Slovenci so se kasneje spet približali na dve točki razlike (18:20 in 20:22).

Druga četrtina (36:25)

Slovenci so začeli odlično. Randolph je zadel tri proste mete, koš je dosegel še Dragić za novo slovensko vodstvo (25:22). Razigrali so se Dončić, Dragić in Randolph. Navdušil je predvsem Dončić s prodorom čez celotno igrišče, ki ga je zaključil z zabijanjem. Po trojki Prepeliča so Slovenci povedli z 31:20, vendar so se Srbi spet prebližali (43:38). Pobudo je tedaj prevzel Dragić in z bleščečo igro že v prvem polčasu natresel 26 točk.

Tretja četrtina (15:20)

Spet je takoj zablestel Dragić s trojko. Slovenci ne popuščajo, saj je navijače dvignil na noge tudi Vidmar z zabijanjem. Srbi so se ponovno pričeli prebliževati, največjo težavo pa je povzročila Dončićeva poškodba gležnja. Slovenski igralci ne najdejo več pravega ritma, še kako se pozna, da v igri ni več vsestranskega Dončića. V najtežjih trenutkih je pobudo znova prevzel Dragić.

Četrta četrtina (22:18)

Prvi točki za Slovenijo je dal Nikolić, takoj zatem še Blažič. V napeti igri imajo Slovenci vseskozi rahlo prednost. V svoji igri je padel Dragić, Srbija pa je prišla na vsega točko razlike (77:76). Srbe je potem popeljal Mačvan , a je takoj odgovoril Prepelič. V napeti zadnjih minutah so najbolj trpeli živci, Slovence je v novo vodstvo popeljal Prepelič (84:82). Zatem je nov koš prispeval Randolph, Vidmar pa je blokiral Bogdanovića. V odločilnih trenutkih so Slovenci uspešno zadevali proste mete.

Prva peterka turnirja
: Goran Dragić, Alexey Shved, Bogdan Bogdanović, Luka Dončić, Pau Gasol.

Najkoristnejši igralec turnirja (MVP)
: Goran Dragić.

Evropsko prvenstvo, finale (Za ogled statistike kliknite na link Slovenija : Srbija.)

Slovenija : Srbija 93:85