Francozi po preobratu ugnali branilce naslova, v finalu z Litvo

V finalu pred finalom je Francija s 75:72 po podaljšku ugnala Španijo, v drugem polfinalu Litva boljša od Hrvaške (77:62).

Objavljeno
20. september 2013 19.00
BASKET-EURO-2013-CRO-UKR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Evropsko prvenstvo v košarki, ki ga gosti Slovenija, je na vrhuncu, znana sta oba finalista prvenstva: Litva in Francija.

Litva je v prvem današnjem polfinalu s 77:62 premagala Hrvaško, Francija pa je po razburljivi tekmi, ki se je končala šele po podaljšku, ugnala veliko Španijo s 75:72.

Drugi polfinalni obračun je bil pravi finale pred finalom. Francija je ob polčasu zaostajala za 14 točk, a nato na krilih Tonyja Parkerja, ki je dosegel 32 točk (met iz igre 11:19), uprizorila preobrat, nato pa zmagala v podaljšku. Tako se je Španiji tudi oddolžila za poraz v finalu zadnjega eurobasketa 2011 v Litvi.

»Po drugem polčasu sem bil jezen zaradi zaostanka, toda ekipa je ostala skupaj, verjeli smo v preobrat. Vrnili smo se na igrišče in se borili, trdo smo delali v obrambi. Španija je odlična ekipa, ko nas je premagala pred dvema letoma v finalu, smo se iz tistega poraza velko naučili. Vedeli smo, da jim lahko pridemo blizu in uspelo nam je,« je povedal glavni junak velike zmage Tony Parker.

Litva in Francija se bosta v nedeljo (21.00) pomerili za zlato kolajno, medtem ko bosta Hrvaška in Španija prej (17.30) odigrali tekmo za bron.

Za Francoze bo to drugi zaporedni nastop v finalu, kljub šestim medaljam z evropskih prvenstev pa še nimajo zlata. Na drugi strani je bila Litva že trikrat prvak Evrope; 1937, 1939 in 2003. V boju za tretje mesto (nedelja, 17.30) bodo Španci naskakovali enajsto medaljo na evropskih prvenstvih, Hrvati pa drugo po dveh bronih iz 1993 in 1995.

Francozi izgubljeni brez Parkerja

Obračun velikanov se je začel zelo izenačeno, Španci so z dvema lahkima košema Rickyja Rubia in Victorja Claverja povedli s 4:0. V prvih minutah je na njihove napade zlahka odgovarjal Tony Parker in bil eden najbolj zaslužnih, da je Francija držala stik z evropskimi prvaki (6:6). Proti koncu četrtine je Francija prišla tudi do vodstva (12:14), ki pa ni zdržalo dolgo. Še pred piskom sirene, je sledila nova španska ofenziva Sergia Rodrigueza in Rudyja Fernandeza za končni izid prve četrtine - 18:14.

V drugi četrtini se je začela francoska igra podirati. Brez Parkerja na parketu ni več šlo. Potem ko je poskrbel za izenačenje (18:18), je sledil španski niz 13:0, Francija pa je do konca polčasa osvojila le še dve točki, kajpak jih je znva vpisal Parker. Nervoza ob strelskem postu se je pri »trikolorih« stopnjevala, sledila je nešportna osebna napaka Borisa Diawa nad Sergiom Llullom. Francija se ni znala izmotati iz španskega primeža, polčas pa se je tako zaključil z razliko 14 točk v korist Španije (34:20).

S preobratom v podaljšek

Drugi polčas so Francozi začeli dobro, Špance so ustavili pri naletu, sami pa močno popravili met. Ko je dve pomembni trojki zadel Antoine Diot, se je zaostanek še dodatno zmanjšal (35:29) in Francija je bila spet v igri. S trdo obrambo so v prvih minutah Španiji dovolili le točko, dve napaki je naredil Rubio, kar so s pridom kaznovali. A se Španija ni ustavila Rubio in Fernandez sta navdušila z zabijanjem, na drugi strani pa je pridno koš polnil Parker, ki je ob koncu tretje četrtine bil že pri 23 točkah (od 43 točk Francije). Francija se je po trojki Mickaela Gelabalja približala na tri točke razlike (44:41), četrtino pa po novi ofenzivi Špancev sklenila z -6 (49:43).

Preobrat so Francozi kronali v zadnji četrtini, ko so bili še naprej uspešni pri metu za tri točke (Gelabale in Nando de Colo). Prednost Španije je znašala le še točko (49:48). A je na drugi strani udarec vrnil Fernandez, s še enim atraktivnim zabijanjem in trojko. Napetost pred koncem se je stopnjevala, Špancem pa se je vse večkrat zatresla roka. Dve minuti pred koncem je iz težkega položaja Parker zadel novo trojko in Francijo popeljal v vodstvo (63:64). Gasol je zadel za novo vodstvo Španije, Francija pa je za tem zadela le en prosti met (65:65). Sledil je zapravljen španski napad, na drugi strani so dobro ustavili Parkerja in polfinale se je zavlekel v podaljšek.

V podaljšku je bilo na obeh straneh veliko nervoze, prve točke je s prostima metoma po dveh minutah igre vpisal šele Gasol. Izenačil je Ajinca, z dborbeno igro in zanesljivim izvajanjem prostih metov pa povišal Parker (67:71). Ostalo je le še 30 sekund in zdelo se je, da je zmaga že v rokah Francije. A še vedno ni bilo konec napetosti. Parker je za tem naredil veliko napako in zapravil žogo, Španija je prišla do novih točk. Toda s prostimi meti so vendarle še vztrajali pri vodstvu, na koncu pa tudi prišli do velike zmage. Ugnali so evropske prvake in se uvrstili v veliki finale!

Tony Parker je tekmo zaključil s kar 32 točkami, sledil mu je Antoine Diot, ki jih je dal 10. V drugem polčasu je Francija zadela kar devet trojk iz dvanajstih poskusov. Pri Španiji je bil z 19 točkami najboljši Marc Gasol, Rudy Fernandez jih je dal 17.

Litva prva finalistka

Litva je do zmage nad Hrvaško prišla prepričljivo. Hrvati, ki so jih spremljale polne tribune navijačev, so enakovreden odpor nudili v prvem polčasu, Litovci pa so si ključno prednost za zmago zagotovili v tretji četrtini. Glavna junaka zaslužene zmage in uvrstitve v finale sta bila Jonas Maciulis (23 točk) in Linas Kleiza, ki je 22 točkam dodal še 11 skokov. Najboljši strelec Hrvatov je bil s 15 točkami Bojan Bogdanović.

Neustavljivi Kleiza

Prvi polfinalni obračun v polni dvorani Stožice, kjer se je zbralo tudi veliko litovskih navijačev, se je začel precej zadržano, moštvi sta se izmenjavali v vodstvu. Hrvaški košarkarji so dobro sledili Litovcem, ki so sicer narekovali ritem in naposled, pred koncem prve četrtine tudi prišli do vidnejšega vodstva (24:19). Hrvatom je veliko preglavic povzročal Linas Kleiza, ki je že v prvi četrtini dosegel 12 točk. Nanj je neuspešno pazil Damir Markota. Litva je ušla in ob začetku druge četrtine vodila že z devetimi točkami prednosti.

A so se varovanci Jasmina Repeše še uspeli zbrati in s pomočjo glasne spodbude s tribun zaostajali le še za dve točki (29:27), s pomočjo mladega Luke Žorića pa prišli tudi do izenačenja na 31. Toda litovska obramba je delovala odlično, Jonas Valančiunas se je izkazal z dvema blokadama in Hrvaška je spet bila zadaj (35:31). Pred koncem prvega polčasa so Litovci zadržali prednost treh točk, kar je napovedovalo še napet drugi del dvoboja (40:37). V prvem polčasu je Kleiza zbral kar 17 točk, pri Hrvatih je bil najboljši Bojan Bogdanović z 12 točkami.

Pobeg Litve proti zmagi

Drugi polčas je veliko bolje začela Litva. Podobno kot na začetku druge četrtine so hrvaški košarkarji slabše igrali v obrambi, Litovci so prihajali do hitrih košev in z nizom 10:0 prišli do prednosti 12 točk (53:39). V prvih petih minutah tretje četrtine je točke za Hrvaško vpisal le Krunoslav Simon. Repeša je krepko povzdignil glas ob minuti odmora, toda tudi visoki litovski rezervisti so blesteli odličnim metom (70 %), hrvaška conska obramba pa zanje ni bila prava ovira. Tako so prišli že do prednosti 18 točk (58:40). Blestel je zlasti Jonas Maciulis, ki je bil z 18 točkami, že prvi strelec Litve. V zaključku tretje četrtine so hrvaški košarkarji z Dariem Šarićem znižali prednost na 16 točk (61:45). Hrvaška je v tretji četrtini dosegla le osem točk, v prvih šestih minutah le tri.

V zadnji četrtini se Hrvaška ni mogla pobrati, prednost Litve je po zadetkih Seibutisa in Kalnietisa dosegla že 20 točk (69:49). Možnosti Hrvaške so bile vse manjše, nervoza je naredila svoje, Bogdanović si je prislužil tudi nešportno osebno napako. Za preobrat je bilo prepozno, vseeno pa so si varovanci jasmina Repeše prislužili glasen aplavz približno 8000 kockasto odetih navijačev. S predstavami na prvenstvu so namreč presegli pričakovanja javnosti in dosegli največji uspeh po letu 1995, ko so tudi zadnjič igrali v polfinalu eurobasketa.

Za Litvo je to peta uvrstitev v finale na evropskih prvenstvih, tretja v moderni dobi košarke oziroma po drugi svetovni vojni. Litva je bila doslej trikrat evropski prvak (1937, 1939, 2003), enkrat srebrna, v nedeljo zvečer pa si bo nadela šesto kolajno z EP.