Goran Dragić in Lado Bizovičar bosta pomagala nekdanjemu košarkarju

V času pred eurobasketom poteka velika dobrodelna akcija za pomoč Urbanu Gorjancu, košarkarju z Marfanovim sindromom.

Objavljeno
22. avgust 2013 13.08
tre*kosarka
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Urban Gorjanc, 21-letni in 213 centimetrov visoki košarkar je bil še lani resen kandidat za nastop v slovenski reprezentanci mlajših članov do 20 let na domačem evropskem prvenstvu. A nadobudnemu košarkarju je načrte za športno kariero prekrižala bolezen. Marfanov sindrom mu je preprečil nadaljnje igranje košarke in vzel njegove sanje. Naenkrat se je znašel v težkih socialnih okoliščinah, zato so mu na pomoč priskočili slovenski košarkarji z Goranom Dragićem na čelu.

K dobrodelni akciji je pristopil Špas teater, za Goranjca pa se bo denar zbiral z nakupom vstopnic za ogled gledališke predstave Slovenska muska od A do Ž z Ladom Bizovičarjem v glavni vlogi. Cena vstopnice je 20 evrov, ob pomoči za košarkarja pa organizatorji akcije vsem obljubljajo obljubljajo nepozaben smeha poln večer v družbi Gorana Dragića in ostalih junakov moške košarkarske reprezentance. Predstava bo na sporedu 28. avgusta, ob 21. uri v Festivalni dvorani na Bledu.

Dobrodelna licitacija hokejske palice

V času evropskega prvenstva bo potekala prav posebna licitacija treh športnih artiklov. Šlo bo za Dragićev dres moštva Phoenix Sunsov z njegovim podpisom, dres slovenske moške košarkarske reprezentance s podpisi vseh letošnjih junakov ter podpisano hokejsko palico Anžeta Kopitarja, ki se je brez pomislekov pridružil pobudi Dragića, Košarkarske zveze Slovenije in Špas teatra.

»Dobrodelna predstava bo za Urbana Gorjanca, ki je v življenju kljub mladosti pretrpel že marsikaj, pomenila izjemno priložnost, da se zbranimi sredstvi zoperstavi bolezni in neprijetni družinski situaciji. Izjemno sem vesel, da lahko s tem, ko sem v življenju uspel, zdaj pomagam tudi drugim, ki take sreče ne morejo uživati. Tako sem k projektu povabil tudi prijatelja in izjemnega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja, ki ni okleval niti za trenutek,« je povedal pobudnik akcije Dragić.

»Izjemno sem vesel, da se je kljub napornim pripravam na EP našel čas tudi zame in da so številni ljudje v teh časih pripravljeni pomagati in narediti humanitarno stvar. Iskreno se zahvaljujem Goranu Dragiću, Košarkarski zvezi Slovenije, Špas teatru in vsem, ki so stopili zraven. Komaj čakam predstavo, da vse te fante srečam v živo in jih tudi osebno spoznam. Hvala vsem,« se je bil hvaležen Goranjc, ki trpi za Marfanovim sindromom. Gre za dedno bolezen vezivnega tkiva v telesu. Najpogostejše so spremembe na skeletu, srčno-žilnem sistemu in očeh.

»Bolezen je pri meni za zdaj vplivala samo na aorto, in sicer zgoraj omenjena anevrizma aorte, pa seveda tudi na skelet, kar se vizualnega vidika tiče. Dodatnih neprijetnosti, kot so težave s hrbtenico in sklepi pa zdaj, vsaj po mojem mnenju, zahvaljujoč športu še nisem imel. Tudi z očmi nimam težav, razen kratkovidnosti, kar pa v primerjavi s tem, s čimer se bojuje marsikdo, ni nič posebnega. Tudi to, da sem po vseh teh letih športa še vedno pri močeh, je neke vrste čudež, saj imajo nekateri bolniki po svetu že dosti prej velike težave, pa se niso ukvarjali s športom. Sicer pa komaj čakam operacijo, da se morda vrnem na parket. Verjamem, da se tudi bom!« je odločen mladi košarkar.