Goran je bržčas najboljši na EP, v ekipi pa je le eden od nas

Klemen Prepelič: najprej po prvo mesto v Helsinkih, nato povsem mirno v Istanbul, pravi eden od slovenskih adutov. 

Objavljeno
05. september 2017 02.29
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Helsinki – Po treh kolih eurobasketa ima Slovenija tri košarkarje z dvomestnim strelskim učinkom. Daleč spredaj je pričakovano Goran Dragić (povp. 26,3), drugi Luka Dončić (13,7), tretji Klemen Prepelič (10,3). Slednji na svojem drugem EP presega številke izpred dveh let (9,8), po začetnih težavah z metom za tri točke (proti Poljski 1:5, proti Finski 1:7) pa si je nekoliko naravnal roko ob zmagi nad Grčijo (3:6).

Visoki branilci »živite in umirate« od meta z večje razdalje, vam je v nedeljo odleglo?

Seveda sem bil vesel dobre predstave, ampak ta ne bi nič štela, če bi izgubili. Na EP se moramo vsi podrediti potrebam moštva, sem nismo prišli, da bi se prodajali. Doslej smo vsi korektno opravili svoje delo in tako mora ostati vse do konca. Met pa je seveda odvisen od dnevne forme, s čimer se moramo zunanji strelci sprijazniti že na začetku karier. Nimamo vpliva na to, kako nam bo šel od rok na določen dan, imamo pa na pripravo na tekme in energijo, ki jo prikažemo.

Strelci radi med igro »občutite« žogo. Kako se usklajujete z Dragićem, ki je zelo dominanten organizator, in Dončićem?

Ko je Goran v igri, se seveda vse vrti okoli njega, on je bržčas najboljši košarkar tega EP, čeprav se v našem moštvu obnaša, kot da je zgolj eden od nas. Ko je proti Grčiji zašel v težave z osebnimi napakami, smo drugi uvideli, da moramo prevzeti svoj del odgovornosti. Pokazali smo, da imamo večdimenzionalno moštvo, če smo pravi, smo lahko enakovredni vsakomur na tem prvenstvu.

Če bi potegnili črto pod prvimi tremi nastopi: katere so bile odlike Slovenije in kje so rezerve za naslednje nastope?

Iskreno mislim, da igramo v obrambi veliko bolje, kot smo na pripravljalnih tekmah, kar nam omogoča nizanje nasprotnih napadov. Doslej smo dosegli lepo število lahkih košev, res pa je, da moramo igrati še bolje v končnicah. Proti Grčiji smo resda pokazali pravi značaj, smo si pa v tretji četrtini privoščili nepotreben padec. Zdaj si želimo, da bi se razigral še kakšen košarkar in da bi se povečal nabor dejavnih mož.

Ste zadovoljni s svojo igro?

Vedno je lahko bolje.

Pred vrati so Islandci. Ste se lahko osredotočili nanje med tekmama z Grčijo in Francijo?

Dobro smo se pripravili tudi nanje in se prepričali, da gojijo zelo neugoden slog igre. Imajo nizke, a hitre košarkarje, vsi lahko prebijejo prvo obrambno linijo in zadevajo z zunanjih položajev. Po igralskem poreklu sicer niso med najboljšimi v skupini, vendar na tekmi ne odločajo imena, ampak prikazano na parketu. Igrati moramo v našem prepoznavnem ritmu in če bo potek ponudil priložnost za počitek nosilcev igre, jo bomo izkoristili, sicer ne. Ne moremo pred začetkom tekme razmišljati o tem scenariju, saj moramo zmagati.

V prvih treh kolih Islandija ni nakazala, da bi lahko presenetila kogarkoli ...

Drži, a je na začetku tekem vendarle vodila, kar je znak, da ima določeno kakovost. Mi se bomo ukvarjali predvsem s svojo igro, tako kot smo se v prvih treh nastopih, in prepričan sem, da nam bo to prineslo uspeh. Seveda pa menim, da je naše moštvo na precej višji ravni; vsaj za razred.

Razmišljate tudi o sredinem derbiju s Francozi, ki bo bržkone odločil o prvem mesto v skupini A?

V mislih imamo zgolj naslednjega tekmeca. O Francozih ne bi govoril, saj si z njimi še ne belim glave.

Ali morda pogledujete proti skupini B in možnim tekmecem v osmini finala?

V nedeljo smo skupaj spremljali dvoboj med Izraelom in Nemčijo ter videli zasuk domačega moštva, ki se ni vdalo. Reprezentance v Tel Avivu so zelo izenačene, vse sodijo v višji kakovostni razred, nekatere celo v krog kandidatov za kolajne. Kdorkoli bo naša prva ovira v Istanbulu, bo zelo zahteven tekmec, zato niti ne ugibam, kdo bi nam bolj ustrezal. Poskusili bomo osvojiti prvo mesto v naši skupini, nato pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo.