Kapetan ve, da je energija nalezljiva, zato bo vsem za zgled

Slovenski košarkarji so proti Hrvaški dobili, kar so potrebovali pred ponedeljkovim odhodom na EP. Obramba nekoliko boljša, met še ne.

Objavljeno
25. avgust 2017 23.33
Goran Dragič,Ljubljana Slovenija 24.08.2017 [Šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Zmago v javni generalki pred ponedeljkovim odhodom na EP so slovenski košarkarji že kar potrebovali in po uspehu nad Hrvati s 74:73 jim je odleglo. Zavedali so se sicer, da niso blesteli, toda počasi so preklopili misli na tekmovalni način razmišljanja, v katerem šteje zgolj rezultat, in tudi odštevanje dni do sila pomembnega štarta proti Poljski bo po uspehu precej lažje.

»Po dveh porazih v Tel Avivu se je spremenilo ozračje v reprezentanci, zato smo morali presekati niz. Naša predstava ni bila popolna, pomeni pa napredek pri odzivnosti na dogajanje na parketu. Velik motiv je bila tudi želja, da bi se oddolžili gledalcem za čudovito podporo,« je priznal slovenski selektor Igor Kokoškov, potem ko so njegovi košarkarji v četrtek vodili manj kot 14 minut, slabše metali iz igre kot Hrvati (38:43 %), a imeli na voljo 18 prostih metov več, tesno dobili skok s 43:41 in izgubili manj žog (12:19). Kljub desetim ukradenim žogam (Dončić 5) pa se je bilo tudi tokrat težko ogniti očitku, da je bila slovenska obramba premalo agresivna v prvem polčasu, v katerem je »izmaknila« le dve žogi.

Še posebej so bile vprašljive uvodne minute, čeprav je Kokoškov na zadnjih tekmah redno uvrščal v začetno peterko iste može – Gorana Dragića, Klemna Prepeliča, Luko Dončića, Eda Murića in Gašperja Vidmarja. In tudi zgodnja poskusa z Vlatkom Čančarjem in Anthonyjem Randolphom nista prinesla hitrega zasuka. »Res je, začeti moramo bolj agresivno, ustvarjati pritisk na nasprotno moštvo in sodnike ter sami narekovati potek. Igrati moramo čvrsto, hitro in pametno, da bi pretvorili naše slabosti v odlike. Na EP bomo menjavali kar nekaj košarkarjev na različnih položajih, saj nam Randolph, Murić, Čančar in Dončić dajejo raznovrstnost. Prožno se bomo prilagajali in nikakor ne bo pomembno, kdo bo začenjal dvoboje. Zgolj, kdo jih bo dokončal in nam prinašal zmage,« je odločen selektor.

Šibka točka ostaja tudi met za tri točke. Proti Hrvaški je bil iztržek zgolj 3:24 (13 %), na vseh pripravljalnih tekmah (58:205 ali 28 %) pa nekoliko boljši po Dončićevi zaslugi, saj je trojke metal s polovičnim izkoristkom – 22:44. Med boljšimi je še Klemen Prepelič z bero 11:39 (28 %), merilne naprave mora naravnati zlasti Dragić (doslej 4:32 ali 12 %), z natančnostjo pa se ne morejo pohvaliti niti Jaka Blažič (2:20), Randolph (3:13), Sašo Zagorac in Matic Rebec (po 1:9) ...

»Ko se nam bo odprlo tudi v napadu, bo vse še veliko bolje, ampak trenutno ni nič hudega, če imamo rezerve v igri. Če bo kdo od nas kdaj metal iz ugodnih položajev 0:7, ga bomo še vedno spodbujali. Kajti če se bomo držali naših pravil v obrambi, lahko zmagamo na vsaki tekmi. Vem, da se soigralci v veliki meri zgledujejo po meni, zato bom moral bolj pritiskati na tekmečeve branilce, saj je energija nalezljiva. Res pa je, da je težko zdržati v takšnem ritmu 35 minut na vsaki tekmi,« je ocenil kapetan Dragić, ki po tekmi s Hrvaško ni skrival navdušenja nad imenitnim vzdušjem v dvorani: »To je bila moja zadnja tekma v Stožicah, zato me je pred začetkom stisnilo in imel sem solzne oči. Tudi moj klubski trener Erik Spoelstra, ki je v Sloveniji na počitnicah, je sproščeno užival in je celo skakal z navijači.«

Naslednji skok: smer – Helsinki.