Košarkarsko EP: Odlični Dragić prinesel prvo zmago 

Slovenski košarkarji so na prvi tekmi Eurobasketa premagali Poljsko z 90:81, najbolj razpoložen je bil Goran Dragić.

Objavljeno
31. avgust 2017 12.33
Posodobljeno
31. avgust 2017 12.33
Košarka, pokal Adecco, 3 DRAGIČ Goran (Slovenija), 6.8.2017, Maribor [košarka, goran dragič, pokal adecco]
N. Gr.
N. Gr.

Helsinki - Slovenija je Eurobasket odprla na najboljši možen način - z zanesljivo zmago proti Poljakom, ki večino tekme ni bila pod vprašajem. Blestel je eden glavnih zvezdnikov prvenstva Goran Dragić, ki je prvenstvo začel s 30 točkami, tudi igra v obrambi je na trenutke delovala zelo dobro. Luka Dončić je prikazal mirne živce in mirno roko, celotna ekipa pa zelo borbeno predstavo, po kateri so si zmago zaslužili. Začetek je bil dober, prostora za napredek pa je kar nekaj, že naslednja naloga proti Finski v razprodani dvorani bo precej težja. 

Začetek Slovenije ni bil najboljši, razigran je le Goran Dragić, ki je prvenstvo začel s prvimi petimi točkami reprezentance in je trenutno že pri sedmih, a se Slovenija ni uspela odlepiti od Poljakov, ki so zelo dobri pri metu za tri točke in po petih minutah je bil izid izenačen (12:12).

Ko je Dragić odšel iz igre, je vajeti igre prevzel Luka Dončić, ki je po treh zgrešenih metih zadel prvo slovensko trojko prvenstva, nato pa še dvakrat poizkušal nekoliko na silo s prodori pod koš. Aleksej Nikolić je dobro igral v obrambi in prav tako zadel trojko, Gašper Vidmar je prispeval štiri točke in Slovenija po prvih desetih minutah vodi s 24:22. V obrambi je največ preglavic povzročal Slaughter, vodstvo Slovenije pa bi bilo lahko še višje, ko bo stekel tudi met za tri točke.

Začetek druge četrtine je bil eksploziven, najprej je trojko zadel Klemen Prepelič, kmalu za njim pa še debitant na evropskih prvenstvih Vlatko Čančar in poljski selektor je bil ob slovenskem vodstvu za osem točk prisiljen v minuto odmora. V naslednjih minutah je slovenska igra v obrambi nekoliko razpadla in začela se je serija košev na obeh straneh, Slovenija še vedno ohranja varno razliko, a je Igor Kokoškov z minuto odmora želel umiriti svoje varovance.

Goran Dragić še naprej igra tako, kot se od kapetana pričakuje, v prvih 15 minutah evropskega prvenstva je dosegel že 16 točk, Poljaki zanj nimajo rešitev, vodstvo Slovenije pa bi bilo precej višje od 10 točk, če v napadu ne bi po nepotrebnem hiteli in zapravljali lahke napade. Tudi igra v obrambi bi bila lahko boljša, a so Slovenci kljub vsemu pokazali, da so bolj kvaliteten tekmec od Poljakov. Slovenci so nato padli in v minuti in pol zapravili sedem točk prednosti, Kokoškov je moral reagirati in pred zaključkom prvega polčasa še enkrat umiriti igro. Zadnje minute bodo hitro odšle v pozabo, nato pa je Hrycaniuk naredil nepotrebno tehnično napako in Slovenija odhaja na odmor s sedmimi točkami prednosti. 

Začetek drugega polčasa je bil spet povsem v znamenju Slovenije, ki je z delnim izdiom 10-0 spet vzpostavila zajetno vodstvo, še naprej pa blesti Dragić, ki je že pri 22 točkah. Prevlada Slovencev se nadaljuje, navdušili so tudi peščico navijačev, ki je pripotovala v Helsinke, razlika pa se giblje okrog 15 točk. Razveseljuje tudi dejstvo, da ritem ni vidno padel, ko so v igro prišli rezervisti, Žiga Dimec je dobro nadomestil Gašperja Vidmarja, tudi Čančar in Nikolič sta zaenkrat pustila dober vtis. Po 30 minutah Slovenija vodi s 74:56 in vse kaže na prvo zmago Slovenije na Finskem. 

V zadnjem delu so Slovenci nadzorovali razplet tekme, Poljaki pa so skorajda že obupali. Ustavil se jim je met za tri točke, ne zadevajo niti iz neposredne bližine, skrbi pa pet osebnih napak Gašperja Vidmarja. Ne za današnjo tekmo, a če bo proti boljšim nasprotnikom že sredi zadnje četrtine obsedel na klopi, bo Slovenija v težavah. Poljaki so se še enkrat približali, potem ko so Slovenci v obrambi zaigrali preveč ležerno in se niso dobro vračali pod svoj koš. Tekme kljub visoki prenosti še ni konec, na kar košarkarje opozarja tudi selektor Kokoškov. Vodstvo se še naprej topi, Poljska se je približala že na sedem točk in Slovenci so si povsem brez potrebe zapletli končnico že napol dobljenega srečanja.

Odlični Goran Dragić je prevzel odgovornost in s košem za 88 točko potrdil pomembno prvo zmago za Slovence, po kateri bo nadaljevanje lažje. Ustavil se je pri 30 točkah in po Teomanu Alibegoviću postal šele drugi Slovenec, ki je presegel mejo 30 točk v reprezentančnem dresu. Luka Dončić se je ustavil pri 11 točkah in osmih skokih, Anthony Randolph pa pri osmih točkah, nekaj rezerve pri metu še ima.  Vzponov in padcev je bilo nekaj, a šteje rezultat in prva zmaga na Eurobasketu 2017 je tu. Slovenija nadaljujej v soboto proti reprezentanci Finske. 

Kapetan Goran Dragić: »Ognja je še dovolj, odigrali smo dobro tekmo, prva tekma je vedno težka in dobro je, da smo prebili led. Želel bi si zmago z višjo razliko, a je treba čestitati tudi Poljakom, ki so pokazali, da so dobra ekipa.«

Slovenija - Poljska 90:81 (24:22, 29:24, 21:12, 16:23)

Dragić 30, Dončić 11; Ponitka 22.