Izjemni Dončić je tudi najstnik, ki gleda risanke (VIDEO)

O kom in čem je tekla beseda na novinarski konferenci po četrtfinalni tekmi med Slovenijo in Latvijo?

Objavljeno
13. september 2017 17.14
Mojca Finc
Mojca Finc

Istanbul – Po slovenski zmagi v četrtfinalu proti košarkarski reprezentanci Latvije sta pred novinarje v Istanbulu sedla selektor Igor Kokoškov in prvi mož ekipe Goran Dragić. Ogledala sta si statistiko tekme na papirju, strnila misli in na novinarski konferenci spregovorila za sedmo silo.

»Uvrstitev v polfinale je velik uspeh za državo, ekipo, trenerje, igralce. Tekma je bila fizično težka, vedeli smo, da bo tako, a opravili smo odlično delo. Dosežek je rezultat ekipnega dela. Čestitam soigralcem in trenerjem,« je povedal Dragić.

Kokoškov je dodal, da so se tekme lotili z enakim pristopom kot vseh predhodnjih. Pohvalil je tudi latvijsko moštvo, poudaril njihovo kakovost. »V mnogih pogledih me je tekma spominjala na tisto v NBA. Latvijsko moštvo krasi izjemen talent, je zelo mlado in ima odlične posameznike, kot sta Porzingis in Bertnas. Tekma je bila za nas težka ... A na parket smo prišli osredotočeno, z energijo in samozavestjo, da lahko zmagamo,« je dejal umirjeni Kokoškov.

Luka in Gogi sostanovalca

Na novinarsko vprašanje o biseru Luki Dončiću, ki pri osemnajstih letih na svojem prvem velikem tekmovanju kaže predstave v slogu najbolj zrelih košarkarjev, Dragić in Kokoškov v odgovoru nista skoparila s pohvalami.

»Luka je prav zaradi omenjenega najboljši v svoji generaciji. Pravzaprav ne samo v svojem rodu, ampak verjetno najboljši med košarkarji v starosti med 18 in 25 let. Igra zbrano, mirno, daje dodatno energijo vsaki tekmi, je diamant v evropski košarki. Navijači doma so veseli, da ga imamo,« je povedal Dragić in dodal, da sta z Dončićem na tem tekmovanju sostanovalca v hotelski sobi. »Ne me narobe razumeti; Luka je še vedno otrok, gleda risanke in nanizanko Prijatelji. Ko ga postaviš na parket, pa je neverjeten. Srečni smo, da je z nami,« je razkril kapetan reprezentance.

Kokoškov je dodal, da imajo v trenerskem štabu interno šalo o tem, kako so Dončiću v dveh mesecih pomagali do napredka. »Izjemno nadarjen je in vesel sem, da delam z njim. Ni ga bilo treba prepričevati, da bi zaigral za reprezentanco. Rekli pa smo mu, da bo njegova vloga takšna, kot je še nikoli prej v karieri ni imel,« je omenil Kokoškov in dodal, da se nihče ni rodil z izkušnjami, te pridejo z odigranimi tekmami in prvenstvi. »On raste z reprezentanco in reprezentanca z njim. To prvenstvo je del razvojnega procesa. Samo nebo je zanj meja. Še naprej mora nadaljevati s kakovostnim delom.

Mlajšim noče stati na poti

Večkrat je sedma sila Dragića vprašala, ali si bo po letošnjem eurobasketu premislil o koncu reprezentančne kariere in nadaljeval z dokazovanjem v dresu z državnim grbom, novinarji so ob preboju Slovenije v polfinale preverili, če se je morda kaj spremenilo po tej plati.

»Ne bom si premislil. Hočem kolajno. In potem me v reprezentanci ne bo več. Star bom 32 let, FIBA je spremenila pravila, kvalifikacije bodo potekale med sezono, moja kariera pa se bo nadaljevala v ZDA. Menim, da je pravi trenutek za konec reprezentančne zgodbe. Pogrešal bom reprezentanco, ampak mislim, da je korak pravilen. Ekipa se ponaša z mladimi košarkarji in nočem jim stati na poti. Kot ekipa lahko lepo rastejo in v prihodnosti bodo naganjali strah v kosti,« je še povedal kapetan in spomnil, da je to njegovo deseto leto v reprezentančnem dresu. »Izkusil sem vse in upam, da bom za konec doživel še nekaj novega – kolajno,« je Dragić osredotočen na zastavljen cilj.