Maljković objavil reprezentančni seznam

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković je izbral 34 kandidatov za nastop na evropskem prvenstvu.

Objavljeno
10. februar 2013 17.42
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Celje - Selektor moške košarkarske reprezentance Božidar Maljković je razkril seznam 34 kandidatov za slovensko člansko reprezentanco, ki jo letos septembra čaka nastop na evropskem prvenstvu v Sloveniji.

Na seznamu so vsi najboljši slovenski košarkarji, manjka pravzaprav le Saša Vujačić, ki se je odpovedal nastopu v državnem dresu. Med izbranci je tudi pet naturaliziranih košarkarjev (Aleksandar Ćapin, Hasan Rizvić, Mirza Begić, Dražen Bubnić, Alen Omić) ter eden, ki je v postopku pridobitve slovenskega državljanstva (Erjon Kastrati), poroča slovenska tiskovna agencija.

Hkrati je na seznamu tudi nekaj košarkarjev, ki so praktično že končali reprezentančno kariero (Primož Brezec, Matjaž Smodiš), pa tudi nekaj takšnih, ki verjetno niso pričakovali poziva selektorja Maljkovića. Najbolj pomembno za uspeh Slovenije na EP, ki bo od 4. do 22. septembra, je, da so vsi ti igralci vključno z NBA-jevcem Goranom Dragićem in Benom Udrihom potrdili, da bodo z veseljem zastopali slovenske barve pred domačimi gledalci.

Maljković: Temu seznamu ne dajem velikega pomena

Selektor Slovenije Božidar Maljković je po objavi seznama pojasnil, da temu ne daje velikega pomena, saj gre za širši izbor košarkarjev.

»Na tem seznamu so igralci, ki imajo en odstotek možnosti, da zaigrajo na evropskem prvenstvu, pa seveda tudi tisti, ki bodo zagotovo nastopili. Na njem so najboljši igralci, ki jih ima Slovenija, in mislim, da nismo nikogar izpustili. Koga bomo izbrali, pa bomo še videli, Osebno ne dajem velikega pomena temu seznamu, saj je v velikih košarkarskih državah običajno, da se vse začne s širokim spiskom igralcev,« je dejal Maljković, ki je nekaj besed namenil tudi Udrihu in Erazmu Lorbku.

»Na pogovoru z Benom Udrihom, ki sva ga z Matejem Avanzom opravila v ZDA, je bilo vprašanje, kaj če igralec do začetka priprav ne bo imel podpisane nove pogodbe. Meni osebno se to zdi čudno, ko gre za košarkarja, ki ima eno ključnih vlog v ekipi iz lige NBA. A če bo tako, bomo seveda Udrihu dali nekaj dni časa in se bo lahko pripravam pridružil malce kasneje. Hudo mi je tudi, ko po televiziji gledam Erazma Lorbka. Vidi se, da ima določene fizične težave, da ga boli in da ni isti kot pred leti. Z nekaterimi drugimi se moramo še pogovoriti, vendar skupna ocena tega spiska je, da vsi, ki so na njem, želijo igrati za Slovenijo.«

Slovenska reprezentanca bo v pripravljalnem obdobju odigrala 12 prijateljskih tekem, le dve izven Slovenije, večinoma v dvoranah, ki bodo gostile tudi najboljših 24 reprezentanc Stare celine. Njeni tekmeci med drugimi bodo Poljska, Makedonija, Latvija, Turčija, Srbija, Ukrajina, BiH, Rusija, Črna gora, Italija in Francija.

V predtekmovanju EP bo Slovenija igrala v skupini C v Celju. Prvo tekmo bo odigrala proti Češki, nato pa jo čakajo Španija, Gruzija, Hrvaška in Poljska.

Reprezentančni seznam

Organizatorji igre: Beno Udrih (Milwaukee Bucks), Goran Dragić (Phoenix Suns), Jaka Lakovič (Sidigas Avellino), Luka Rupnik (Union Olimpija), Matej Rojc (Krka), Aleksandar Ćapin (Radnički).

Branilci: Domen Lorbek, Erjon Kastrati in Jaka Klobučar (vsi Krka), Jaka Blažič in Klemen Prepelič (oba Union Olimpija), Zoran Dragić (Unicaja Malaga), Sani Bečirović (Petrochimi), Sandi Čebular (Lobe Huesca), Miha Lapornik (Zlatorog).

Krila: Boštjan Nachbar (Bamberg), Edo Murić, Marko Pajić (oba Krka), Dino Murić (Union Olimpija), Luka Lapornik (Zlatorog).

Krilni centri: Erazem Lorbek (Barcelona), Uroš Slokar (Gran Canaria), Jure Balažić (Erdemir), Miha Zupan (Türk Telekom), Matjaž Smodiš, Tomaž Bolčina (oba Krka), Dražen Bubnić (Union Olimpija), Gezim Morina (Helios).

Centri: Mirza Begić (Real Madrid), Gašper Vidmar (Bešiktaš), Matej Krušič (Lobe Huesca), Primož Brezec (Nižni Novgorod), Hasan Rizvić (Jenisej Krasnojarsk) in Alen Omić (Union Olimpija).