Na vrsti finski Nowitzki in Salin

Danes Finska, jutri Grčija:  Gostitelji skupine A presenetili Francijo, lahko tudi Slovenijo?

Objavljeno
01. september 2017 22.56
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Helsinki – Če so slovenski košarkarji prestali pripravljalne tedne pred EP domala brez prask – brez niza odpovedi, poškodb ali porazov, ki bi načeli moštvo –, se bodo konec tedna pomerili z reprezentancama, ki sta prestali hude čase. Današnji tekmeci Finci so nizali poraze kot po tekočem traku, Grki pa ostali brez svojega superzvezdnika Giannisa Antetokounmpa. Toda obe moštvi sta uspešno odprli eurobasket.

Latvija, Rusija, Izrael, Italija (dvakrat), Češka in Rusija, dolg je seznam zasedb, ki so v zadnjem mesecu ugnali Finsko; do četrtka je klonila le Turčija. Ob začetku spektakla v dvorani Hartwall pa so gostitelji skupine A na EP doživeli temeljito preobrazbo. Po podaljšku so premagali Francijo, ki je v zadnjih šestih letih osvojila celo zbirko kolajn na celinskih prvenstvih in bron na mundialu, čeprav so poltretjo minuto pred koncem rednega dela tekme zaostajali za osem točk. Zmagovite točke je dosegel nekdanji organizator igre Partizana Jamar Wilson, ki je pred šestimi sezonami igral za finsko moštvo Honka Playboys in se poročil s košarkarsko reprezentantko Lauro Sario, zelo vidno vlogo je odigral naš stari znanec Sasu Salin (14 točk), vse pa je očaral 20-letni in 213 cm visoki Lauri Markkanen.

Finci so upravičeno ponosni na 7. izbranca letošnjega nabora NBA in novega člana Chicaga. Z 22 točkami (18 v drugem polčasu in podaljšku) in 7 skoki je potrdil, da njegov vzdevek »finski Dirk Nowitzki« le ni tako pretiran in da bo uspešno nadaljeval družinsko tradicijo. Njegov oče Pekka je v reprezentančnem dresu nastopil na 129 tekmah, tudi na EP 1995, na katerem se je Slovenija prvič srečala s Finsko in zmagala z 94:72. Moštvi sta se nato pomerili še v kvalifikacijah za eurobasket 1997, EP 2011 (67:60) in treh pripravljalnih dvobojih, Finci pa so prišli do edine zmage na EP 2013. V Stožicah je bilo kar 76:92 po 17 točkah centra Geralda Leeja (rojenega v Uusikaupunkiju) ter šovu branilcev Salina, Mikka Koivista (po 16) in Petterija Koponena (14). Vsi štirje igrajo tudi letos, prav tako center Tuukka Kotti (14 točk proti Franciji) in v Helsinkih rojeno krilo Shawn Huff.

Razumljivo pa se je zmanjšala vloga Teemuja Rannikka. Pri 37 letih je bolj kot organizatorju igre podoben pomočniku selektorja Henrika Dettmanna, ki vodi finsko reprezentanco od leta 2004, pred tem je sedel na njeni klopi tudi v letih 1992-97, vmes pa je bil strateg Nemčije, s katero je osvojil bronasto kolajno na SP 2002. Ob četrtem zaporednem nastopu na EP Finci igrajo v nabito polni domači dvorani, s polnimi srci in ogromno energije, a ne morejo prikriti vseh slabosti, zaradi katerih že pred dvema letoma niso mogli višje od 16. mesta v Evropi. Tepeta jih tako prekratka klop kot prevelika odvisnost od zunanjega meta, prav tako težave pri skoku (proti Franciji 32:44). Letos so sicer pridobili Markkanena, a je dosedanji motor moštva Koponen po nizu poškodb in skromni sezoni pri Barceloni daleč od nekdanje forme.

Grki so kajpada iz drugačnega testa. Imajo izkušnje iz neštetih bitk Panathinaikosa in Olympiakosa na domači in mednarodni sceni ter so namazani z vsemi žavbami, kar so brez težav dokazali tudi proti Islandiji. Privoščili so si lahko, da so izgubili drugo četrtino z 11:23, a še vedno zmagali z 29 točkami naskoka, in le mislimo si lahko, kako bi igrali, če bi lahko računali tudi na najučinkovitejšega Evropejca v ligi NBA Antetokounmpa in Sacramentovega centra Kosto Koufosa. Ob uvodni predstavitvi v Helsinkih je strelsko izstopal Panathinaikosov branilec Nikos Pappas, toda ko bodo prišle prave tekme, bodo v ospredje stopili Nick Calathes, Kostas Sloukas, Georgios Printezis in Ioannis Bourousis. S skupnimi močmi bodo poskusili oplemenititi taktični razpon selektorja Kostasa Missasa, ki pri 64 letih nima omembe vrednega klubskega porekla. Na reprezentančni ravni pa je do letos vodil Ciper, grške košarkarice in igralce do 20. leta.