Nekaj energije bo treba prihraniti še za prvenstvo

Po petih pripravljalnih zmagah slovenskih košarkarjev ni odveč opozorilo, da se bo EP začelo že čez 29 dni.

Objavljeno
06. avgust 2013 16.28
Mirza Begić na pripravljalni košarkarski tekmi med Slovenijo in Turčijo v Celju 4.avgusta, 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Lepo je bilo opazovati sobotno rajanje slovenskih košarkarjev na »BasketPartyBusu« z navijači in njihovo vnemo na tekmah v nemogočih razmerah za igro. Toda ker vemo, koliko energije jim jemljejo še druge promocijske in sponzorske obveznosti ter boj za uvrstitev v reprezentanco, bi jim svetovali: prihranite nekaj moči še za EP!

Ker se bo košarkarski spektakel na naših tleh začel šele čez štiri tedne, pač grozi resna nevarnost, da bodo fantje pregoreli še pred začetnim soočenjem s Češko na celinskem prvenstvu 4. septembra. Pa ne zaradi peklenske vročine, ki jih je spremljala na dosedanjih pripravljalnih nastopih v nehlajenih dvoranah. Čustva in želje, ki izvirajo iz plemenitih vzgibov, je težko brzdati, zato se reprezentančni kandidati bržkone niti ne zavedajo, kolikšno breme so si oprtali, in s širokimi nasmeški poskušajo ugoditi vsem. Za to si zaslužijo vse simpatije, toda hkrati ne smejo pozabiti, da njihova največja želja vendarle seže do 22. septembra, ko bosta v Stožicah na sporedu tekmi za kolajne na EP. Takšen maraton pa bodo zdržali le najbolj racionalni.

Pri stopnjevanju obremenitev so se na minulih velikih prireditvah najbolj izkazali Španci. V uvodnih krogih prvenstev so delovali razglašeno in spravljali v obup ljubitelje športnih stav, ki so v njih videli zanesljive dobitke. Toda praviloma je šlo le za podaljšane priprave na prizorišču tekmovanja in usposabljanje kakšnega pomembnega zamudnika pri vadbi – denimo Pauja Gasola –, s polno močjo so se spravili igrati šele, ko so se začele pomembne tekme. Da imajo povsem razčiščene pojme o svoji kakovosti in notranji hierarhiji, pa dokazujejo že pri snovanju priprav. Nanje pride 12 »reprezentantov« in trije »povabljeni« košarkarji, ki so v pripravljenosti za primer morebitne poškodbe predvidenih potnikov na prvenstvo. Sicer pa vedo, da bodo opravili koristno delo kot sparing partnerji igralcev, ki jim selektor nekoliko bolj zaupa, in da je že vadba s slovitimi asi lepa čast. Veliko drugače ni bilo niti v nekdanji jugoslovanski reprezentanci v letih, ko je žela največje uspehe.

Slovenska izbrana vrsta se je letos začela uigravati za EP 12 dni pred Španci, ki bodo šele čez en teden odigrali prvo ogrevalno tekmo. Njen ustroj že od nekdaj priznava obstoj »nepogrešljivih« in da so nekateri košarkarji bolj enaki od drugih, toda hkrati vsakega od navzočih na pripravah opogumlja, naj si poskuša priboriti mesto v selektorjevi dvanajsterici. To kajpada pomeni, da se mladci že na treningih mečejo na glavo za vsako žogo in močno dvigujejo napetost sleherni trenutek, kar je povsem legitimno in celo pohvalno. Fantje namreč vedo, da si lahko s fanatičnostjo le izboljšajo status, v najslabšem primeru bodo odšli domov, vedoč, da so dali vse od sebe.

Njihove ambicije pa imajo tudi manj koristno plat za rutinerje, ki bi potrebovali nekoliko drugačen ritem stopnjevanja forme in manjše izpostavljanje nevarnosti poškodb. Še posebej pred domačim prvenstvom, ko slovenska javnost zahteva vrhunsko igro in zmago na vsaki od 12 pripravljalnih tekem in nato še v 11 nastopih v 19 dneh na EP. In ko bo zagrmelo, bo jasno, v koga se bodo uprli sprašujoči pogledi in kdo bo kriv za morebitno razočaranje. Izkušnje minulih prvenstev bi nas morale predvsem naučiti, da nam je doslej vedno predčasno zmanjkalo goriva. Vozimo torej previdno in – varčno!

Strelci na prvih petih pripravljalnih tekmah: Vidmar 47 (povp. 9,4), Z. Dragić 41, Balažič 38, G. Dragić (igral na 4 tekmah) 33, Nachbar (3) 26, Blažič (4) 26, Joksimović 24, Murić (4) 22, Lorbek (4) 21, Slokar (4) 20, Begić (3) 15, Morina (3) 13, Prepelič 12, Lapornik (4) 9. Najboljši skakalci so Vidmar (32), Slokar, Murić in Balažič (po 14), podajalca Joksimović (16) in Prepelič (15).