Nikoli ne igrajo tekme zato, da bi izgubili

Košarka: Slovenska reprezentanca je odpotovala na Finsko, tam jo v četrtek čaka prva tekma na evropskem prvenstvu.

Objavljeno
28. avgust 2017 21.31
Klemen Prepelič, Luka Dončič, Igor Kokoškov, selektor slovenske članske košarkarske reprezentance, in Sašo Zagorac in med novinarsko konferenco pred odhodom na Evropsko prvenstvo, v Ljubljani, 28. avgusta 2017. [Klemen Prepelič,Sašo Zagorac,Luka
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj že prispela v Helsinke na prizorišče prvega dela evropskega prvenstva. Zdaj ni več časa za korenite spremembe, ampak le še za prilagoditev na novo okolje in dvig moštvenega vzdušja do najvišje možne ravni. Prvi nasprotnik bo v četrtek Poljska.

Zadnja odločitev je padla, ko je Igor Kokoškov prečrtal še Luko Lapornika, slovenski selektor pa je s seboj vzel pričakovano dvanajsterico košarkarjev. Precej velik razpon je sicer med najbolj izpostavljenimi igralci in tistimi, ki bodo na priložnost čakali s klopi. Goran Dragić igra za Miami v ligi NBA, Luka Dončić in Anthony Randolph za madridski Real, medtem ko je Saša Zagorac član Soprona iz Madžarske. To jasno nakazuje, da je slovenski nabor igralcev plitek, toda po drugi strani ne bo nobenih težav pri sestavljanju hierarhije. Točne se ve, kdo so glavni igralci in kdo pomočniki s klopi. Zdaj je samo vprašanje, ali bodo vsi svojo nalogo tudi znali opraviti.

»Nihče ne gre zraven kot turist, ampak sem vseh dvanajst vzel s seboj zato, da igrajo,« je odločno zatrdil selektor Kokoškov. »Imamo naporen razpored, saj je pet tekem v sedmih dneh precejšen zalogaj. Naš načrt je, da vsak dan razmišljamo samo o naslednji partiji,« je pristavil srbski košarkarski strokovnjak. Slovenci bodo prvo tekmo odigrali v četrtek ob 12.45 proti Poljski, nato sledi dan premora. V soboto sledi obračun s Finsko ob 19. uri, v nedeljo z Grčijo ob 15.30, nato pa spet dan odmora. V torek in sredo bosta še tekmi z Islandijo (12.45) ter Francijo (13.45). Izločilno boji bodo v Istanbulu.

Slovenci bodo večino tekem začeli zgodaj popoldan, toda slovenskega selektorja urnik tekem prav nič ne skrbi. »To samo pomeni, da bomo vse počeli prej. Prej bomo ustali, prej bomo jedli in prej bomo igrali. Proti Fincem bomo igrali zvečer, potem pa takoj naslednji dan zgodaj z Grčijo. Vse to se takoj pozabi, pomembni so samo rezultati,« je navrgel Kokoškov. Obenem je vesel, ker je na Finsko prispel s skoraj povsem pripravljenim moštvom: »Vsi smo zdravi. Randolph je sicer izpustil nedeljski trening, imel je neki virus, toda dan kasneje je že treniral. Videli bomo še, koliko bomo trenirali na Finskem, a vse je stvar dogovora. Igralci se morajo tudi malo sprostiti, večino dela smo tako ali tako že opravili.«

Vsi v Sloveniji, ki jim je košarka blizu, upajo na prvo slovensko reprezentančno kolajno na velikem tekmovanju. »Vse to je vprašanje javnosti in ljudi, ki spremljajo košarko. Mi smo športniki, zato nas napovedi ne zanimajo. Kljub temu še nikoli nismo igrali tekme zato, da bi izgubili. Borili se bomo do konca, pustili bomo srce na igrišču, kar je vse, kar lahko obljubimo,« strasti umirja selektor.

Razen manjše poškodbe gležnja Vlatka Čančarja slovenska reprezentanca ni imela težav s poškodbami niti v pripravljalnem obdobju. Drugače je bilo v številnih ostalih reprezentancah, saj so zaradi poškodbe svoj nastop odpovedali nekateri največji zvezdniki. Slovenski apetiti so zato še močnejši, vendar Kokoškov opozarja, da so lahko nevarnejši manj znani košarkarji. »O odpovedih v ostalih reprezentancah ne razmišljam, kajti takoj se lahko pojavi kakšen nov igralec, nekatera moštva pa igrajo celo bolje brez zvezdnikov. Tudi Poljska je denimo boljša brez Marcina Gortata, ki je velik igralec za NBA razmere. Če neka reprezentanca ne bo popolna, to ne pomeni, da je slabša,« odgovarja Kokoškov.

Kot vzhajajočega zvezdnika madridskega Reala in lige NBA bo ves svet podrobno spremljal slovenskega mladeniča Luko Dončića. Pri osemnajstih letih bo eden od glavnih slovenskih igralcev, pred odhodom na Finsko pa se je ozrl na priprave v zadnjih tednih. »To bo zame prvo evropsko prvenstvo, zato nimam kakšnih posebnih pričakovanj. Zagotovo imamo odlično ekipo, izjemne posameznike, a zavedamo se, da moramo vsi dati od sebe največ,« je rekel Dončić in pristavil: »Letošnje poletje je bilo zame precej drugačno od prejšnjih. Vse je novo, a hkrati zanimivo in pestro. S fanti iz reprezentance smo se dobro ujeli, hitro smo postali pravi prijatelji. Skupaj hodimo na večerje, se zabavamo in trdo delamo na treningih in tekmah.«