Slovenci dobili, kar so želeli, bitko za zlato s Srbijo

V finalu po letu 2009: svetovni in olimpijski podprvaki opravili z Rusijo, a morda izgubili prvega organizatorja igre.

Objavljeno
16. september 2017 01.35
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Helsinki – Skoraj enotno so si slovenski košarkarji želeli, da bi druga tekma polfinala EP pripadla Srbiji. Za nekatere kri pač ni voda, drugi so se kalili v srbskih klubih, za tretje je magnet regionalno rivalstvo. Želja se jim je uresničila, saj Rusi sinoči niso bil kos svetovnim in olimpijskim podprvakom, kot so jim bili v skupinskem delu tekmovanja. 

Tudi v drugem polfinalnem dvoboju se je sprva obetal enosmerni promet, potem ko so si zmagovalci priigrali lepo prednost že v uvodnih dveh četrtinah. Srbi so za razliko od Slovencev zadeli v prvem polčasu le dve trojki (Rusi štiri), a si povsem prilastili območje bližje košu. To jim je uspelo po zaslugi 222 cm visokega Bobana Marjanovića iz Detroita, ki je povsem zasenčil šest centimetrov nižjega Timofeja Mozgova iz Brooklyna. Do glavnega premora je zbral 13 točk, 4 skoke in 3 asistence ter prevešal jeziček na tehtnici, ko je njegovo moštvo prišlo do prednosti 42:25 v 16. minuti in prevladovalo tudi v skokih.

Dvoboj zunanjih zvezdnikov Alekseja Šveda in Bogdana Bogdanovića, ki sta pričakala včerajšnje soočenje kot 1. in 4. na lestvici strelcev letošnjega EP, se je medtem odvijal dokaj izenačeno. Srb je do polčasa zbral 13 točk, Rus eno več, a predvsem s prostimi meti (7:7). V nadaljevanju je bil Šved učinkovitejši tudi iz igre (za tri 6:15), a je imel premalo razpoloženih soigralcev. Ruse je tepla predvsem zelo kratka klop, ki v prvem polčasu ni prispevala niti ene točke (srbska 19), na koncu pa 11 točk, tekmečeva 37.

Srbska reprezentanca je pred koncem tretje četrtine utrpela večjo izgubo, saj si je njen prvi dirigent Stefan Jović zvil gleženj in potreboval pomoč, da je prišel do klopi, ki je ni več zapustil. Ruska zasedba je začutila priložnost in se povsem približala, po Švedovi trojki štiri minute pred koncem na 73:75, a zasuka le ni zmogla. Vasilij Micić je odgovoril z enako mero, nato pa je stopil na sceno Bogdanović in s petimi točkami odločil zmagovalca.

Srbija se je uvrstila v finale EP po dolgih osmih letih, nazadnje ji je uspelo leta 2009 na Poljskem, ko je v polfinalu premagala Slovenijo s 96:92 po podaljšku. Tokrat bodo imeli naši košarkarji izhodiščno prednost, ne le zaradi odlične forme in dodatnega dneva počitka. Poškodovani Jović je zelo pomemben člen v že tako zdesetkanem moštvu Aleksandra Đorđevića, ki po sinočnji ogorčeni bitki ni skrivalo znakov izčrpanosti. Slovenija bo torej morala napasti z vso silo in poskusiti zadržati odličnega branilca Bogdanovića. Proti Španiji je pokazala, da zna opraviti z visokimi centri.

Strelci za Srbijo na EP: Bogdanović 20,3, Marjanović 13,3, Mačvan 9,9, Lučić 8,9, Kuzmić 7,3, Jović 7, Milosavljević 5,3, Štimac in Gudurić po 3,3, Micić 2,3, Birčević 1,8; poškodovani Lazić (0,7) je že končal prvenstvo. Najboljši skakalci moštva so Kuzmić (5,6), Lučić (5,3) in Marjanović (5), prva podajalca Jović (5,9) in Bogdanović (5).