Talent moramo pokazati na igrišču

Grški reprezentant Giorgos Printezis je v intervjuju spregovoril o evropskem prvenstvu.

Objavljeno
01. september 2017 18.24
A. V.
A. V.
Grška reprezentanca je po slovesu Vasilisa Spanulisa in Dimitrisa Diamantidisa doživela precej sprememb. Tokrat bo manjkal tudi novi zvezdnik Gianis Antetokunmpo, zato bo precej več bremena nosil Giorgos Printezis. Pri 32 letih je vajen pritiska, saj ima za seboj številne uspešne sezone pri Olympiakosu. V sodelovanju s špansko košarkarsko revijo Gigantes je Printezis spregovoril tudi za bralce NeDela.

Prejšnji grški selektor Fotis Katsikaris je govoril, da grška želja po kolajni ne sme postati psihoza. Je po vseh zadnjih razočaranjih grške reprezentance postala kolajna že psihoza, glede na to, kaj pišejo grški navijači na socialnih omrežjih?

Najprej morate vedeti, da se pogovarjate z nekom, ki bi ga morali izgnati za deset gora, da bi sploh začel uporabljati socialna omrežja. Teh pripomb ne berem, prav tako mi moje obveznosti preprečujejo, da bi izgubljal čas za socialna omrežja, toliko bolj zdaj, ko moram skrbeti še za otroka. Razumem velika pričakovanja, saj je od zadnje grške kolajne minilo že nekaj časa, in razumem tudi navijaške želje. Vem, da so navijači zelo strastni, toda tudi mi igralci si želimo uspeha. V zadnjih letih smo že nekajkrat izgubili v napetih končnicah. Kot da se vedno nekaj dogodi, da nam ne uspe do odličja.

Toda takšen je turnirski sistema tekmovanja.

To povsem drži. Ena tekma odloča o uspehu ali polomu. Toda zaradi velike nesreče in različnih vzrokov zadnje čase doživljamo zgolj polome. Upamo, da bo tokrat drugače in da bomo imeli v izločilnih bojih več sreče, da pridemo do kolajne.

Na zadnjih treh tekmovanjih ste izpadli celo pred boji za kolajne. Kaj se dogaja?

Vsak igralec je neuspehe doživel na svoj način. Nekateri se iz napak kaj naučijo, drugi ne. Pomembno je tudi, v kakšnem stanju je ekipa. Odločilne tekme so zelo napete, polne težkih trenutkov, zato moramo biti kot ekipa zelo povezani, če hočemo zmagati. Letos smo skupaj preživeli več kot mesec in pol, zato lahko zagotovim, da je tokrat drugače in imamo boljšo energijo. Imamo nekaj novih in mladih igralcev, ki so vnesli pozitivno energijo, pomembno pa je, da se še bolj povežemo.

Kakšna je potem nova Grčija?

Težko rečem. Prepričan sem, da lahko pridemo vse do finala, toda težave imamo lahko že v skupinskem delu. Možni so vsi scenariji. Imamo precej talenta, toda pokazati ga moramo na igrišču.

Je tudi za vas Španija najboljša reprezentanca, še posebno ker sta moči ponovno združila brata Gasol?

Španija ima zares ogromno talenta. Čeprav je velik rival, sem po eni strani vesel, da Pau Gasol spet igra na evropskem prvenstvu, čeprav je star 37 let. Njegova mentaliteta je neverjetna, prav tako ljubezen do športa, požrtvovalnost … Upam, da bomo nekoč tudi najboljši grški košarkarji rešili vse težave iz preteklosti in igrali tako dolgo v reprezentanci. In če se vrnem še k bratoma Gasol – tako dobre centrske naveze nismo videli že zelo dolgo.

Kako bo na Španijo vplivala poškodba Sergia Llulla?

Najpomembnejše je Llullovo zdravje. Zares ima zelo močno energijo in odlično tehniko. Vsi si želimo, da bi se čim prej vrnil na igrišča. Čeprav je Llull izvrsten igralec, ima Španija še vedno ogromno vrhunskih igralcev, da ga ne bodo preveč pogrešali. Španija je med favoriti z Llullom ali brez njega.

Tudi vi ste igrali v Španiji za Unicajo iz Malage.

Prav nič mi ni žal, da sem iz Olympiakosa odšel v Malago. To je prav tako velika ekipa, ki je pred mojim prihodom igrala na zaključnem turnirju evrolige in osvojila špansko prvenstvo. Predstavili so mi projekt z velikimi načrti, toda kasneje stvari niso bile povsem iskrene. Imeli smo veliko težav, tudi jaz sem se poškodoval, zato je bilo ogromno menjav igralcev. Če se prav spomnim, je bilo med sezono več kot petnajst igralcev, česar pri Olympiakosu nisem bil vajen. S toliko menjavami je težko ustvariti pravo kemijo, toda kljub vsemu imam na Malago lepe spomine. Mesto je prečudovito, tudi navijači so nas lepo podpirali.

Ste po vrnitvi k Olympiakosu prejeli še kakšno ponudbo iz Španije?

Ne, nikoli več. Le pred odhodom k Malagi sem imel še ponudbo Barcelone.

Kakšno je evropsko prvenstvo brez številnih zvezdnikov? Manjkajo Teodosić, Antetokunmpo, Llull …

Še vedno sta Španija in Srbija glavna kandidata za naslov. Prepričan sem, da bo med polfinalisti tudi kakšno presenečenje, verjetno pa ne bo največje presenečenje, če bomo v polfinalu tudi mi, toda najprej se moramo osredotočili na tekme v skupinskem delu ter nato na osmino finala in četrtfinale.

Ko je Grčija leta 2009 nazadnje osvojila kolajno, ste imeli 24 let, dolge lase in nobene tetovaže. Zdaj ste med najboljšimi krilnimi centri v Evropi in ponosni oče hčerke. Kar veliko se je spremenilo, kajne?

Zraven lahko dodam tudi košarkarski karakter, ki je zdaj povsem drugačen. Leta 2009 sem bil še krilni igralec, bil sem rezervist, ki je prihajal s klopi, da je moštvu pomagal z zavzeto igro v obrambi, imel sem majhno minutažo. Od takrat se je veliko spremenilo, minilo je osem let, razvil sem se kot igralec, bolj sem odrastel. Tako kot se spreminja vse okoli nas, se skozi različna obdobja spremeni tudi vsak človek.