Z zbiralci kolajn so se poigrali kot z začetniki

V Istanbul brez poraza. Slovenija proti Franciji vodila z 29 točkami naskoka. V osmini finala Ukrajina.

Objavljeno
07. september 2017 01.45
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Helsinki – Pričakovanje zadnjega kola v skupinskem delu EP je prineslo veliko veselja ljubiteljem matematike, saj so lahko uživali v računanju možnih kombinacij. Tudi Sloveniji so se ponujali različni scenariji, saj bi lahko v primeru poraza z več kot štirimi točkami razlike zdrsnila celo na tretje mesto v skupini A. Toda v velikem slogu je položila na pleča še Francoze in se nepremagana uvrstila v osmino finala, kjer jo bo s soboto pričakala Ukrajina.

Eduardo Brozovič, poročevalec

Koristi takšnega razpleta so večplastne. Naši košarkarji si z vsakim uspehom dodatno okrepijo samozavest in širijo nabor dejavnih adutov, kot zmagovalci skupine pa so se za lep čas ognili dvoboju s Španijo, ki je doslej delovala še bolj prepričljivo. Z branilci naslova se ne morejo srečati prej kot v polfinalu, do katerega pa bo pot še zelo dolga. Spomnimo se lahko, s kolikšnim optimizmom smo pred dvema letoma pričakovali tekmo osmine finala z Latvijo, in kako se je vse skupaj končalo. Toda ob izenačenju najdaljšega niza zmag – EP 2007 je Slovenija odprla z uspehi nad Italijo, Poljsko, Francijo, Turčijo in Nemčijo, v šestem nastopu pa klonila proti Litvi – ne bomo klicali hudiča na reprezentančna vrata. Vzdušje v moštvu izžareva preveč ustvarjalne mirnosti, posebno stanje nirvane je dosegel predvsem njen ideolog Goran Dragić, igra izbrancev Igorja Kokoškova pa ima preveč rešitev, da bi se lahko v hipu sesula kot hišica iz kart.

»To je moje zadnje reprezentančno tekmovanje, zato sem se ga lotil na poseben način. Spodbujam soigralce, jih tudi oštejem, nenehno jih imam na vrvici, da ne bi kdo zaspal, saj je pomembna sleherna posest žoge. Dobro je, da smo za nekaj časa odkrižali Špancev, ampak to ne pomeni, da nam bo lahko. Na EP pa je veliko dobrih moštev. Zato moramo vztrajati pri naši energični igri. Zelo dobro smo se pripravili na Francoze in bili zelo motivirani, zato niso mogli zdržati pritiska,« je včeraj zaupal slovenski kapetan.

Evropski prvaki leta 2013 in bronasti pred dvema letoma so včeraj zadnjič vodili v četrti minuti tekme s 13:10, nato pa so se počutili, kot da bi jih sredi Finske zajel tropski ciklon. V uvodni četrtini so prejeli 28 točk ob kar 69-odstotnem metu tekmecev iz igre (za dve 7:9, za tri 4:7), Dragić in Luka Dončić, ki sta v prvem delu skupaj dosegla 19 točk, pa sta začela dobivati vseh več učinkovitih soigralcev. Najprej Jako Blažiča, nato Klemna Prepeliča, Gašperja Vidmarja in Anthonyja Randolpha, zelo dobro je svojo krajšo epizodo odigral tudi Aleksej Nikolić. Francija, pri kateri si je Evan Fournier prislužil štiri osebne napake že sredi druge četrtine, je že 19. minuti zaostajala za 17 točk (32:49) in se nič mogla vrniti iz brezna.

Še več: v tretji četrtini ji je grozilo, da jo bo odnesla še slabše kot dan poprej Islandija. Potem ko je Randolph v petem nastopu na EP in po desetih zgrešenih poskusih le zadel trojko, je namreč slovenska reprezentanca vodila že s 75:46. Visoka prednost jo je za hip uspavala, pa tudi Francozi so uvideli, da si ne smejo privoščiti poloma epskih razsežnosti, zato se je je razlika prepolovila v pičlih petih minutah, toda pri 79:64 se je tekma vnovič odvijala v narodno-zabavnih ritmih izpod Julijskih Alp. Slovenija je očitno prihranila najučinkovitejša orožja za najmočnejšega tekmeca. Izkazala se je s 50-odstotnim metom igre, šele drugič na EP dobila skok (s 36:31) ter s čvrsto obrambo spravila v obup tudi Nanda de Coloja in Fournierja, ki si je prislužil izključitev.

»Na koncu sva bila z Luko zelo utrujena, zato nama je prišlo prav, da smo odigrali nekaj akcij za Klemna. Dobro je imeti vsaj tri može, ki lahko vzamejo žogo v roke,« je zgodbo zaokrožil Dragić, njegov mladi soborec Dončić pa dodal: »Vsak dan igramo bolje. Želeli smo si biti prvi v skupini, a se zavedali, da se za nas vse začne in konča v obrambi. Vsa čast nam, odlično smo opravili svoje delo v Helsinkih.«

Francoski selektor Vincent Collet je zaskrbljeno zasukal njegove besede: »Tekmo smo hoteli dobiti z napadom, a jo izgubili z obrambo.«