Zlati in bratsko povezani do konca življenja

Na sprejemu v Ljubljani 20.000 navijačev. Množica v deliriju.

Objavljeno
19. september 2017 00.56
KOŠARKA - Sprejem za Evropske prvake
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – »Bodite ponosni na te fante. V veliko zadovoljstvo mi je, da delam z njimi. S profesionalno držo in entuziazmom so pristopali k svojemu delu. To je velika zmaga,« je Igor Kokoškov, selektor evropskih prvakov v košarki, pohvalil zlato reprezentanco pred 20.000 navijači na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ovite v zastave, opremljene z vsemi mogočimi navijaškimi rekviziti (šali, kape, troblje) in s pločevinkami piva so trume sinoči drle proti središču Ljubljane na sprejem evropskih prvakov v košarki. Bilo je toliko ljudi, da se je zdelo, kot bi bilo Silvestrovo. Na železniški postaji so še ogrevali grla, odmevale so glasne zdravice. Na Kongresnem trgu pa – delirij!

V množici (po uradnih podatkih se je zbralo rekordno število ljudi na Kongresnem trgu) smo naleteli na Barbaro, Alena, Urbana in Nives iz Slovenske Bistrice. Barbara je bila sošolka Klemna Prepeliča, so nam zaupali njeni prijatelji. »Ne, dež nas nikoli ne ustavi. Spremljali smo vse tekme slovenske reprezentance in navijali. Želimo jim uspešno nadaljevanje,« je povedala Barbara. Jan in Mojca sta prišla iz Vevč, navdušena nad igro zlatih košarkarjev. »Pa nad njihovo srčnostjo in energijo! Največji vtis sta naredila Goran in Luka. Najboljša sta,« sta dejala. Iz Izole se je pripeljala Lea. »Košarke sicer ne spremljam, a prvenstvo me je prevzelo,« je zaupala.

Dež je neusmiljeno padal ves sprejem, a energije navdušene množice ni zmotil. Nekateri so se povzpeli na kandelaber, drugi so dogajanje spremljali z oken univerze in Vegove šole.

Ozračje so ogrele slovenske odbojkarice, ki so na domačem svetovnem prvenstvu v Ljubljani osvojile srebrno kolajno. Med njimi je bila tudi Pia Blažič, sestra zlatega košarkarja Jake. Množica jih je nagradila z bučnim aplavzom, z glasbeno zasedbo Kingston pa je vzklikala: Mi, Slovenci in Cela Slovenija nori.

Uradni napovedovalec je skupaj z zbranimi odšteval sekunde do prihoda evropskih prvakov. Iz avtobusa, s katerim so se pripeljali po Vegovi ulici, so stopili kot največji hollywoodski zvezdniki. Dekleta so vreščala, bliskalo se je iz mobilnih telefonov, zagorele so dimne bakle. Proti odru so stopali slovenski junaki. Snemali so vzdušje, v katerega so vstopali, da bi imeli spomin za vselej ovekovečen. Luka Dončić se je ogrnil v zastavo, Dragić je trdno držal pokal v rokah.

»Imamo posebne goste, to so sinovi slovenskega naroda,« jih je napovedal voditelj programa. Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije je dobilo prvo besedo, sledil je trenerski štab, na koncu pa so na vrsto prišli zvezdniki eurobasketa 2017. Anthony Randolph, naturaliziran slovenski reprezentant, je simpatično pozval publiko na noge z Kdor ne skače ni Sloven'c in se vodstvu zahvalil za priložnost, ki jo bo pomnil za vselej. Prepelič je poudaril, da so prav vsi fantje na parketu kazali življenjske predstave. Spet je bil duhovit Blažič: »Nekaj vam moram povedati. To, kar smo dosegli, je nekaj normalnega. Zakaj ste tako presenečeni?« je dejal v šali in dodal, da je ob zgodovinskem uspehu vesel in ponosen. Edo Murić je izpostavil, da so se reprezentanti močno povezali in postali bratje. »Vsi bodo zapisani v mojem srcu in mislih do konca življenja,« je povedal. Gašper Vidmar je zarjovel od sreče in dejal, da se ob mladeničih iz reprezentance počuti, kot bi imel 22 let. Navijači so mu zapeli Vse najboljše, 30. rojstni dan je praznoval na polfinalni tekmi proti Španiji.

Največji zvezdi večera sta bila Dončić in Dragić. Najmlajši v izbrani vrsti je športnim ljubiteljem zagotovil, da poškodba gležnja ne prinaša razloga za skrb: »Teden ali dva in se bom vrnil,« je potolažil zbrane. Evforična množica je glasno skandirala njegovo ime, povsem pa jih je omrežil najizkušenejši v moštvu. Z lovoriko v rokah se je obril k soigralcem, s prstom pokazal na vsakega posebej in se priklonil publiki. »MVP, MVP,« so vpili. Dragić se je zahvalil svojemu mentorju Jaki Lakoviču in vsem preteklim rodovom, ki so postavili temelje za evropsko zlato. Za piko na i pa pohvalil Dončića, velikega biserja, ki bo še osvajal kolajne. Zdravljica se je odvrtela v noč. Veličastno in zgodovinsko.



Prihod zlate košarkarske reprezentance na Brnik, kjer jih je pričakala množica glasnih navijačev. Video: STA


Na sprejemu v Ljubljani je bilo po ocenah 20.000 navijačev. Video: STA