FOTO in Gradnja stadiona do prvega januarja?

Poslovnež Joc Pečečnik in ljubljanski župan Zoran Jankovič sta predstavila idejni projekt Centralnega stadiona za Bežigradom. Na njem bo prostora za okoli 15 tisoč navijačev, stal pa naj bi okoli 200 milijonov evrov.

Objavljeno
07. april 2009 17.53
An. B.
An. B.
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Jankovič in zasebni investitor Joc Pečečnik sta predstavila zmagovalno idejo natečaja za prenovo Centralnega stadiona za Bežigradom. Strokovna žirija je za najboljšo idejo izbrala rešitev Hamburškega arhitekturnega biroja GMP International, ki je med drugim projektiral tudi prenovo olimpijskega štadiona v Berlinu. Štadion z zmoglivostjo med 12.000 in 15.000 bo namenjen nogometnemu klubu Interblock, stal pa naj bi okoli 200 milijonov evrov. "Upam, da bomo gradbeno dovoljenje pridobili do konca leta in prve lopate zakopali do prvega januarja prihodnje leto," je dejal ljubljanski župan Zoran Jankovič.

 

Na prireditvi, ki sta se jo ob številnih znanih gospodarskih obrazih, obiskala tudi premier Borut Pahor in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je investitor in lastnik nogometnega kluba Interblock Joc Pečečnik razložil lastniško strukturo: "Moja družba GSA ima prvotno v lasti 58 odstotkov kompleksa, preostalo pa Mestna občina Ljubljana (MOL) in Olimijski komite Slovenije (OKS). Pri tem imam stadion pravico dokapitalizirati in delež povečati na 75 odstotkov, MOL in OKS pa bi s 25 odstotki predstavljala javni interes." Pečečnik je v obnovo dosedaj vložil 25 milijonov lastnih sredstev, načrtuje pa še dodatnih petnajst do dvajset milijonov evrov.

 

Po zagotovilih investitorja na štadionu ostaja celotna Plečnikova zapuščina. "Poleg znamenitega pročelja ostajata tudi opečnata ograja in nekdanja častna tribuna. Lahko rečemo, da bomo plečnikovo kulturo vrnili v leto 1938." Mimogrede, v tem času gradi nov štadion tudi evropski nogometni velikan Juventus. Na prostoru nekdanjega Delle Alpija načrtujejo nov objekt s 40. 000 sedišči in trgovskim centrom, stal pa naj bi največ 150 milijonov evrov.