Anže Kopitar bo igral v velikem finalu Stanleyjevega pokala

Moštvo Los Angeles Kings je na peti finalni tekmi po podaljšku premagalo Phoenix s 4:3 in se uvrstilo v finale NHL.

Objavljeno
23. maj 2012 06.50
Posodobljeno
23. maj 2012 06.50
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Phoenix - Moštvo slovenskega Los Angeles Kings je s četrto zmago nad Phoenixom v finalu zahodne konference v severnoameriški hokejski ligi doseglo zgodovinsko uvrstitev v finale Stanleyjevega pokala.

Kralji so na peti finalni tekmi v Phoenixu slavili zmago s 4:3 po podaljšku in napredovali s skupnim izidom 4:1 v zmagah. Med strelce pa se je že v prvi tretjini vpisal tudi slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je v končnici zbral že 15 točk (šest golov in devet podaj).

Zlati gol Pennerja

Mrežo so tokrat prvi zatresli domali hokejisti, ko je za 1:0 že v peti minuti zabil Taylor Pyatt. A Kopitar je za izenačenje poskrbel že šest minut pozneje, ko so kralji zadeli z igralcem manj.

V 27. minuti je Marc-Antoine Pouliot zadel za vodstvo Phoenixa z 2:1. Nato pa je sledil odgovor kraljev, ko sta zabila Drew Doughty in Mike Richards za vodstvo s 3:2. Vendar pa je do konca druge tretjine Phoenix izenačil na 3:3, zadel je Keith Yandle, izsilil podaljšek.

Odločitev o zmagovalcu je padla šele v 18. minuti podaljška. »Zlati gol« je dosegel Dustin Penner in tako postal prvi junak zmage in zgodovinske uvrstitve v veliki finale NHl, ki so jo mnogi pričakovali že na prejšnji tekmi v domačem Staples Centru. A je v nedeljo Phoenix zmagal z 2:0 in se obdržal v igri, toda le do naslednje tekme konferenčnega finala.

Da so bili hokejisti iz Los Angelesa tokrat odločeni dokončati delo, priča tudi statistika strelov na gol (51), vratar Jonathan Quick pa je ubranil 38 strelov domačih.

»Sreča mi je bila naklonjena, ko se je plošček odbil mimo Keitha Yandlea, jaz pa sem samo počakal, nameril in ga lepo pospravil v mrežo,« je bil zadovoljen novi junak kraljev, Kanadčan Penner.

»Sploh ne vem, kaj bi rekel. Tako zelo smo srečni, da nam je uspelo. Ta uspeh bomo proslavili in v njem uživali. Toda že jutri se za nas začne finale. O tem smo vsi sanjali celo kariero in za to trdo delali,« je bil po zmagi vzhičen Doughty.

V finale na vzhod

Moštvo se je tako šele drugič v zgodovini in prvič po 19 letih uvrstilo v veliki finale, kjer bo njihov nasprotnik zmagovalec dvoboja med New York Rangers in New Jersey Devils. Kraljem je to nazadnje uspelo leta 1993, ko je v moštvu še blestel legendarni Wayne Gertzky. Tedaj so bitko za naslov izgubili z Montrealom.

Čeprav so bili po rednem delu šele na osmem mestu in dolgo trepetali za uvstitev v končnico, se je nato začel sanjski niz hokejistov iz Los Angelesa. Najprej premagali prvopostavljeni Vancouver, potem pa gladko še St. Louis s 4:0 v zmagah, proti Phoenixu pa so trikrat zmagali v gosteh in enkrat doma v Staples Centru. Kralji so ob tem zmagali tudi na vseh osmih tekmah v gosteh.

Izločili prve tri nosilce

Los Angeles se je tako uvrstil v finale brez poraza v gosteh, kar doslej ni uspelo še nobenemu moštvu v NHL. Svojevrsten je tudi dosežek o premaganih prvih treh nosilcih konference. Los Angeles je šele druga ekipa moderne dobe po uvedbi novih pravil v končnici lige NHL leta 1994, ki je na poti do finala izločila najboljše tri ekipe konference, zmagovalce svojih skupin. Prvič je to pred osmimi leti uspelo Calgaryu, ki je nato izgubil finale proti Tampi Bay. Takrat je bil trener Calgaryja Darryl Sutter, ki zdaj sedi na trenerski klopi Los Angelesa.

»Ponosen sem na vse gralce. To je zanje velik dosežek. Vem, kako se igralec počuti v takšnih trenutkih. To je to,« je povedal Sutter.

»V tem trenutku mislim le na to, da nas od cilja, ki smo si ga zadali, ločijo še štiri zmage. Kapo dol pred Phoenixom, še zlasti po njihovi tako sijajni sezoni, zdaj pa samo še z velikim pričakovanjem čakamo, s kom se bomo merili za pokal,« je bil po tekmi z mislimi že v finalu vratar Los Angelesa Jonathan Quick.

Končnica NHL, finale zahoda, peta tekma:

Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings 3:4 (1:1, 2:2, 0:0; 0:1)

Los Angeles naprej s 4:1 v zmagah

Vrhunce odločilne tekme si oglejte v videu: