Anže Kopitar dočakal zadnje poglavje nepozabne sezone

Začetek finala za Stanleyjev pokal med New Jerseyjem in Los Angelesom bodo na Hrušici prenašali na velikem zaslonu.

Objavljeno
30. maj 2012 13.13
S. U., šport
S. U., šport

New Jersey, Los Angeles – Naj se velika predstava začne! Napočil je čas sklepnega obračuna v dolgi hokejski sezoni, tokrat prvič doslej s Slovencem v središču pozornosti. Anže Kopitar se je namreč s svojimi Kralji suvereno in obenem senzacionalno uvrstil v finale NHL. Uvodna tekma bo v prihajajoči noči v New Jerseyju.

Verjetno ga onstran Atlantika ni bilo junaka, ki bi pred končnico napovedal finale med moštvoma New Jersey Devils in Los Angeles Kings. Obe sta namreč po ligaškem delu pristali v spodnji polovici potnikov za končnico, Kralji celo na dnu zahodne konference! Toda njihov niz je bil nato prav imeniten, predvsem na tujem so zmagovali kot za stavo. Ob tem je za slovenske častilce hokejske igre, ki so se pomladi že razveselili vrnitve reprezentance v elitni svetovni razred, sanjski Kopitarjev učinek – v letošnji končnici NHL je doslej v 15 nastopih zbral 16 točk za 6 golov in 9 podaj. Na lestvici posameznikov si tako z Bradom Richardsom (NY Rangers) deli 4. mesto, na vrhu je z 18 točkami (7+11) prihajajoči veliki tekmec v finalu, Rus Ilja Kovaljčuk, napadalec Vragov iz New Jerseyja.

Podobno kot Slovenec še nima najprestižnejše klubske lovorike v svetovnem hokeju, Stanleyjevega pokala, ponaša pa se z zlatima kolajnama s svetovnih prvenstev 2008 in 2009, na slednjem v Bernu so ga uradno razglasili za najboljšega igralca šampionata. Toda gre za enega mnogih predstavnikov izjemne ruske selekcije, Kopitarjeva zgodba pa je prav posebna in le stežka primerljiva z drugimi akterji letošnjega finala.

V NHL je vstopil 2006, se kot prvi slovenski igralec dotlej prebijal skozi zahtevno sezono, preskakoval vse uvodne ovire, pred enim letom izpustil končnico zaradi poškodbe gležnja, v tej sezoni pa se vrnil izjemno pripravljen, prispeval lep delež k tretji zaporedni uvrstitvi Kraljev v izločilne boje, zdaj pa se že veseli finala, drugega v klubski zgodovini. Los Angeles je namreč spremljal sklepni boj za Stanleyjev pokal le še leta 1993, takrat z Waynom Gretzkyjem, vodilnim junakom pisane svetovne hokejske zgodovine. A niti neprekosljivi svetlolasec ni prinesel lovorike v Kalifornijo – v finalu so slavili zmago hokejisti iz Montreala, kar je sploh zadnja lovorika kanadskega moštva v NHL!

»A zdaj bo vse drugače. Današnji Los Angeles ima občutno boljše moštvo, kot je bilo naše, zato sem izjemen optimist,« je Gretzky sporočil svojemu nekdanjemu klubu, pri katerem bodo tako že v prihajajoči noči (vse tekme bodo po našem času ob 2. uri zjutraj) poskusili nadaljevati sanjski niz zmag na tujem. Hokejska Severna Amerika napoveduje tudi veliki vratarski dvoboj, neuničljivega Vraga Martina Brodeurja s kalifornijskim junakom končnice Jonathanom Quickom. »Prav nič me ni strah. Mar nima Brodeur že tri pokale, Quick pa je pred prvim izzivom, vam to ne pove dovolj?« je optimist Darryl Sutter, trener Kraljev. Sicer je 40-letni Brodeur že pred svojo 200. tekmo v končnici NHL, nastopil je tudi na treh olimpijskih igrah. New Jersey sicer stavi na udarni napad Parise-Zajac-Zubrus, med evropskimi asi vidna vloga pripada Patriku Eliašu, enemu od 21 Čehov s Stanleyjevim pokalom.

Pa se bo med dobitnike prvič zapisal Slovenec? Pred Kopitarjem je nadaljevanje izjemne hokejske zgodbe, ki jo bodo še posebej vneto spremljali na domači Hrušici. V športnem parku, kjer vsako leto po vrnitvi domov Kopitar priredi nogometni turnir, bodo za finalne tekme postavili veliki zaslon. Začetek zabave z glasbo, s prehrano in pijačo bo pred vsako tekmo – prvič tako že danes – ob 22. uri.