Anže Kopitar po dolgem postu pripravljen na breme in pritisk

Po razočaranju v NHL si Anže Kopitar želi obstati v skupini A. V začetku julija bi rad imel v rokah novo pogodbo v ZDA.

Objavljeno
22. april 2015 01.40
Anže Kopitar,Ljubljana Slovenija 21.04.2015
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Po nekaj prostih dneh po prihodu iz ZDA se je Anže Kopitar včeraj le pomešal med reprezentančne soigralce in tudi uradno postal del projekta svetovno prvenstvo 2015. Potem ko je nazadnje na prvenstvu zaigral leta 2008 v Kanadi, lani pa reprezentanco popeljal v olimpijski četrtfinale, je sinoči spet zadrsal po tivolskem ledu, pozneje pa priznal, da bi vendarle raje igral v končnici NHL.

Pa ne, ker bi mu bilo pod častjo nastopiti za Slovenijo, le njegove ambicije so kajpak povezane z željo, da bi spet prišel do Stanleyjevega pokala. Letošnji izpad Kraljev po rednem delu je bil zato res hudo razočaranje. »Seveda bi raje igral v končnici, a tudi za reprezentanco je lepo nastopiti. Tu imam 25 prijateljev, s katerimi sem pred leti bodisi igral bodisi nastopal proti njim,« Kopitar po prvem treningu sicer še ni mogel deliti konkretnejših podatkov, saj bo, kot pravi, tudi sam potreboval nekaj časa, da ujame ritem. V zadnjih dneh se je poskušal spočiti, čas je preživel doma in se posvetil prvorojenki Neži, pogledal si je pripravljalno tekmo Slovenije z Avstrijo, tako da je dobil vtis o tem, na kakšni poti je selekcija. V živo je tudi videl zamisli svojega očeta, selektorja Matjaža. Končnice NHL pa – razen, ko ne more spati – ne gleda.

»Seveda upam, da so tudi soigralci z mojim prihodom dobili nov zagon, četudi še nisem bil dovolj dolgo z njimi, da bi to preveril v praksi. Mi bo pa že s tega vidika prav prišla tekma v Berlinu. Še kako se zavedam, da bom nosil veliko breme, a igrati moramo kot moštvo, vsak bo moral dati svoj delež. Zelo dobro vemo, kako moramo igrati. Ni pa nobenega govora o tem, da bi lahko bil pod pritiskom. Prevečkrat sem bil v takšnem položaju. Bolj bo to izziv,« je Kopitar sinoči večkrat poudaril, da mora Soči postati zgodovina, misli in moči pa usmeriti proti SP. »Šli bomo od tekme do tekme, če bi se začeli ozirati za končnim ciljem ali željami, bi se lahko hitro zasanjali,« opozarja gorenjski as, ki opozarja, da imajo tekmeci, ne glede na spremenjene zasedbe napram OI, večji izbor igralcev in da bo največja napaka, če bo kdo v reprezentanci pomislil, da jih mesto v četrtfinalu kar čaka.

»Osebno bi si želel igrati v finalu,« je malo v šali, malo zares razkril osebne cilje, potem pa poudaril, da je osnovni cilj predvsem obstanek v elitni druščini. Šele potem bo čas za razvijanje novih ciljev in ambicij. »Po lanskih OI se nam je samozavest dvignila, videli smo, da se lahko kosamo z najboljšimi. Že v prejšnjih letih so bili fantje blizu uspehu, vedno je le malo zmanjkalo. Verjamem, da se bo letos obrnilo v našo korist,« je dejal hokejist, ki se vrsto let ni mogel udeležiti svetovnega prvenstva, ker je igral v končnici NHL. Zato ni čudno, da še sinoči ni skrival razočaranja zaradi minulega dogajanja na drugi strani Atlantika, Kralji pač to sezono niso bili na ravni minulih predstav, a podobne besede je uporabil tudi zase in pokazal, da mu samokritičnosti ne manjka.

»Dal sem 16 golov, a vem, da jih lahko veliko več. To bo vsekakor cilj za naslednjo sezono. Ko so odpustili Mika Richardsa, smo vedeli, da je to tudi sporočilo. Nismo igrali, kot znamo, ni bilo dovolj dobro. Pozneje se je tudi potrdilo, da s takšno igro ne moreš v končnico. Po koncu sezone smo se igralci pogovorili tudi z vodstvom. Jasno in glasno so nam dali vedeti, da za klub tak rezultat ni sprejemljiv. A včasih je treba narediti dva koraka nazaj, da lahko greš naprej. Dejstvo je, da s sezono nisem najbolj zadovoljen, bila je povprečna, slab začetek je vse podaljšal,« priznava Kopitar, pred katerim je zadnje leto pogodbe s Kralji, kar mu zna prinesti tudi pestro poletje.

Sam si želi do začetka julija zapreti poglavje o svoji klubski prihodnosti, potem bi lahko v miru užival tudi v prostem poletju, ki mu bo po svoje prineslo tudi potrebno osvežitev. Včeraj je ugotavljal, da je v zadnjih nekaj letih odigral prek 400 tekem, kar ob nenehnih potovanjih kajpak zahteva čvrsto psihološko pripravljenost. »Se mi pa zato zaradi ritma NHL spored SP ne zdi tako strašen, v ZDA včasih v rednem delu odigramo po osem tekem v 14 dneh.«