Anže Kopitar, vroči zvezdnik NHL, ki ne mara soja žarometov

Slovenski hokejist je ob vrhunskih predstavah z LA Kings v finalu NHL postal najbolj vroče hokejsko ime onstran Atlantika.

Objavljeno
06. junij 2012 09.50
Posodobljeno
06. junij 2012 10.50
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Hokejist Anže Kopitar z moštvom Los Angeles Kings v severnoameriški hokejski ligi drvi proti zgodovinskemu naslovu v Stanleyjevem pokalu. S svojimi predstavami je v tem času postal glavni hokejski zvezdnik onstran Atlantika, saj se je na zadnji tekmi z New Jersey Devils z golom in podajo zavihtel tudi na vrh lestvice strelcev. Z 18 točkami je sicer izenačen z Iljo Kovaljčukom, a ima gol več.

Richards: Uvrstil bi ga med trojico njaboljših v NHL

Da je njihov osrednji igralec, mu priznavajo tudi soigralci v ekipi Kraljev. »On je enostavno perfekten. Po svojem tehničnem znanju in po vseh drugih sposobnostih bi ga uvrstil med najboljših pet igralcev v ligi, mogoče celo med najboljše tri. Poseben je tudi zato, ker ne mara soja žarometov, raje se drži v ozadju in opravlja svoje delo. In to vrhunsko,« je Hrušičana, ki so ga nekdaj razglasili za najbolj podcenjenega igralca NHL, pohvalil soigralec Mike Richards.

Kopitar je v Los Angelesu že šest let, v tem času je iz mladega in hitrega hokejista dozorel v vsestranskega in zanesljivega igralca, pri katerem je plošček vselej na varnem. Ameriški mediji pri Kopitarju močno cenijo tudi psihično zrelost, ki jo na ledu zlati kaže v zadnjih dveh sezonah in ga ob tem primerjajo z zvezdniki kot sta Joe Thornton ali Ryan Getzlaf.

Brown: Gre v kot in se vrne s ploščkom

V vsem tem času pri Kraljih je Kopitar postal del uigrane ekipe, ki je zorela skupaj. Kapetan Dustin Brown je denimo v Los Angeles prišel še leto prej kot Hrušičan. Hitro sta postala dvojec, brez katerega si navijači in tudi strokovno vodstvo ekipe ne more več zamišljati. »Z Anžetom sva si blizu od prvega trenutka, ko je prišel v Los Angeles. Sva prijatelja, skupaj praktično igrava od začetka najinih karier. Pred letom ali dvema sem opazil, da je drugačen, da je zelo napredoval. Predvsem v psihološki pripravi, močno pa je popravil tudi igro v obrambi. Pred leti je odšel v kot, dobil nekaj udarcev, zdaj pa gre v kot in se vrne s ploščkom,« je povedal Brown.

Kot denimo piše AP, je prvi slovenski hokejist v NHL letos še bolj motiviran, ker lani zaradi zloma gležnja soigralcem ni mogel pomagati v končnici, v kateri so kralji proti San Joseju izgubili že v prvem delu.

Četudi so hokejisti z zahodnega dela v NHL redko tako priznani in prepoznavni, je Kopitarju v končnici sezone uspelo ravno to. »Če hočeš, da te stoodstotno spoznajo, moraš osvojiti ligo. Dobrim igralcem to uspeva,« je povedal Kopitar in dodal, da močno uživa v uresničevanju svojih otroških sanj.

Doughty: Stresa trike iz rokava

Te so se začele leta 2005, ko ga je Los Angeles izbral na naboru, ko je Kopi-star še igral na Švedskem. Svoj potencial je dokazal že ob svojem debiju proti Anaheimu, ko je dosegel dva gola. Kot je povedal Brown, se še danes ne more načuditi tisti njegovi potezi, ko je za prvi gol ukanil branilca Chrisa Pronegerja.

»Vse od prvega dneva v ekipi, me Kopi preseneča s čim novim. Nisem še spoznal igralca, ki bi tako dobro oblvadal svoj backhand, pa je to le ena od njegovih številnih vrlin. Vedno ima v rokavu še kakšen nov trik. je gotov eden od glavnih krivcev, da smo kjer smo,« pa je o njem povedal branilec Drew Doughty. 

Kralji so tik pred tem, da prvič v zgodovini postanejo zmagovalci Stanleyjevega pokala. Jim bo to uspelo že danes ponoči v domači dvorani Staples Center?

V videu si oglejte prvi gol Anžeta Kopitarja v NHL: