Anže vidi svojo svetlo prihodnost pri Kraljih

Slovenija zdaj med 11 evropskimi državami z osvajalci Stanleyjevega pokala. Bodo v LA obdržali junaka iz vrat?

Objavljeno
14. junij 2012 11.52
Posodobljeno
14. junij 2012 12.00
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Današnji četrtek bo ostal posebej zapisan v zgodovini Los Angelesa. Osrednji junaki šampionske parade so prvič doslej hokejisti in med njimi Anže Kopitar. Po njegovi zaslugi je Slovenija novinka na seznamu dežel osvajalk Stanleyjevega pokala.

Pogled na evropske države, iz katerih prihajajo hokejisti z najbolj cenjeno lovoriko v tej igri na ledu, ne razkriva pretiranih presenečenj, a nekateri podatki so vendarle zanimivi. Tako Belorusije, polfinalistke olimpijskih iger 2004 in prirediteljice SP 2014, ni na seznamu, v Latvijo se je vrnil s Stanleyjevim pokalom le Sandis Ozolinš, tudi Nemčija in Švica nimata prav široke palete šampionov iz NHL. Na vrhu po številu svojih junakov je Švedska, tik za njo Rusija, pri tej kot tudi drugih novonastalih državah z območja nekdanjega vzhodnega bloka pa gre upoštevati, da se je pot za njihove hokejiste v Severno Ameriko uradno odprla šele po letu 1990. Med posamezniki pa imata največ prestižnih pokalov Finca Jari Kurri in Esa Tikkanen, člana znamenite hokejske dinastije iz Edmontona z Waynom Gretzkyjem. Tikkanen je sicer svojo zadnjo lovoriko, junija 1994, dvignil v dresu NY Rangers.

In slovenski mejnik? Postavil ga je Anže Kopitar, glede na napovedovano sijajno prihodnost, v kateri naj bi z imenitno telesno pripravljenostjo ter izjemnem športnem talentu še dolga leta navduševal hokejske zanesenjake, pa nikogar ne bi presenečalo, če bi svojemu in obenem prvemu slovenskemu Stanleyjevemu pokalu dodal še kakšnega. Seveda je pri slovenskem zvezdniku možen tudi odmeven prestop, a vsaj v nekaj prihajajočih sezonah gre zanesljivo še naprej pričakovati njegove gole in mojstrovine v črno-belem dresu iz Los Angelesa.

Obenem se po koncu sezone 2011/12 v NHL zastavlja vprašanje, če ne bo tudi Kraljev doletela usoda prvakov zadnjih let, ki največkrat v mesecih po ubranitvi lovorike niso blesteli, nekateri so celo ostali brez končnice ali pa se od nje prav hitro poslovili. Tako je bilo prav z najboljšimi iz prejšnjih treh sezon, Bostonom, Chicagom in Pittsburghom.

Toda v taboru novih prvakov so prepričani, da se lahko tudi naslednje sezone lotijo ambiciozno. »Imamo mlado moštvo, ki še zdaleč ni pokazalo vsega, kar zna,« je v trenutkih zmagoslavja poudaril Tim Leiweke, vodilni mož Kraljev, pri priči mu je prikimal trener Darryl Sutter, spomnili smo se tudi optimističnih napovedi Anžeta Kopitarja, ki nam je tudi v trenutkih porazov ponavljal, kako si želi vztrajati pri tem moštvu, saj je pred njim svetla prihodnost.

Obenem pa imajo pri Kraljih veliko razlogov za optimizem tudi zavoljo že dolgoročnih pogodb z nekaterimi ključnimi igralci, med njimi kajpak tudi s slovenskim adutom. Ta čas je vprašljiva le še prihodnost vratarja Jonathana Quicka, izbranega za najboljšega akterja končnice, ki je podpisal le enoletno pogodbo. Povsem razumljivo je, da so si pri vodstvu kluba za najpomembnejšo nalogo pred naslednjo sezono začrtali podpis nove pogodbe z junakom iz vrat.