Anže že drugič v sklepni boj za veliki pokal

NHL: po nepozabnem olimpijskem nastopu je pred našim hokejskim asom še finale Stanleyjevega pokala.

Objavljeno
02. junij 2014 19.39
S. U., šport
S. U., šport

Chicago – Moštvo Los Angeles Kings se je tretjo sezono zapored uvrstilo med štiri najboljše v NHL, a zdaj je že drugič v tej sanjski dobi kluba tudi v velikem finalu. Anže Kopitar je v letu, ko se je prvič preizkusil med olimpijsko elito in tam prispeval viden delež k nastopu risov v četrtfinalu, dočakal še svoj drugi finale za Stanleyjev pokal, tokrat proti moštvu NY Rangers.

Moštva iz New Yorka dve desetletji ni bilo v sklepnem boju za vrh, Kralji pa so z edinim Slovencem v NHL po slabem izhodišču za končnico morali trikrat zapored štartati na tujem, po izjemnih zapletih in zasukih kar trikrat igrati 7. tekmo odločitve v gosteh, za nameček pa za konec ugnati vendarle favorizirano moštvo Chicaga. Slednje je branilo lovoriko, pa se mu je za konec doma zataknilo. Zadnja tekma je minila v slogu prejšnjih, zmagovalca je odločil Alec Martinez z golom v 6. minuti podaljška.

Pred tem je Kopitar podal slovaškemu soigralcu Marianu Gaboriku za izenačenje, tretjič na tekmi so Kralji izničili tekmečevo prednost. Hokejisti Chicaga so sicer silovito začeli, po dobrih osmih minutah vodil z 2:0 in takrat je kazalo, da se bo to moštvo drugič zapored uvrstilo v veliki finale ter vztrajalo na poti k ubranitvi lovorike. Toda na listih pisane zgodovine NHL bo ostalo zapisano, da Detroit še naprej ostaja zadnji, ki je ubranil naslov, in sicer pomladi 1998.

Los Angeles pa skrbi za nove mejnike onstran Atlantika in tako se zdaj predstavlja kot prvo moštvo s tremi zmagami odločitve na 7. tekmi v tuji dvorani. Seveda si ob tem ni težko predstavljati razočaranja velike večine 23.000 obiskovalcev tekme v Chicagu. Evforije ob dveh zaporednih zmagah in priborjenem zadnjem dvoboju na domačem ledu ni bilo mogoče ustaviti, moštvo lanskih prvakov naj bi vendarle imelo več konkurenčnih posameznikov kot gostje iz Kalifornije. A te je vnovič odlikoval izjemen duh slačilnice, čigar pomen nam slovenski zvezdnik razgrinja vedno znova – naj gre za našo izbrano vrsto ali pa moštvo Kraljev.

Finale Kraljev proti moštvu NY Rangers se bo začel po srednjevropskem času v noči s srede na četrtek in četudi mu bo sleherni od akterjev pristopil čustveno, bo najbrž ta tekma prav posebna za Mariana Gaborika, izjemno slovaško okrepitev pri kalifornijskem moštvu. Kopitar se je z njim sijajno ujel, oba sta med elito najučinkovitejših igralcev te končnice – Hrušičan prav na vrhu s 24 točkami (5 golov in 19 podaj), hokejist doma iz Trenčina na osrednjem Slovaškem pa je 4. (19 točk; 12+7). Slednji je sicer vrsto let ohranjal ugled enega od ljubljencev privržencev moštva NY Rangers, a potem ko v modro-rdečem dresu ni dočakal boja za Stanleyjev pokal v velikem finalu, ga je zdaj v črno-belem taboru z zahodne ameriške obale. Sploh pa je Gaborik zdaj doživel pravo zadoščenje v tej burni sezoni selitve iz Columbusa v Los Angeles, zaradi poškodbe pa je izpustil 22 tekem NHL ter povrhu še olimpijski turnir v Sočiju!