Bo bolj vesel kot Lamoureux?

Vratar Olivier Roy bo udarni adut Olimpije v drugem delu EBEL. Danes (ob 19.15) z Beljakom.

Objavljeno
21. januar 2016 18.47
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Medtem ko je bilo doslej za ducat moštev v odprtem avstrijskem hokejskem prvenstvu veliko popravnih izpitov, bo od današnjega večera, zlasti v kvalifikacijski skupini za uvrstitev v končnico, drugače. Olimpija se bo za začetek pomerila s hokejisti iz Beljaka, pod najmočnejšim povečevalnim steklom pa bo med Ljubljančani učinek vratarja Olivierja Roya.

Pogled na lestvico po dosedanjih 44 kolih rednega dela hitro razkrije, da so Ljubljančani na zadnjem mestu, povrhu s krepko manjšim številom točk od tekmecev, zato ga ni strokovnjaka, ki bi zmajem pripisoval prav veliko možnosti v prihajajočem boju za uvrstitev na prvi dve mesti v novosestavljeni skupini, v kateri se bo šest moštev potegovalo za prosta vizuma za končnico. Vsaj nekaj upanja pa privržencem zeleno-belih ponuja navzočnost izjemnega Roya, enega vodilnih vratarjev v ligi. Če bo že drevi ohranil svojo izjemno raven z nekaj zadnjih tekem, bodo Olimpijine sanje o podvigu lažje uresničljive.

»Vem, da zdaj mnogi govorijo o pomembnosti, tudi glede psihološke priprave, tega drugega dela tekmovanja. A sam ne občutim prav nikakršne razlike. Tako kot doslej se bom tudi v prihajajočih tednih poskusil kar najbolje zbrati in dobro opraviti svojo nalogo,« je udarni Olimpijin adut poudaril v pričakovanju današnjega začetka drugega dela sezone v EBEL in po kratkem premisleku dodal: »V vratih je vedno pomembno ohraniti mirno kri in tako nadzor nad dogajanjem na ledeni ploskvi. Soigralcem bom že od te prve tekme proti VSV poskusil ponuditi možnost za zmago. In če bodo izkoristili svoje priložnosti pred vrati tekmeca, bi bili lahko ob štartu uspešni.«

Njegove obrambe v zadnjih tednih Olimpijinemu taboru ter privržencem vlivajo precej upanja, imenitno se je predstavil nazadnje v Tivoliju, ko so pred enim tednom zmaji presenetljivo ugnali Dunajčane. »Res se dobro počutim, kar opažam že na treningu. Tudi zdrav sem, na splošno sem se doslej v sezoni izognil kakšni hujši poškodbi, naj kar tako tudi ostane,« je omenil. In ko ga takole poslušamo, si mislimo, da s soigralci prav spokojno pričakuje kvalifikacijski del sezone v EBEL. A vse skupaj je vendarle tik pred zdajci zalila hladna prha ob odhodu pomembnega ustvarjalca iz napadalnih vrst Rolanda Kaspitza. »Ni dvoma, da je bil pomemben član našega moštva, sam mu zdaj želim srečo v Gradcu. Zakaj je šel? Niti ne vem, kakšni so dejansko razlogi, o tem se je najbrž pogovarjal z Markom (Popovičem, predsednikom Olimpije, o. p.), zdaj moramo pač stisniti zobe, ne glede na ta odhod,« ohranja bojevit pristop edini Kanadčan pri ljubljanskem moštvu: »Res mi je kar nenavadno, saj še nikoli prej nisem bil v slačilnici, da ne bi imel vsaj kakšnega soigralca iz francosko govorečega prostora Kanade. Toda dokler se s fanti tako dobro razumem kot zdaj, res ni nikakršnih težav. Prepričan sem, da bom z mnogimi ohranil stike tudi v poletnih dneh po koncu sezone, povrhu mi v Ljubljani ni težko ob ledu, saj tu mnogi govorijo res dobro angleško.«

A zdaj ga najprej zanima uspešen tekmovalni štart v tem drugem delu. Za začetek zmaje čaka tekma proti VSV, kjer je v vratih Jean-Philippe Lamoureux, nekoč Olimpijina št. 1. »Ni dvoma o njegovi kakovosti, tudi ligo dobro pozna, saj je tu že nekaj let. A lepo bi bilo, če bi bil po tej prvi tekmi jaz bolj nasmejan kot on,« je za konec strnil misli in nestrpno začel odštevati ure do drevišnje tekme. Zanj in soigralce doslej v sezoni najbolj pomembne.