Bo moral še selektor v omaro po opremo?

Danes na Bledu prvi zbor reprezentantov pod vodstvom Nika Zupančiča, sledi poljska generalka.

Objavljeno
01. november 2015 19.59
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Bled – Prav posebnega vznemirjenja, ugibanj ali neučakanosti pred novembrskimi hokejskimi zbori, uvodnimi v sezoni, ponavadi ni (bilo) zaznati. Toda zdaj je na slovenski hokejski dlani precej ugank. Po petih letih bodo namreč risi štartali v zimo z novim selektorjem, danes bo na Bledu kandidate za prvi turnir sezone, od četrtka do sobote na Poljskem, zbral Nik Zupančič.

Za Roberta Kristana, Davida Rodmana, Mitjo Robarja, Žigo Jegliča in še nekatere povabljence na Bled na trenerski klopi ne bo novega obraza, a vseeno bo zanimivo prvo snidenje Nika Zupančiča s svojimi v vlogi glavnega na klopi, potem ko je bil od decembra 2010 prvi sodelavec Matjaža Kopitarja. Zdaj je po majskem slovesu od svetovne elite na Češkem poglavitni cilj sezone vrnitev v to izbrano družbo, za kar se bo treba zelo potruditi na prvenstvu skupine B, prihodnje leto na Poljskem. Tam se je sicer sprva vnel hud boj za prirejanje tekmovanja med pomembnima središčema na jugu – turističnim Krakowom in športnimi Katowicami. V interni »tekmi« so zmagale slednje, ki so na evropskem prvenstvu že gostile slovenske košarkarje, v boju za eno od lovorik stare celine pa tudi boksarja Dejana Zavca. A za slovenske hokejiste ne glede na razplet nove pomladne poljske zgodbe prav mirnega poletja ne bo, saj bo nato že v prvih septembrskih dneh pred njimi olimpijski kvalifikacijski turnir v Minsku.

Uvodna selekcija nove sezone se bo predstavila na današnjem blejskem večernem treningu, tu se bodo nato kratke priprave nadaljevale, nakar bo sledila selitev na Poljsko, prav v Katowice, kjer bo tako za navzoče generalka za spomladansko svetovno prvenstvo. A že ob prvem zboru se je novi selektor soočil s težavami. »Na koncu bo še tako, da bom moral iz omare potegniti svojo hokejsko opremo,« se je malce pošalil Zupančič, a se tudi v hipu zresnil, ko je prešteval igralce, ki jih večinoma zavoljo poškodb ni mogel uvrstiti na ta prvi seznam. Vidno se mu je zataknilo pri branilcih, pogreša tudi izkušene centre. Ko pa je povabil šest Olimpijinih hokejistov, kar je rekord zadnjih let, je njihov udarni strelec, Mariborčan Žiga Pešut, na ponedeljkovi tekmi EBEL v Dornbirnu prestal potres možganov, tako da ga ni bilo niti na zadnjih dveh tivolskih tekmah, v petek s Salzburgom in sinoči proti VSV.

A sreča v nesreči se za ambicioznega selektorja skriva tudi v spoznanju, da je ta uvodni novembrski turnir kot nalašč za preverjanje nekaterih novih moči, ena od pomanjkljivosti zadnjih let na slovenski reprezentančni sceni je bila nedvomno pretirano ozka izbira adutov, pri priči bi tako lahko sledile težave, ko bi bilo treba čez noč izdelati »načrt B« – spomin na ponesrečeno premiero slovenskih hokejistov na zadnjem svetovnem prvenstvu ob nenadnem izostanku obolelega Jana Urbasa je namreč še dovolj svež …

Tako za selektorja kot navzoče igralce bo ta uvodni zbor prav koristen. Spoznali bodo prizorišče aprilskega prvenstva, se zdaj pomerili za trening s tekmicami iz skupine B (domačo Poljsko, Avstrijo in Korejo), nenazadnje pa prvič v slačilnici po petih letih poskusili po novem receptu. S podpisom Nika Zupančiča.