Bo skušal Kanadčanom trojček preprečiti Kopitar?

Gostitelji obujenega hokejskega svetovnega pokala so v polfinalu s 5:3 ugnali Rusijo, drugi par je Švedska - Evropa.

Objavljeno
25. september 2016 08.04
NHL/
J. P.
J. P.

Toronto - Gostitelji vnovič obujenega svetovnega pokala v hokeju, Kanadčani, se bodo v finalni seriji v Torontu borili za še tretjo laskavo lovoriko ta hip - po naslovu svetovnih prvakov in olimpijskih zmagovalcev. V sinočnjem polfinalu so namreč, ne brez težav, s 5:3 (1:0, 1:2, 3:1) odpravili žilave Ruse, kdo jim bo stal v finalu nasproti, pa bo znano danes zvečer, po koncu drugega polfinalnega dvoboja med Švedsko in združeno selekcijo Evrope, ki ji kot kapetan na ledni ploskvi poveljuje Hrušičan Anže Kopitar (ob 19. uri). V finalu bodo igrali na dve zmagi.

Kanadčani so redni del tekmovanja končali s tremi zanesljivimi zmagami in razliko v golih 14:3, sinoči pa so se morali za uspeh nekoliko bolj potruditi, saj so Rusi v drugi tretjini celo vodili. Prvi je sicer, v uvodnem delu, zadel najučinkovitejši mož turnirja Sidney Crosby, za zasuk sta poskrbela Nikita Kučerov in Jevgenij Kuznjecov, da sta zasedbi na drugi odmor odšli poravnani, pa je poskrbel Brad Marchand. Isti igralec je gostitelje nato popeljal v vodstvo, ki sta ga že do sredine zadnje tretjine močno oplemenitila Corey Perry in John Tavares, ki je zadel za 5:2, devet sekund pred zadnjim piskom sirene je poraz zgolj omilil Artemij Panarin.

Brad Marchand je bil za Sergeja Bobrovskega usoden dvakrat. Foto: Bruce Bennett/AFP.


Zmaga Kanadčanov je zaslužena, saj so v okvir vrat Sergeja Bobrovskega sprožili kar 47 strelov, Rusi, ki so pokleknili drugič na turnirju (po uvodnih tekmecih Švedih), proti Careyju Priceu »zgolj« 34. Tokratni junak dvoboja je bil sicer Crosby, ki je sodeloval pri prvih treh kanadskih zadetkih - pri uvodnem kot strelec, pri naslednjih dveh kot podajalec Marchandu, ki ga je takole pohvalil: »Ena stvar ga dela še posebej vrhunskega igralca: njegova odločnost. In vselej se izkaže na velikih tekmah. Ima neverjetno voditeljsko sposobnost, ki mu omogoča, da se postavi na čelo samih voditeljev in jih nadzira.« Rusi so morali nastopiti brez poškodovanega zvezdnika Pavla Dacjuka, ki ga je nadomestil Nikita Nesterov, Kanadčani pa so doslej na celem turnirju zaostajali zgolj dvakrat - sinoči (1:2) in pred tem v sosedskem obračunu z Američani (0:1), ki so ga nato dobili s 4:2.