Boj med risi in levi nabit s čustvi

Nekdanji selektor risov Kari Savolainen o izzivu v domovini in delu pri nas.

Objavljeno
02. julij 2014 16.38
Kari Savolainen na Dnevu slovenskega hokeja v Ljubljani, 3. februarja 2014.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Bled – Med povabljenci dobrodelnega turnirja v golfu je bil tudi Kari Savolainen, nazadnje izjemno pomemben član strokovnega štaba slovenske hokejske reprezentance, nekoč tudi selektor risov. Pred dnevi pa ga je doletela izjemna čast, da so ga povabili k finski izbrani vrsti. O njej in tudi o slovenskem hokeju je govoril za Delo.

Sodeč po zadnjih novicah iz vaše domovine boste v novi sezoni delali pri finskem reprezentančnem štabu – kako gledate na to vabilo?

Kaj naj vam rečem, vesel sem in obenem zelo ponosen. Le redkim se namreč ponudi priložnost biti tako blizu levov, kot pravimo našim reprezentantom. Na to novo izkušnjo v svoji hokejski karieri že nestrpno čakam.

Pa ste že seznanjeni o obveznostih v reprezentančnem štabu?

Prevzemam vlogo organizacijskega vodje, hkrati pa bom tudi pomagal pri analizah posameznih treningov in tekem, pri čemer mi bodo seveda krepko pomagale bogate izkušnje, seveda tudi iz dela pri slovenski reprezentanci.

Kdaj se boste pri finski reprezentanci prvič zbrali za novo sezono?

Zares pravzaprav šele novembra za tradicionalni turnir štirih evropskih reprezentanc v Helsinkih. Z novimi sodelavci, ki jih seveda že dolga leta poznam, pa se srečujemo kar pogosto. Precej reči je treba natančno določiti. Po vrnitvi iz Slovenije me že v tem tednu čaka novi sestanek s člani reprezentančnega štaba.

Pri tej so cilji vedno visoki, nazadnje jih je zvišal tudi podvig finske reprezentance do 20 let, ko je osvojila naslov svetovnih prvakov, kajne?

Ta lovorika je zelo pomembna za potrditev našega dela, ker so nekateri že dvomili o njem. In ne glede na lepo bazo igralcev v naši deželi nikakor ni preprosto doseči vrhunskega izida na mednarodni sceni. Pravzaprav je iz leta v leto težje! Poglejte, hokejisti igrajo za lepe pogodbe v NHL, AHL, EBEL, po izjemno napornih sezonah so izčrpani, mnogi od njih sanjajo le še o počitku.

Nazadnje ste sicer pomagali slovenski reprezentanci v tej zelo uspešni sezoni – vam je odmev nekaterih podvigov, denimo 7. mesta na OI, lažje odprl vrata k zelo ugledni finski vrsti?

Ugled, ki ga ohranjam iz preteklosti pri finski zvezi, kot tudi ta po zaslugi odmevnih dosežkov slovenske izbrane vrste, sta mi bila nedvomno v pomoč. Štab pa izbereta selektor in glavni menedžer.

Pa obstaja še kakšna možnost za sodelovanje s slovenskim hokejem, v katerem ste zapisani z zelo vidnimi črkami?

Zastavili ste mi zanimivo vprašanje, upam le, da ne bom pretrgal stikov s Slovenijo. Predsedniku zveze Matjažu Rakovcu sem že ponudil pomoč, denimo na področju izobraževanja. Študentje z naše univerze gostujejo po deželah, kjer ni tako bogate hokejske baze kot na Finskem in poskušajo pomagati.

Kaj pa slovenska reprezentanca? Zdaj bosta z Matjažem Kopitarjem na nasprotnih straneh, saj se bodo risi in levi udarili med seboj v skupini na naslednjem SP na Češkem …

Uf, to bo res posebna tekma, zame prav nabita s čustvi. Zdaj sem pač član finske izbrane vrste, a vedno se bom globoko priklonil dosežkom Slovenije na ledu.

Pa ste slišali, da je Rakovec v svojem novem predsedniškem programu zapisal še višje cilje od dosedanjih, tudi uvrstitev v četrtfinale SP?

Prav je tako! Po zadnjih zmagah bi bilo res nesmiselno postaviti nizke ovire. Sicer pa slovenski hokej mora ohraniti samozavest. Le spomnite se zadnjega podviga v Koreji, kjer so se risi navzlic odsotnosti osmih zelo pomembnih igralcev vrnili v skupino A. Med igranjem golfa sem se pogovarjal tudi z Žigo Jegličem. Poslej bo igral v KHL in tam ne bo edini Slovenec. Res je lepo, ko pri vas navzlic vsem težavam ohranjate konkurenčno bazo.

Kakšno je bilo sicer vaše zadnje slovo s HZS glede na burno preteklost, ko vse obljube niso bile uresničene?

Zelo korektno. Prav ničesar ne morem nikomur očitati. Kar smo se dogovorili, smo tudi uresničili.