Bojan Zajc vztraja pri končnici

Hokejisti Olimpije bodo drevi v Tivoliju začeli novo sezono prvenstva EBEL, prvi nasprotnik bo Beljak.

Objavljeno
16. september 2016 01.54
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Hokej je pritegnil širšo pozornost na Slovenskem bolj zgodaj kot ponavadi, tokrat že pred prihodom jesenskih dni. Nova uvrstitev risov na olimpijske igre je botrovala evforiji tudi manj vnetih privržencev, a zdaj je napočil čas za vrnitev v klubsko realnost. Danes bodo ljubljanski zmaji odprli novo sezono v EBEL.

Nekoč se je tega odprtega avstrijskega prvenstva Tivoli prav veselil. Zdaj je drugače. Nadaljuje se namreč Olimpijin boj z dolgovi, zato tudi tekmovalni cilji realno še zdaleč ne morejo segati k ponovitvam nekaterih podvigov, med katerimi zlasti ostajata zapisana nastop v velikem finalu EBEL, pomladi 2008, in nato štiri leta pozneje še veliki polfinalni boj s poznejšimi prvaki iz Linza. V prvo pa so bili Ljubljančani, v svoji sploh premierni sezoni med avstrijsko hokejsko elito, zelo blizu šampionske lovorike, a so si privoščili hudo administrativno napako, nakar je njihov voz začel drveti navzdol. Vseeno pa ostajata v spominu vznesenost razprodanih tivolskih tribun in za konec izjemna finalna predstava s krepko bogatejšim Salzburgom.

A odtlej je zgodba takšna: hokejisti s Solnograškega ohranjajo zelo visok proračun, s predvidoma 9 milijoni evrov je z naskokom najvišji v ligi, in vedno znova napadajo vrh, tako bodo tudi v to sezono vstopili v favoriziranih vlogah. Olimpija? Za njo so že štiri zaporedne sezone brez uvrstitve v končnico, vprašljiv je bil celo obstoj zmajev v tekmovanju, a so vendarle prepričali vodstvo lige, ki pa nikakor ne more oporekati vzponu slovenskega hokeja, na reprezentančni ravni je ta zdaj vidno uspešnejši od avstrijskega.

Tivolski resnici sicer pripada posebno poglavje. Tudi za zadnji torkov domači derbi pripravljalnega značaja v Tivoliju predsednik Marko Popovič še ni rešil vseh kadrovskih ugank, kapetan Aleš Mušič (mimogrede, v olimpijskih kvalifikacijah je spet svoje naloge v dresu z risom opravil zelo dobro) sploh ni nastopil, ker še vedno ni imel nove pogodbe. Sicer bo drevišnja premiera prvenstvene sezone proti VSV iz Beljaka vsaj delno razkrila, kje je v primerjavi s konkurenco ljubljanska zasedba, a prve napovedi o prekinitvi mučne suše nastopov brez končnice niso optimistične.

Trener Bojan Zajc vztraja pri cilju uvrstitve med elitno osmerico, tudi Nik Pem, eden hokejistov novega slovenskega vala, sicer navdušen nad spoznavanjem reprezentančnega duha nazadnje v Minsku, se zaveda, kako pomemben bi bil dober štart v sezono. »Seveda upamo, da bodo pri klubu reševali težave, o teh pač ne moremo zdaj razmišljati. Pomembno bi bilo zelo resno pristopiti že tej prvi tekmi, si od začetka zagotoviti spodobno izhodišče,« je po sicer povprečni zadnji predstavi Olimpije in Jesenic (3:0) dejal Pem, zdaj že med udarnimi slovenskimi aduti moštva, pri katerem je kar sedem tujih novincev: v vratih Američan Freeze, med branilci Latvijec Bazevics, Kanadčana Harty in Guimond, napadalci so Šved Gabor ter Kandčana Langkow in Bussieres. Omeniti gre tudi Adisa Alagića, hokejista z avstrijskim ter slovenskim državljanstvom, ki pa je najbolj goreče privržence osvojil tudi z boksarskim vložkom pred dnevi v domačem derbiju. Sicer pa je Alagić doslej igral prav za VSV, drevišnjega uvodnega Olimpijinega tekmeca, kjer sta med tujci tudi Miha Verlič in Jan Urbas. Slednji se je nazadnje iz Minska vrnil s poškodovanim prstom na roki, a po včerajšnjih zagotovilih iz Beljaka bo drevi na ledu.

Prvenstvo EBEL, pari prvega kola

Olimpija – VSV Beljak (19.15)

KAC – Sapa Fehervar

Dornbirn – Graz 99ers

Orli Znojmo – Red Bull Salzburg

Innsbruck – Bolzano

Že odigrano

Vienna Capitals – Black Wings Linz 4:3 (0:1, 1:1, 2:1; 1:0) *po podaljšku

(Rotter 34., Holzapfel 45., 55., Fraser 61.; Lebler 1., 33., Dorion 50.)