Če že ne v končnico, pa vsaj pobegniti z dna

Hokej: Po hudem boju Olimpija brez točk na tivolski premieri drugega dela EBEL

Objavljeno
22. januar 2017 23.14
Na sliki Bussieres Raphael. Hokej HDD Olimpija Ljubljana in HC Orli Znojmo v Ljubljani, 22. januar 2017 [Olimpija,Ljubljana,Orli Znojmo,hokej,Bussieres Raphael]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Po dveh kolih drugega dela sezone v odprtem avstrijskem prvenstvu Olimpija ostaja brez točk. Včeraj je garala vsaj za domači remi z Znojmom, pa po hudem boju ostala na ničli. Končnica se tako močno oddaljuje, a Tivoli tudi v tej sezoni razgrinja realno hokejsko podobo, v kateri zeleno-bela barka pluje v neskončnem morju dolgov.

Petkov prepričljivi poraz za uvod v drugi del sezone EBEL na beljaškem ledu Olimpijinih hokejistov še ni spravil v obup, a ob takšni uvodni predstavi je bilo hitro na dlani, da bo tudi letos pot do končnice silno zahtevna. A pravzaprav je bilo to pričakovati že pred tekmo na avstrijskem Koroškem, saj so zmaji v kvalifikacijski skupini spet štartali brez nagradnih točk, šest moštev pa se bori le za dva vizuma prestižnih izločilnih bojev.

Zato je bila tokrat tivolska tekma posebej podrčtana. Realno bi domači hokejisti le s tremi točkami, morda z dvema za uspeh v podaljšku ali pri kazenskih strelih, obdržali še nekaj upanja na uspešni lov tekmecev pri vrhu. Resda je Olimpijin trener Bojan Zajc spregovoril o dveh zmagah v prvih štirih kolih tega drugega dela, že uvodne minute včerajšnje tekme pa so razkrivale, da bo tivolska želja vnovič težko uresničljiva.

Vendar pa se je Olimpija za začetek uspešno branila, igra gostov je bila namreč bolj aktivna, a Jeff Frazee je v vratih ohranjal zbranost, zato kakšne mrzle prhe v že tako hladnem večeru skoraj praznega Tivolija le ni bilo. Povrhu je navijače ogrel natančen Groznikov strel za vodstvo po 20 minutah, ko je tako celo kazalo, da bi moštvo z dna lestvice tokrat lahko pripravilo podvig. Čeprav je razmerje v strelih razkrivalo, kdo je bil v prvi tretjini nevarnejši – 13:6 za Znojmo.

V nadaljevanju so si zmaji priigrali nekaj lepih priložnosti, dvakrat zapored so poskusili z igralcem več, po izenačenju se je zdelo, da po koncu treh tretjin ne bo zmagovalca. Vendar pa so hokejisti češkega moštva zabili gol odločitve in ostali v igri za uvrstitev v končnice. Domači trener Zajc je po tekmi med cilji razgrnil še načrt B: »Dokler je teoretično možno, se bomo borili za vrh. Drugače pa bi za konec sezone v EBEL radi pobegnili vsaj z zadnjega mesta.«

Železarji s 3. mesta v 2. del

Na Jesenicah je padel zastor nad prvim delom tekmovanja v AHL. Železarji so z jedrom zvestih privržencev zadovoljni s 3. mestom kot dobrim izhodiščem za nadaljevanje sezone. V tem jih namreč podobno kot moštva v EBEL čaka deset preizkušenj, ker so v zgornji skupini, imajo zagotovljeno pot v končnico, v slednji pa si želijo kar največ. Moštvo se spogleduje s finalom, morda bi uspešni izločilni boji le prebudili Gornjesavsko dolino – nastopi v EBEL namreč še niso dosegli želenega odmeva, obisk med 500 in 600 gledalci je za tradicijo Podmežakle prenizek, temu primerno niti ni pričakovanega priliva pokroviteljev.