»Če želi New Jersey zmagati, mora ustaviti Kopitarja«

Ob 2.00 v New Jerseyju prva tekma finala Stanleyjevega pokala z Los Angelesom. Anže Kopitar v vlogi enega glavnih zvezdnikov.

Objavljeno
30. maj 2012 21.57
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New Jersey - V najmočnejši hokejski ligi na svetu se ponoči (2.00) začenja finalna serija, ki bo odločila o novem zmagovalcu prestižnega Stanleyjevega pokala. Dvoboj med ekipama New Jersey Devils in Los Angeles Kings bo zanimiv tudi za slovenske navdušence, ki bodo pozorno spremljali jeseniškega asa Anžeta Kopitarja.

Slednjemu so ameriški mediji pred finalom namenili veliko pozornosti in ga postavili za enega glavnih zvezdnikov zaključnih obračunov v NHL. Kopitar naj bi tako odigral ključno vlogo pri presenetljivem vzponu kraljev v končnici, njegov prispevek pa bi utegnil biti odločilen tudi proti New Jerseyju.

»Kopitar je ekipi v oporo na obeh straneh ledu«

»Če želijo vragi zmagati, morajo najti odgovor za Kopitarja. Ko je Kopitar na ledu, je plošček v nasprotnikovi obrambni polovici. Ko je na ledu, njegova ekipa nadzira igro, četudi sam morda ne dosega zadetkov,« so o slovenskemu reprezentantu povedali na televiziji CBS. »Kopitar je glavna gonilna sila ekipe, je opora na obeh straneh ledu,« še pišejo ameriški mediji.

Kopitarja so na pot k legendam uvrstili tudi na uradni strani NHL, kjer so zapisali, da bi si Slovenec zaslužil mesto med največjimi hokejskimi zvezdniki. Vse odkar je debitiral v vrstah kraljev, je dosegal po vsaj 25 golov in 66 točk.

Kopitarja so kralji vzeli na naboru leta 2005 kot 11. izbiro. Najboljšo sezono je imel v letih 2009/2010, ko je v 82 tekmah dosegel 81 točk (34 golov in 47 podaj). Glede na to, da ima že sedaj za seboj v NHL 475 tekem, v katerih je dosegel 434 točk (163 golov in 271 podaj), pa se bo po mnenju spletne strani zanesljivo uvrstil v zgodovino kot eden najboljših vseh časov.

Med Crosbyjem in Ovečkinom

»Ko je prišel k nam, nisem vedel veliko o njem. Danes pa bi ga postavil med elito športa, nekje med Sidneyjem Crosbyjem in Alexom Ovečkinom glede na to, kako dober je s ploščkom in kako trdo igra,« je povedal njegov soigralec Mike Richards.

S pohvalami na račun Kopitarja ni skoparil niti vratar New Jerseyja, Kanadčan Martin Brodeur. Kot je dejal, se Kopitarja spominja s svetovnega prvenstva leta 2005 v Inssbrucku, ko je komaj 17-letni Jeseničan postal svetovna senzacija. »Kar vesel sem, da so ga kupili na zahodu, sicer bi mu morali posebno pozornost posvečati še pred finalom,« je dejal Brodeur, ki bo najbolj izpostavljen Kopitarjevim veščinam.

V vratih mladost proti izkušnjam

Ob Kopitarju pa bosta v moštvu Los Angelesa med ključnimi tudi kapetan Dustin Brown in vratar Jonathan Quick. Bo mladost slednjega v finalu lahko sledila izkušnjam 40-letnega Brodeurja na nasprotni strani? Kanadčan je v karieri že trikrat slavil naslov v Stanleyjevem pokalu in se proslavil tudi z zlatom na OI. Brodeur ima tudi največ zmag in »shotoutov« v NHL.

Na drugi strani je Quick je najboljši vratar končnice in glavni kandidat lovoriko Conna Smytha za najkoristnejšega igralca končnice. Na 12 od 14 tekem plošček v svojo mrežo spustil največ dvakrat.

Četudi bi New Jersey in Los Angeles malokdo pričakoval v finalu, gre za ekipi, ki sta v končnici prikazali najbolj privlačen hokej in zbrali tudi največ zadetkov. Pri vragih so med vodilnimi strelci Zach Parise, Ilya Kovalchuk in Travis Zajac, novinec Adam Henrique pa je doslej navdušil z dvema odločilnima goloma v podaljških. Kovalchuk je v 17 tekmah vpisal 18 točk in tako spretno opravičuje vrtoglavo pogodbo, ki mu je jo klub namenil leta 2010 (100 milijonov dolarjev za 15 let sodelovanja).

Prvi na strani kraljev je kapetan Dustin Brown s 16 točkami v končnici, sledi mu Kopitar, ki je doslej vpisal 15 točk. Ameriški mediji opozarjajo tudi na nevarnega Dustina Pennerja, ki je v rednem delu zbral le 17 točk, v končnici pa postal eden od ključnih mož, zbral sedem podaj in tri gole.

Spored finala (vedno ob 2. uri zjutraj): 1. tekma v NJ (četrtek, 31. t. m.), 2. tekma v NJ (nedelja, 3. junija), 3. tekma v LA (torek, 5. junija), 4. tekma v LA (četrtek, 7. junija), morebitna 5. tekma v NJ (nedelja, 10. junija), morebitna 6. tekma v LA (torek, 12. junija), morebitna 7. tekma v NJ (četrtek, 14. junija).