Celje pred mejnikom na ledu

V državnem prvenstvu bosta drevi drugi tekmi polfinala.

Objavljeno
20. marec 2016 21.30
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Celje, Jesenice – Ko bi zasukali časovni stroj za dobri dve desetletji v preteklost, bi se spomnili številnih vročih hokejskih večerov ob Savinji. Tribuna v Mestnem parku je pokala po šivih, Celje je bilo na pragu uvrstitve v finale državnega prvenstva, a se v veliki sklepni dvoboj ni uvrstilo. Danes je zgodba podobna: v polni dvorani se bodo gostitelji za finale pomerili z branilci naslova z Jesenic.

Minili so časi, ko je športna Slovenija vneto spremljala domačo hokejsko končnico, toda četrtkova uvodna polfinalna tekme v seriji na dve zmagi je pritegnila pozornost prebujenih hokejskih zanesenjakov v Celju. Ti so se namreč razveselili zmage nad železarji s 3:0 in jih dejansko zdaj le še en uspeh loči od klubskega mejnika uvrstitve v veliki finale. Temperatura se je ob Savinji dvignila, če sodimo po zanimanju za vstopnice gre drevi (ob 18.15) dejansko pričakovati izjemno ozračje. Ob ledeno ploskev se bodo vrnili tisti, ki jih v Mestnem parku res že dolgo ni bilo, med študenti, ki pridejo iz Ljubljane ali Maribora za konec tedna domov, bodo nekateri svoje bivanje v domačem okolju tokrat podaljšali za en dan …

Celjani vodijo v končnici z 1:0, za Roka Rojška, trenerja moštva, nekoč pa dolgoletnega reprezentanta, ni dvoma, kdo je v polfinalu favorit: »Jesenicam pripadajo tradicija, izkušnje, kakovost posameznikov, zato tudi vloga favoritov. Vendar pa smo bili železarjem večkrat v ligaškem delu sezone enakovredni, tako kot tudi v četrtfinalu INL favoritom iz Lustenaua. Resda smo z Avstrijci izgubili štiri tekme, a zgolj po zaslugi odločilnih potez njihovih izkušenih igralcev.« Celjski hokejisti, med katerimi sta v četrtek najbolj vidno izstopala vratar Rok Stojanovič in obetavni napadalec Žan Jezovšek, so se držali navodil svojega trenerja, ki jim je še posebej podčrtal disciplino, borbenost, zbranost in posledično kakovost.

Jesenice? Gre za prav posebno zgodbo. Uresničitev govoric o vrnitvi Podmežakle na zemljevid EBEL bi zagotovo najbolj zapriseženo hokejsko okolje pri nas močno razveselila, a najprej je napočil čas za reševanje sezone. V soboto so se namreč Gorenjci v Lusteanuu s tretjim polfinalnim porazom, tokrat z 1:2 (Remar), poslovili od končnice INL, zdaj bi zvesti privrženci težko prenesli, če bi jim še drugič zapored spodrsnilo s Celjani in bi tako Podmežakla presenetljivo ostala brez domače finalne predstave.

Dnevi v drugi polovici marca so za Jesenice sicer prav posebni. Prebivalstvo oživi ob Jožefovem sejmu, čutiti je utrip planiške prireditve, občinski praznik pripada počastitvi dodelitve mestnih pravic Jesenicam (20. marca 1929) in prav ob tem času so hokejisti pogosto igrali odločilne tekme za naslov državnih prvakov. Zdaj pa je moštvo v hudi krizi, predvsem glede učinkovitosti, strokovno vodstvo z glavnim trenerjem Dejanom Varlom je pred najzahtevnejšim izzivom sezone.

Kar v senci te nove napete celjsko-jeseniške zgodbe se bosta danes v Zalogu (ob 19. uri) pomerili Playboy Slavija in Telemach Olimpija. Favorizirani zmaji so se na uvodni tekmi doma veselili, tako jih zdaj le še zmaga loči od pričakovane uvrstitve v finale. Prva finalna tekma, prav tako v seriji na dve zmagi, bo v ponedeljek, 28. t. m.

DP, polfinale

ECE Celje - Sij Acroni Jesenice (18.15) /1:0/

Playboy Slavija - Telemach Olimpija (19) /0:1/