EBEL: daril ne bo, Olimpija danes po zmago

V 27. kolu EBEL bo Olimpija nocoj v Tivoliju gostila vodilno madžarsko moštvo SAPA Fehervar.

Objavljeno
02. december 2011 12.25
Posodobljeno
02. december 2011 13.31
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana, Jesenice – Po prostem torku se bo danes znova zavrtelo hokejsko kolesje v EBEL. Pred Olimpijo je ena od najpomembnejših tekem doslej v sezoni, Jeseničani pa so prosti in se pripravljajo za nedeljski boj s celovškim moštvom v Podmežakli.

Zapletom in zasukom pri jeseniškem klubu, o katerem smo podrobneje pisali včeraj, ni videti konca, najnovejši je okrog napovedovanega prihoda Rastislava Gašparja. Napadalca, ki je pred dnevi še igral v drugoligaškem slovaškem prvenstvu, namreč ne bo na Gorenjsko, klubsko sporočilo razkriva poškodbo rame. Kajpak se pojavljajo dvomi o (ne)smiselnosti prihoda igralcev sredi sezone, ki v tujini še nikdar niso igrali, jasno pa je, da v Podmežakli na vsak način poskušajo zakrpati vrzeli v moštvu, pri katerem je burno že od uvodnih dni sezone.

Ta čas je precej mirneje v tivolskem taboru. Tilia Olimpija je pravzaprav imenitno vstopila v novo sezono, se že od začetka zasidrala v zgornjem domu in navzlic kakšnemu pričakovanemu spodrsljaju je nenehno v konkurenčnem boju za vrh. Resda je vodilni Linz tekmecem krepko ušel, zmaji pa se povsem enakovredno borijo za kar najboljše izhodišče pred končnico s favoriziranima moštvoma iz Celovca in Salzburgom ter nepričakovano nevarnimi Zagrebčani. Navijači pa že kar težko verjamejo, da Olimpije po koncu uvodnega dela ne bi bilo med najboljšo šesterico, ki ji je zagotovljen nastop v končnici. Seveda pa daril ne bo in dejansko je prvi izjemno pomemben korak na poti k potrjevanju vizuma za izločilni del na vrsti že danes.

V Tivoli prihaja vodilno madžarsko moštvo, s svojim obrambnim slogom tradicionalno neugodno za konkurenco, toda v tej sezoni še kakovostnejše in tudi učinkovitejše kot v preteklosti. Zmaji so resda v tej sezoni pogosto razveselili privržence v Tivoliju, tudi bilanca zadnjih tekem še zdaleč ni slaba (zmagi z Jesenicami in Znojmom, točka s Salzburgom), toda igra na vseh omenjenih tekmah ne zagotavlja prav mirnega spanca. Preveč je bilo vidnih nihanj, slačilnica se je spopadala s poškodbami in z virozo, tudi danes zdravstveni bilten ni prav rožnat, četudi trenerju Hannuju Järvenpääju ponuja več možnosti pri sestavljanju peterk, saj se na led vračajo Boštjan Groznik, Anže Ropret in Justin Taylor. Na »bolniški« ostajata Igor Cvetek in Boštjan Goličič, virus je v posteljo položil Tomija Mustonena.

Toda za zmaje ni izbire, zmaga je danes podčrtana v rubriki nujno. Škoda bi bilo namreč zapraviti vse prigarano v dosedanjem poltretjem mesecu sezone, saj bi novi spodrsljaj z Madžari precej zapletel Olimpijino izhodišče pri vrhu. O uvrstitvi Linza, Salzburga, KAC in najbrž tudi Vienne med najboljšo šesterico ne gre dvomiti, medvedi iz Zagreba kažejo sila ostre zobe in tako bo ob koncu na voljo le še en vizum, za katerega naj bi se udarila prav Olimpija in SAPA.

Prav zato je današnja predstava silno pomembna in tako tudi mikavna za občinstvo. Ljubljansko moštvo ima namreč na lestvici štiri točke več od madžarskega tekmeca, obe dosedanji medsebojni tekmi v sezoni pa sta pripadli našim vzhodnim sosedom – obakrat s 5:2. V primeru domačega zmagoslavja bi zmaji ušli neposrednemu tekmecu na +6, če pa bi se tudi današnja zgodba razpletla po madžarskem scenariju, bi bila Olimpijina prednost le še pičla. Povrhu zmaje čaka še gostovanje v Szekesfehervarju, 13. januarja.

Pari 27. kola (vse danes ob 19.15):

Tilia Olimpija – SAPA Fehervar,

Linz – VSV,

Znojmo – Graz 99ers,

Salzburg – Vienna Capitals,

KAC – Medveščak,

Acroni Jesenice proste.