Zmajem tesna zmaga v derbiju na Trgu republike

Po dveh neuspelih poskusih so danes v središču Ljubljane le pripravili hokejski spektakel pod milim nebom.

Objavljeno
18. december 2014 18.15
Posodobljeno
18. december 2014 18.15
Hokej
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Potem ko so v ljubljanskem hokejskem klubu v zadnjih dneh odpovedali kar dve načrtovani tekmi zimskega festivala na prostem oziroma ju zaradi slabih vremenskih razmer prestavili v dvorano Tivoli, so danes navijači le dočakali spektakel na prostem. Na Trgu republike so se pod milim nebom na tekmi državnega prvenstva pomerili večni tekmeci iz Olimpije in Jesenic. Z 2:1 so bili boljši zmaji, a so se železarji dostojno upirali in poskrbeli za všečno predstavo sredi Ljubljane.

Trener Fabian Dahlem je na led poslal močnejšo zasedbo zmajev, ki jo sicer že v petek čaka težka preizkušnja lige EBEL na Dunaju. V vratih je manjkal vratar Andy Chiodo, igrala ni večina tujcev, počival je tudi Aleš Mušič. Pri rdečih pa se je od zadnjega derbija spremenila trenerska zasedba, saj je le dan po porazu Gorazda Reklja zamenjal Roman Pristov.

Dvoboj zelenih in rdečih, s katerim spet počasi oživljajo tradicijo nekoč enega največjih športnih spopadov v državi, je imel še poseben mik, saj so s tekmo obeležilo 50. obletnico zadnjega obračuna med zmaji in železarji na prostem (takrat so zmagali Gorenjci z 8:1).

Tekmo pred parlamentom so bolje začeli Jeseničani in se v 4. minuti že veselili zadetka. Sašo Rajsar je zadel po podaji Aleša Remarja pred vrata. Toda približno 4000 gledalcev ni dolgo čakalo na ljubljansko izenačenje. Že pet minut pozneje se je izkazal Luka Kalan in s samostojnim prodorom premagal vratarja Jureta Pavliča. V nadaljevanju so Ljubljančani prevzeli pobudo, toda Gorenjci so se vztrajno branili. Tik pred koncem druge tretjine je padel tretji in tudi odločilni gol, Igor Cvetek je pobral odbitek in poskrbel za vodstvo, ki je po zadnji tretjini brez golov tudi zadostovalo za zmago. Gorenjci so ob koncu poskušali še brez vratarja priti do podaljška, a jim ni uspelo.

»Fenomenalno. Super vzdušje, igrali smo zunaj ... osebno sem kar pogrešal derbi, lepo je igrati proti Jesenicam. Ne glede na to, kje igrajo, se je pokazalo, da je to derbi, ne glede na kakovost bo vedno napeto in do konca smo se borili za zmago. Niti slučajno nismo razmišljali o tekmi z Dunajem, osredotočili smo se na današnjo tekmo,« je derbi ocenil Andrej Hebar.

Tekma med Olimpijo in Jesenicami je bila načrtovana kot tretja v nizu treh na Pivovarna Union Ice Festu, toda zaradi pretoplega vremena, dežja in težav s tehniko za hlajenje so morali obračuna s Fehervarjem in Celovčani v ligi EBEL prestaviti v dvorano Tivoli. V ljubljanskem klubu si zdaj prizadevajo, da bi na ledeno ploskev v središču mesta prestavili še kakšno od decembrskih tekem lige EBEL, z Dornbirnom bodo tako 23. decembra prav tako igrali pred parlamentom.