Zmaji do točk prek visoke ovire

EBEL: hokejisti Telemacha Olimpije v Tivoliju proti starim znancem iz Beljaka.

Objavljeno
15. januar 2015 20.25
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.08.2012 HANNU JARVENPAA TRENER VSV FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
S. U., šport
S. U., šport

Ljubljana – Po nedeljskem porazu na domačem ledu proti močnim Dunajčanom bo drevi, ob 19.15, pred ljubljanskimi hokejisti nova visoka ovira. Tokrat se bodo v dvorani Tivoli pomerili s tradicionalnimi tekmeci iz Beljaka in tako tudi moštvu svojega nekdanjega trenerja Hannuja Järvenpääja.

Pri edinem slovenskem klubu, ki zdaj nastopa v EBEL, so se za današnjo tekmo spogledovali s selitvijo na odprto drsališče sredi mesta. Tudi tako so si želeli zakrpati nastalo denarno luknjo ob odpovedi dveh decembrskih večerov na Trgu republike, toda zdaj jim jo je spet zagodlo vreme. Previsoke temperature in tudi napovedani dež niso v prid želeni predstavi na prostem, za točki proti moštvu VSV bo treba garati kar pod tivolsko streho.

Po izjemno napornem ritmu že od decembrskih prazničnih dni so si v ljubljanskem hokejskem taboru kar oddahnili, ko jim v tem tednu po nedeljski preizkušnji vendarle ni bilo treba igrati že v torek. Tako so se po zadnjih dveh porazih, med katerima je bil bolj kot domači spodrsljaj proti kakovostni Vienni moteč silno bled nastop v Celovcu proti nikdar slabšemu domačemu moštvu, spet zbrali in se bodo drevi poskusili kar najbolje postaviti po robu starim znancem iz Beljaka. Tudi ti – tako kot omenjeni zadnji tekmeci z Dunaja – sodijo v zgornji kakovostni razred avstrijske hokejske scene, vodi jih stari tivolski znanec Hannu Järvenpää. Ko je bil Finec trener Olimpije, si je ta nazadnje, leta 2012, priborila končnico, Tivoli je bil nekajkrat razprodan, iz današnjega zornega kota se zdi tista podoba na ledu in tribunah domala neverjetna …

Odtlej je zeleno-beli voz večinoma drvel navzdol, nekdanji finski reprezentant pa je tudi z okrepitvami iz tedanjega ljubljanskega moštva začel pisati novo zgodbo o uspehu na avstrijskem Koroškem. Pomembna vloga v obrambnih vrstah beljaškega moštva pripada tudi našemu reprezentantu Klemnu Pretnarju, nazadnje enemu vidnejših akterjev zimske klasike na celovškem nogometnem štadionu, kjer je s soigralci utišal 20.000 domačih navijačev in se veselil prepričljive zmage proti KAC. Danes je VSV trdno zasidran na ladji za končnico, Olimpijo vnovič čaka hud boj za uvrstitev v izločilne boje. Res pa tudi Fabian Dahlem, prvi Nemec doslej na tivolski klopi, podobno kot nekoč omenjeni severnjak, dela zelo premišljeno, ne obljublja gradov v oblakih in ne ponuja lepih fraz, kot so jih že večkrat pri nas (pre)drago plačani »strokovnjaki« iz tujine …

Uvrstitev v končnico za zmaje ni povsem neuresničljiva, saj so tudi v teh zahtevnih tednih sneli nekaj odmevnih skalpov, a obenem sta omenjeni zadnji dve ponesrečeni tekmi razkrili pomanjkljivosti. Sedanje tivolsko moštvo pač nima veliko manevrskega prostora, a uspešno je lahko ob čaranju v vratih Andyja Chioda, odgovornem pristopu moštva od prvih minut in popolni zasedbi. Že zadnja dva izostanka Toma Zanoškega in Mateja Hočevarja sta bila zelo opazna. Za slednjega je zavoljo močno poškodovane rame sezone morda že konec, Zanoški pa po zapletih s prstom še ni povsem nared, a prav kmalu, morda celo že danes, naj bi se priključil soigralcem v kolesju EBEL.