Doma že sanjajo o poletju s pokalom

NHL: hokejisti iz Los Angelesa zmagali na uvodni tekmi finala z golom v podaljšku. Naslednja tekma v noči na nedeljo.

Objavljeno
06. junij 2014 01.21
NHL/
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Los Angeles – Če bi sodili po jutru, potem bo dan še zelo dolg in nepredvidljiv. V slogu letošnje končnice je minevala tudi uvodna tekma velikega finala Anžeta Kopitarja in soigralcev pri moštvu Los Angeles Kings. Skupaj so se veselili prigarane zmage po podaljšku, potem ko so proti moštvu NY Rangers morali najprej izničiti zaostanek z 0:2. Naslednji dvoboj bo v noči s sobote na nedeljo.

Hokejski zanesenjaki v kalifornijskem velemestu, dolga leta znanem po marsičem precej bolj kot po palici in ploščku, že tretjo sezono zapored uživajo v izjemnih dramah končnice, ko se Kraljem pot ne ustavi že v uvodnem krogu. Tako so pred dvema letoma slavili zgodovinski naslov, lani so se poslovili po porazu v konferenčnem finalu proti poznejšim prvakom iz Chicaga, tokrat so jim vrnili ter prav prek njih skočili v veliki sklepni dvoboj, zdaj prvič proti moštvu New York Rangers.

Že uvodna predstava je ponudila kopico razburljivih trenutkov, ledeno prho za občinstvo v Los Angelesu s hitrim vodstvom gostov z 2:0, a tudi za konec veliko slavje za uvodno prednost v končnici na štiri zmage z golom Justina Williamsa v 5. minuti podaljška. Ta hokejist je iz dneva v dan bolj v središču pozornosti. V severnoameriškem prostoru mu že pravijo »gospod 7. tekma«, saj je blestel prav na omenjenih zadnjih tekmah, pri katerih so Kralji sploh postali pravi mojstri. V letošnji končnici so se kot prvi doslej vpisali na liste zgodovine NHL s tremi zaporednimi zmagoslavji na tujem letu v predstavah št. 7 …

»A pustimo zdaj to 7. tekmo. Raje bi videl, da bi ga poslej klicali 'gospod tekma št. 1, 2, 3 in 4,« je o soigralcu in želji po kar najhitrejši poti do lovorike dejal Willie Mitchell, branilec Los Angelesa. Še eden od pomembnih adutov branilske vrste kalifornijskega moštva Drew Doughty, na premieri finala strelec gola za izenačenje na 2:2, pa je ob tem pripomnil: »Justin je sploh naš najbolj podcenjen igralec. Zaslužil bi si več pohval. Zase pa vem – pri moštvu zame izstopata dva igralca, ki jima vedno znova rad podam plošček: Justin in 'Kopi'.«

Edinega Slovenca tako v tem finalu kot tudi sploh na ledenih ploskvah NHL pa ne hvali le omenjeni branilec, temveč še kopica igralcev in strokovnjakov. Resda ga na uvodni tekmi finala ni bilo med strelci in podajalci, bil pa je pogosto v »ognju«, si priigral tudi imenitno priložnost z backhandom v izdihljajih rednega dela tekme, a se takrat sijajni švedski vratar in najbrž kar udarni adut newyorškega moštva Henrik Lundqvist ni dal. Skandinavec je sicer s 93 odstotki ubranjenih strelov (40 od 43) ohranil izjemno raven v tej končnici, tudi kalifornijski čuvaj mreže Jonathan Quick pri 92,6 % (25 od 27) za njim ni kaj prida zaostajal.

Kopitar pač tokrat ni prispeval točke, a je s 24 točkami za 5 golov in 19 podaj ostal sam na vrhu najučinkovitejših igralcev te končnice. Na Slovenskem je kajpak zavoljo njegove navzočnosti spet več zanimanja za ta finale, kot bi bilo sicer, še posebej živahno je na Jesenicah, kjer so si najbolj goreči privrženci ogledali prenos uvodne tekme na velikem zaslonu v dvorani Podmežakla. Seveda bo s prihajajočimi dvoboji napetost še naraščala, mnogi že sanjajo o novem poletju s Stanleyjevim pokalom pri nas. Zagotovo pa se bodo Kopitar in drugi športni asi zbrali na dobrodelnem turnirju v golfu. Pred dvema letoma je bil tako med povabljenci na Bledu tudi Justin Williams, tokrat prvi junak večera.

Los Angeles : NY Rangers 3:2 (1:2, 1:0, 0:0 – 1:0; Clifford, Doughty, Williams; Pouliot, Hagelin; Kopitar 0+0, 4 streli 21:17 igralnega časa – 1:0 v zmagah). S. U.