Dva tedna zasukov in zapletov, na koncu na vrhu stari znanci

80. SP v hokeju Risi prihodnje leto med elito, a zaenkrat še ni znano, kje bodo igrali, bodisi v Kölnu bodisi v Parizu

Objavljeno
24. maj 2016 02.02
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Moskva – Tako kot pred enim letom v Pragi so tudi včeraj rusko metropolo zapuščali kot zmagovalci kanadski hokejisti. Na 80. svetovnem prvenstvu so ubranili lovoriko in potrdili, kje je resnično doma igra na ledeni ploskvi, zato onstran Atlantika vlada največja selekcija. V nasprotju s prejšnjimi leti še nista znani skupini uvodnega dela naslednjega šampionata, kjer bo nastopila tudi Slovenija.

Resda je svetovno prvenstvo 16 izbranih reprezentanc že tradicionalno tudi pri nas pritegnilo pozornost športne javnosti, a vseeno bo še precej bolj zanimivo prihodnje leto, ko se bodo med najboljše vrnili tudi naši risi. Ponavadi so med prvenstvom že sestavili naslednji spored tekmovanja, a letos se je malce zataknilo, ker sta gostiteljici dve državi, prednostna izbira o prizorišču pa pripada najvišje uvrščenima z nove svetovne hokejske lestvice, Kanadi in Rusiji. Jasno je seveda, da bo Nemčija igrala v kölnski skupini, Francija pa v pariški, ko pa bodo pri omenjenih prvopostavljenih reprezentancah izbrali vsaka svoje prizorišče, bodo (predvidoma v tem tednu) pri IIHF sestavili skupini.

Prve neuradne informacije so Sloveniji, zdaj 15. na lestvici, namenjale uvodni del v glavnem mestu Francije, bržkone pa risov ne bo v skupini z Danci – ti so zdaj 14. –, kar ni slabo, saj ti kot prireditelji prvenstva 2018 ne glede na uvrstitev prihodnje leto ne morejo zapustiti elitnega razreda. V primeru, da bi bili v svoji skupini zadnji, bi izpadlo predzadnje moštvo. Toda za selitev na prvenstvo z oznako B je vendarle nekaj bolj resnih kandidatov, saj danska reprezentanca, odkar je v novi dobi tekmovanj po skupinah prvič nastopila med hokejsko elito (pomladi 2003 na Finskem), nikdar ni izpadla …

Prav njen primer potrjuje, kako se lahko obrestujejo sistematično delo, vlaganje in ustrezna strategija. A pravzaprav to razkriva tudi pogled k vrhu končne lestvice prvenstva v Moskvi in St. Peterburgu. Lovoriko imajo spet Kanadčani z najširšo bazo hokejistov na svetu, Finci sledijo svoji izjemni šoli in niso naključno nazadnje osvojili naslova v konkurenci do 18 in 20 let, tudi ruska selekcija ni sporna. Slovaki – leta 2002 najboljši na SP, v Vancouvru 2010 pa olimpijski polfinalisti – doma nimajo več takšne kakovosti kot nekoč, za najboljšimi zdaj vendarle zaostaja tudi Češka, vrsto let velesila hokejske igre.

Prvenstvo je v dveh največjih mestih Ruske federacije ponudilo precej športnih užitkov, a najbrž je bil prav finalni dvoboj za širšo javnost med manj privlačnimi. Ni bilo zasukov, palete mojstrovin in neskončnih vrhunskih obramb. A v predstavi izjemno discipliniranega in odgovornega pristopa je Kanada zasluženo osvojila novo lovoriko. »Tekmeci so prav za konec prikazali najboljšo igro na turnirju. Trudili smo se po najboljših močeh, a premišljeni kanadski predstavi nismo bili kos,« je po koncu omenil Jussi Jokinen, eden od finskih adutov iz NHL. A to najmočnejše klubsko hokejsko tekmovanje na svetu je vnovič predstavilo kopico obetavnih igralcev v dresih z javorjevim listom. Za konec je pozornost denimo pripadla Connorju McDavidu, ki je prav v finalu za vodstvo z 1:0 zabil svoj edini gol na tem prvenstvu, poseben aplavz si je pred odhodom iz Moskve prislužil tudi Corey Perry. Postal je namreč 27. hokejist doslej s trojčkom najbolj prestižnih lovorik – Stanleyjevim pokalom, zlato olimpijsko kolajno in zdaj še naslovom svetovnega prvaka. Lani v Pragi se je na ta prestižni seznam vpisal Sidney Crosby, sicer pa je v ugledni druščini deset Kanadčanov, devet švedskih hokejistov, šest ruskih ter dva češka.