Odpor Ljubljančanov se je zlomil šele v finišu

Na prvi polfinali tekmo so hokejisti Linza na domači ledeni ploskvi ugnali Tilio Olimpijo s 4:2.

Objavljeno
06. marec 2012 15.52
Posodobljeno
06. marec 2012 17.27
G. N., šport
G. N., šport

Linz - Tilia Olimpija je v uvodni tekmi polfinalne serije razširjenega prvenstva Avstrije grozila nosilcu št. 1 Linzu do zadnjih minut, a nazadnje le izgubila z 2:4. Dvoboj je odprla z vodilnim golom Žige Panceta in zmogla še izenačenje na 2:2, prvo zmago pa bo vendarle poskušala ujeti v jutrišnji drugi tekmi v Tivoliju.

Okrepljeni s povratnikoma v moštvu Matijom Pintaričem v vratih in Žigom Pancetom v napadu so Ljubljančani začeli dvoboj, ki je ponudil največ razburjenja pred koncem prve tretjine. Ljubljančani so z obrambno igro s kančkom sreče ušli zaostanku, saj sta Michael Lebler in Danny Irmen zadela okvir vrat, ki jih je Pintarič odlično čuval; zbral je 13 obramb, domači vratar Alex Westlund 6. Pance st. je imel tudi najlepšo gostujočo priložnost.

Kar je Žiga zapravil v prvi tretjini, je nadomestil v 23. minuti, potem ko so številčno oslabljeni Ljubljančani preživeli obleganje gostiteljev. Po podaji Johna Hughesa, okoli katerega se je spet večji del tekme vrtela ljubljanska igra v napadu, je Žiga Pance po desni strani vdrsal po sredini in s strelom z osmih metrov zatresel domačo mrežo.

Gostiteljev zaostanek ni zmedel, nadaljevali so v svojem ustaljenem napadalnem in kombinatornem ritmu ter le na trenutke dovolili Ljubljančanom, da so prišli do sape.

Najmočnejše domače orožje je predstavljala igra z igralcem več. V tej prvini so domači res delovali zastrašujoče. Kadar so imeli številčno prednost, so Pintariča dobesedno obsuli s streli. V 29. minuti pa niti odlični Mariborčan ni mogel več pomagati. Gostitelji so izenačili v tretjem poskusu z igralcem več, strelec je bil Lebler. V ubranjenih strelih sta bila oba vratarja izenačena - 10:10.

Kljub neodločenemu izidu so bili gostje lahko zadovoljni z iztržkom po 40 minutah, saj so si pripravili več kot spodbudno izhodišče za zadnjih dvajset minut, v katerih bi lahko izkoristili živčnost domačih.

Na ledu je bilo vse po starem in brez sprememb. Gostitelji so narekovali ritem, Ljubljančani so čakali na svoj trenutek sreče. Dočakali pa so ga tekmeci. Spet z igralcem več na ledu, ko je Hughesovo izključitev izkoristil še drugi osmoljenec iz prve tretjine Irmen.

Domača prednost je izpostavila vprašanje, ali so se Ljubljančani sposobni vrniti v igro? Odgovor je bil hiter in učinkovit. Boštjan Goličič si je za Westlundovimi vrati priigral plošček in s takojšnjo podajo v sredini našel Igorja Cvetka, ki je s strelom po tleh in med nogami matiral Westlunda. Lepšega scenarija si za finiš res ni bilo mogoče zamisliti. A kaj, ko gostitelji niso dali znakov živčnosti: niso tvegali z grobo igro, ki bi povzročila izključitev. Enkrat samkrat so si privoščili preveč, česar Ljubljančani niso znali izkoristiti.

Vse je kazalo, da bodo gostje dvoboj zapeljali najmanj v podaljšek. Toda le kanček nezbranosti po sodniškem metu v ljubljanski obrambni tretjini je Curtisu Murphyju omogočil, da je z desne strani sprožil projektil, ki mu Pintarič ni bil kos. Časa za vnovično izenačenje ni bilo malo, a za zeleno-bele vseeno premalo. Linz je s četrtim golom postavil le še piko na i.

Black Wings Linz - Tilia Olimpija 4:2

Dvorana Donaupark, gledalcev 3650, sodniki Berneker, Smetana, Hofer in Kaspar (Avstrija).

Strelci: 0:1 - Ž. Pance (Hughse, Cvetek, 23), 1:1 - Lebler (Veideman, Murphy, 29 - PP), 2:1 - Irmen (Alavaara, Keller, 49 - PP), 2:2 - Cvetek (Goličič, 52), 3:2 - Murphy (Ouellette, 56), 4:2 - Baumgartner (Lebler, 58).

Liga EBEL, polfinale (ob 19.15 uri):

Black Wings Linz - Tilia Olimpija 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)

(Lebler 29., Irmen 48., Murphy 56., Baumgartner 58.; Ž. Pance 23., Cvetek 52.)

Medveščak - KAC Celovec 0:4 (0:1, 0:1,0:1)