EBEL: v Zagrebu spet kot v starih časih

Olimpija se bo danes v EBEL preizkusila na zimski klasiki na odprtem, prebujeni železarji bodo gostovali v Beljaku.

Objavljeno
03. februar 2012 11.56
Posodobljeno
03. februar 2012 14.53
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana, Jesenice – Po sijajni torkovi beri, ko je Olimpija zmagala doma še tretjič zapored, Jesenice pa so senzacionalno prinesle točki iz Gradca, se bo danes razburljiva zgodba v EBEL nadaljevala. Z nenavadno vsebino predvsem za Ljubljančane, ki bodo v Zagrebu gostovali na odprtem drsališču …

Ledena ploskev v športnem parku Šalata privablja spomine tudi slovenskim hokejistom, ki so nekoč redno gostovali na drsališču brez strehe v hrvaškem glavnem mestu, in tam blesteli tudi na SP skupine B 1966. Elitni razred svetovnega hokeja je takrat gostoval v Tivoliju.

»Tekma na Šalati je tudi danes v Zagrebu za vsakogar še bolj nepozabno doživetje kot v sodobni Areni. Takšnih prizorišč pač ni več veliko,« nam je pred časom dejal naš dolgoletni smučarski reprezentant Jure Košir, ki se zdaj ukvarja s športnim trženjem in je sploh eden idejnih vodij zgodbe o novem razcvetu hokeja v Zagrebu. T. i. zimsko klasiko, ki jo ob vstopu v novo leto poznajo v NHL, občasno pa jo uprizorijo tudi na odprtih štadionih po Evropi, so v hrvaški metropoli že predstavili, drevi pa jo bodo pripravili ob gostovanju Olimpijinih hokejistov in nato nadaljevali še v nedeljo, ko bo pri Medveščaku igral KAC. Na tribunah se bo obakrat trlo po 4500 gledalcev, kolikor pač znaša zmogljivost legendarnega objekta, danes gre pričakovati obisk tudi najzvestejših ljubljanskih privržencev.

»Vsi se veselimo te tekme, vzdušje v Zagrebu je vselej imenitno, tudi gostujoča moštva zato nastopijo z užitkom. Verjetno bo hladno, morali se bomo dobro ogreti in veliko drsati. Lepo pa bi bilo nadaljevati v zmagovitem slogu zadnjih dni,« pravi Matej Hočevar, kapetan Tilie Olimpije.

Po zaskrbljenosti se je med navijače jeseniškega moštva vrnil nasmeh. Klub je dejansko spet plesal po robu preživetja, predsednik Slavko Kanalec je odstopil, zgodbo pa so nato v hokejsko zapriseženem okolju vendarle rešili. Zdesetkano moštvo je ob začetku drugega dela nanizalo nekaj pričakovanih porazov, toda ni se vdalo nikomur, ob zvrhanem košu smole in treh zadetih vratnicah doma izgubilo z Beljačani (2:3), nato pa po kazenskih strelih osvojili točki v Gradcu.

Jeseničani tako teoretično še vedno ohranjajo možnosti za nastop v končnici najboljše osmerice, toda ta čas je še pomembnejša od nabiranja točk vrnitev spokojnosti v klub s hkratno gradnjo novih trdnih temeljev prihodnosti.

»Res ni bilo preprosto v tistih dneh, ko so burni dogodki dejansko vplivali na našo slačilnico. Toda kot športniki smo poskusili razmišljati predvsem o dogajanju na ledu in konkurenčnem boju v EBEL. Zadnji točki iz Gradca sta nam v spodbudo, saj smo ugnali kakovostnega tekmeca, ki pa nam bo hotel ob nedeljskem gostovanju v Podmežakli zagotovo vrniti. Seveda pa se najprej moramo ustrezno pripraviti na našo današnjo tekmo v Beljaku,« pravi branilec Klemen Pretnar. Sicer pa VSV v zadnjih tednih ni prav posebej blestel, podobno kot tudi ne dunajsko moštvo, pri katerem je včeraj odstopil športni direktor Martin Platzer. Železarji bi morda lahko s svojim trdnim in nepopustljivim značajem izkoristili težave v vrstah nekaterih tekmecev.

Današnji pari (vse ob 19.15);

skupina A: Medveščak – Tilia Olimpija, Salzburg – Linz, KAC – SAPA Fehervar;

skupina B: VSV – Acroni Jesenice, Znojmo – Graz 99ers.

Skupina A

Linz 5 5 0 0 18 : 8 14

Medveščak 5 2 1 2 15 : 16 8

Fehervar 5 3 0 2 17 : 12 6

T. Olimpija 5 3 0 2 16 : 14 6

Salzburg 5 1 0 4 13 : 25 4

KAC 5 1 0 4 13 : 17 3

Skupina B

Graz 99ers 4 3 1 0 11 : 6 8

Znojmo 4 3 1 0 15 : 10 7

VSV 4 2 0 2 6 : 9 7

Vienna 4 1 1 2 10 : 11 5

A. Jesenice 4 1 0 3 6 : 12 2