EBEL: zmaji naj se le izognejo Salzburgu

Drevi je na sporedu predzadnje kolo prvega dela v EBEL. Olimpija gostuje v Zagrebu, Jeseničani gostijo vodilni Linz.

Objavljeno
17. januar 2012 11.51
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana, Jesenice – Pred hokejisti sta le še dve koli uvodnega dela sezone v EBEL, v katerem si bodo Ljubljančani, potem ko so si v suverenem slogu priigrali vizum končnice, poskusili priboriti kar najboljše izhodišče. Danes jih čaka gostovanje v Zagrebu, Jeseničani gostijo vodilni Linz. Uvodni del se bo sicer končal v petek, že dva dni pozneje pa bo na vrsti nadaljevanje sezone.

Tivolske tribune spet dihajo s svojimi junaki, celo večno nezadovoljna opozicija, tako kot povsod navzoča tudi v športni Ljubljani, je ostala v globoki senci prav nepričakovano lepega razpleta za Olimpijine hokejiste, ki na trgu pred sezono še zdaleč niso dosegali veljave tekmecev iz Celovca, Beljaka ali z Dunaja, zdaj pa so pred njimi. S prvimi od omenjenih treh se bodo prav v tem tednu pomerili za 4. mesto na lestvici, tekma odločitve bo v petek na tivolskem ledu.

»Čudovito bi bilo, ko bi zmagoviti niz štirih zaporednih tekem še raztegnili. Že danes se bomo v Zagrebu poskusili pokazati v najlepši luči, nato nas čaka slovo od prvega dela proti KAC. To sta tekmi za užitek, o katerih pa preprosto na nedeljski večer še nisem mogel razmišljati, saj je sleherna od naših zadnjih tekem zahtevala prav posebne napore. Obenem me je navdušil pristop igralcev in zavest o nujnem odpravljanju napak. Na Madžarskem smo prejeli preveč golov, a takrat je šlo za prav nenavadno tekmo z zadetkoma že v uvodni minuti, nakar je bil ta nedeljski dvoboj z moštvom iz Gradca na povsem drugačni ravni,« je kazalo – kot že tolikokrat doslej v sezoni – prikimati Olimpijinemu strategu Hannuju Järvenpääju. Z učinkovitimi potezami, predanostjo klubu in občutkom za ustvarjanje prekaša številne predhodnike, ki so občasno na tivolski klopi zablesteli, a obenem se tudi utopili ali v pomanjkanju lastnih sposobnosti ali pa celo v alkoholnem vretju …

Seveda se tudi ta Olimpija 2011/12 ni zgolj vzpenjala. Kot vsi klubi v EBEL, z izjemo čudežno prepričljivega Linza, je doživela kak padec (za navijače je bil posebej boleč zadnji poraz v Podmežakli), a teh je bilo precej manj kot v preteklosti, zato se tudi ljubljanska vrsta lahko optimistično ozira k nadaljevanju sezone. Poglavitne skrbi okrog uvrstitve v končnico ni več, zdaj gre le še za izhodišče in ugibanje o tekmecu v 1. kolu izločilnih bojev. V Tivoliju zagotovo ne bi bili navdušeni nad mogočnim Salzburgom, saj spomini iz preteklosti privabljajo konkurenčnost, a nato vedno znova končni poraz. Tako je bilo tudi v četrtfinalu prejšnje sezone. Jasno, da bi se zmaji še kako morali potruditi tudi za izločitev omenjenega Linza ali pa celovškega moštva, ki v tej sezoni večinoma ne igra na ravni visokih pričakovanj, v moštvu pa skriva nadpovprečno kakovost za napad na naslov prvaka.

Kajpak bo Olimpijina zgodba odvisna tudi od dnevnega navdiha posameznikov, najvidneje verjetno vratarja Jeana-Philippa Lamoureuxa. Predvsem pa bo ta čas boleč izostanek adutov prvega napada; kapetana Aleša Mušiča po zlomu rebra vsaj en mesec ne bo na ledu, danes v moštvu ne bo niti lažje poškodovanega Justina Taylorja. Branilce čakajo odgovorne naloge, moštvo bi se razveselilo tudi natančnosti bratov Erika in Žige Panceta, s katero sta se odlikovala na zadnji nedeljski tekmi.

Železarji za dostojno slovo

Jeseniške skrbi so drugačne. Moštvo državnih prvakov se že več mesecev ukvarja z reševanjem ugleda in pravzaprav sploh preživetjem. Nekajkrat je s svojo konkurenčnostjo ob le peščici tujih okrepitev presenetilo ugledno konkurenco EBEL, a prepričljivo zadnje mesto na lestvici jasno razkriva zaostanek za tekmeci.

Kajpak bi današnji podvig v Podmežakli z vodilnim moštvom iz Linza zvenel senzacionalno, a precej pomembneje kot za preostali dve tekmi uvodnega dela je zbrati moči za začetek kvalifikacijskega sita. Le dve moštvi iz skupine med sedmo- in enajstouvrščenim bosta namreč igrali v končnici. Najresnejša kandidata sta Vienna in VSV, na Jesenicah pa ne nameravajo vreči puške v koruzo …

Današnji pari 43. kola (vse ob 19.15):

Medveščak – Tilia Olimpija,

Acroni Jesenice – Linz,

KAC – VSV,

Vienna Capitals,

Salzburg – Graz 99ers.