Euro Challenge: Risi turnir pričeli z zmago nad Norveško

Slovenski hokejisti so turnir v Ljubljani pričeli z zmago nad Norveško (4:1), Rusija II je bila boljša od Francije.

Objavljeno
15. december 2011 15.45
Posodobljeno
15. december 2011 17.11
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Selektor Matjaž Kopitar nocoj ni mogel računati na Anžeta Ropreta, ki si je proti Švici izpahnil ramo in že zapustil reprezentanco. Pred dvobojem z Norveško - ti reprezentanci sta se pomerili že lani na podobnem turnirju na Jesenicah in takrat je Slovenija zmagala s 5:2 - se je ekipi pridružil še David Rodman, Kopitar pa je dal priložnost še Matevžu Ermanu in Mihi Brusu. V vratih je tokrat začel Andrej Hočevar, piše STA.

Začetek je bil, pred sicer zelo skromnim številom gledalcev v Tivoliju, po okusu slovenskih igralcev. Že prvo akcijo so Slovenci začinili z zadetkom, ko je v 48. sekundi tekme po podaji Aleša Mušiča plošček za hrbet Larsa Haugena spravil branilec Sabahudin Kovačevič. Nadaljevanje je bilo nato bolj zadržano, Slovenci so imeli nekaj terenske premoči, a brez pravega učinka. Norvežani so imeli prvi na ledu igralca več, vendar si pred vrati Hočevarja niso pripravili nevarnejših priložnosti. Slovenija je spet zapretila na polovici tretjine, a sta strela Erica Panceta in Mitje Šivica postala plen Haugena. Slovenci pa so nato v 16. minuti, ko so imeli na ledu igralca manj, dobili izenačujoči zadetek, Hočevarja je premagal Mats Froeshaug.

Norvežani so sicer prvi zapretili v nadaljevanju, ko je Hočevarja rešila vratnica, nato pa so spet povedli domači. V trenutkih številčne premoči je David Rodman iz neposredne bližine plošček poslal pod prečko vrat Norvežanov. Manj uspešni so bili Kopitarjevi izbranci ob naslednjih dveh številčnih prednostih, ko si je le Rok Tičar pred vrati pripravil priložnost, a se je namesto za strel odločil za podajo. Druga tretjina je bila precej raztrgana in s številnimi izključitvami, med drugim sta si v lase skočila Žiga Pance in Tommy Kristansen ter predčasno končala tekmo, Slovenci pa so vmes prišli do tretjega gola, ko je lepo akcijo, tudi s podajo norveškemu branilcu pred golom med nogami, z neubranljivim strelom končal Robert Sabolič.

Obe moštvi sta zaradi številnih kazni lahko več časa posvetili "power playu"; v zadnji tretjini so ga imeli najprej Norvežani, takoj zatem Slovenci, učinka pa ni bilo. V 48. minuti je prodor Erica Panceta in Rodmana ustavil vratar Haugen, v 52. pa je prodor z igralcem manj Tičar končal s strelom tik ob golu. Slovenija do konca dvoboja ni imela večjih težav pri branjenju vodstva, Hočevar pa ni več klonil niti v zadnjih dveh minutah, ko so tekmeci iz vrat potegnili Haugena in zaigrali s šestimi v polju. Za piko na i je z golom na nebranjena vrata poskrbel David Rodman.

V reprezentančni garderobi se pred petkovo tekmo z Rusi spet obeta nekaj menjav. Zaradi klubskih obveznosti bosta odšla Kovačevič in Rok Tičar, njuni mesti pa bosta zapolnila "Šveda" Žiga Pavlin in Andrej Hebar.

Turnir Euro Challenge, 1. kolo:

Slovenija - Norveška 4:1

(Kovačević 1., D. Rodman 24., Sabolič 33.; Froshaug 16.)

Rusija II - Francija 4:2 (2:2, 1:0, 1:0)