Olimpija na Jesenicah vrnila udarec in izenačila

Po presenetljivem uvodnem porazu so hokejisti Telemach Olimpije na drugi tekmi finala DP s 3:1 premagali Jeseničane.

Objavljeno
11. april 2015 23.09
hokej
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Jesenice - Potem ko so na uvodni tekmi finala državnega hokejskega prvenstva Jeseničani presentili z zmago v Ljubljani, so hokejisti Telemacha Olimpije na drugi finalni tekmi vrnili udarec. V Podmežakli so premagali Sij Acroni Jesenice s 3:1 (1:1, 2:0, 0:0) in tako izenačili izid v zmagah na 1:1.

Tokrat so zeleno-beli le upravičili status favorita in preprečili gostiteljem, da bi se pred domačimi navijači približali senzacionalni osvojitvi naslova. Zmaji so poudarjali, da se spodrsljaj s prve tekme ne bo ponovil. Držali so besedo in zmagali. Serija se zdaj spet seli v Ljubljano, kjer bo v ponedeljek na sporedu tretja tekma. Moštvi v finalu igrata na tri zmage.

Jeseničani so sicer pogukmno začeli in nakazali, da bodo skušali ponoviti predstavo iz Tivolija. Strela Andreja Židana sta ogrela vratarja Olimpije Miiko Wiikmana, na drugi strani sta poskusila Maks Selan in Tom Zanoški ter preizkusila Aleksisa Ahlqvista. Zmaji niso izkoristili prve priložnosti ob igralcu več, a takoj po izteku jeseniške kazni povedli. V 7. minuti je odbitek v mrežo pospravil Zanoški. A so na veselje navijačev Jeseničani že v naslednjem napadu izenačili, zadel je  Marjan Manfreda.

V drugi tretjini so Ljubljančani udarili s hitrim golom, slabo posredovanje vratarja Ahlqvista je izkoristil Anže Ropret. Do polovice tekme so domači obdržali ritem iz prvega dela, potem pa je sledil nov šok; po natančni podaji Selana na modro črto je Matic Podlipnik zadel tik pod stičišče vratnice in prečke. Jeseničani so nato sicer imeli skoraj minuto dva igralca več, česar pa niso izkoristili, za nameček so tekmecem ponudili lepo priložnost za povišanje vodstva, toda strel Aleša Mušiča po prodoru je Ahlqvist ustavil.

Želja domačih v zadnjem delu je bila očitna, a bili so neučinkoviti. Imeli so terensko premoč, sprožili več nevarnih strelov kot gostje - najlepšo priložnost je pred praznimi vrati v 56. minuti zapravil Židan -, ti pa so spretno zadrževali naskok in tudi še zagrozili domačemu vratarju. Jeseničani so v zadnji minuti poskušali še brez vratarja, ostalo pa je pri 1:3.

Tribune v dvorani Podmežakla so sicer spomnile na stare dobre hokejske čase, več kot 2500 gledalcev na hokejski tekmi pa je tudi rekord prenovljenega jeseniškega hokejskega središča.

Finale DP, 2. tekma:

Sij Acroni Jesenice - Telemach Olimpija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0) - izid v zmagah 1:1

Jesenice, dvorana Podmežakla, gledalcev 2700, sodniki Fajdiga, Zrnič, Rojko, Turk.

Strelci: 0:1 - Zanoški (Mušič, Selan, 7.), 1:1 - Manfreda (Rajsar, Remar, 7.), 1:2 - Ropret (Koblar, 22.), 1:3 - Podlipnik (Selan, Hočevar, 31.).

Kazenske minute: Jesenice 8, Olimpija 10.

Streli na vrata: Jesenice 25, Olimpija 27.

Obrambe vratarjev: Ahlqvist 24/27, Wiikman 24/25.

Telemach Olimpija: Wiikman, Trelc; Logar, Selan, Zanoški, Mušič, Zdešar; Cvetek, Podlipnik, Koblar, Pešut, Sotlar; Groznik, Planko, Ropret, Hočevar, Hadžič; Čepon, Snoj, Kalan, Uduč.

Jesenice: Ahlqvist, Pavlič; Tošič, Erman, Manfredam Rajsar, Remar; Berlisk, Grahut, Pesjak, Pem, Brus; Tarman, Rakovič, Židan, Lahajnar, Terlikar; Stan, Ejup, Trkulja, Bizalj, Podrekar.