Finale DP: Jeseničani osvojili deseto zvezdico!

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so na četrti tekmi premagali Telemach Olimpijo z 2:1 in se razveselili državnega naslova.

Objavljeno
15. april 2015 16.18
Hokej finale DP
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Jesenice - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so z izjemno predstavo na četrti finalni tekmi v domači Podmežakli pred 3700 gledalci premagali Telemach Olimpijo in se razveselili svojega desetega naslova državnega prvaka. Jeseničani tokrat boljši z 2:1, v finalni seriji pa so slavili z izidom 3:1. Za Gorenjce je to prvi naslov po letu 2011.

Za današnje slavje sta bila ob izjemni jeseniški publiki tokrat najbolj zaslužna Marjan Manfreda in Miha Brus. Prvi je načel mrežo Miike Wiikmana, drugi pa dokončal delo deset minut pred koncem.

Ljubljančani tako ostajajo pri 14 naslovih državnih prvakov v samostojni Sloveniji.

Jeseničani prevladovali, zmaje reševal Wiikman

V prvi tretjini je bilo dogajanje osredotočeno zgolj na eno polovice ledene ploskve, in sicer tisto, kjer je svoja vrata varovala obramba Olimpije. Ta je bila v prvih dvajsetih minutah precej luknjasta, tako da se je lahko le zahvalila svojemu čuvaju mreže Miiki Wiikmanu, ki je predstavljal tudi edini razlog, da Jesenice niso naredile prvega koraka proti zmagi na (morda) odločilni tekmi državnega prvenstva.

Če je gol Jeseničanov visel v zraku skozi celotno prvo tretjino, je Wiikmanov urok že kmalu na začetku drugega dela padel. Hitro akcijo je izvedel Sašo Rajsar, ki je pred vrati našel Marjana Manfredo, ta pa je v 21. minuti tekme poskrbel za slavje na lepo popolnjenih jeseniških tribunah.

Sledil je pritisk zmajev, a jim Alexisa Ahlqvista sprva ni uspelo premagati. Na drugi strani je namesto tega zapretil David Sefič, veselje pa mu je preprečila vratnica. Kljub nevarnejšim napadom železarjev je naslednji zadetek padel na drugi strani. Ob igri petih proti trem (izključena sta bila Miha Pesjak in Luka Tošič) je v zadnji minuti drugega dela zadel Jure Sotlar in pred zadnjimi dvajsetimi minutami tekme izenačil na 1:1.

Ekipi sta v zadnji tretjini napadli za vodstvo in zmago, uspešnejši pa so bili domači, ki so po zadetku Mihe Brusa  v 50. minuti vnovič prevzeli vodstvo. Sledil je pritisk Olimpije, ki pa je napadala neuspešno in rdeče-belim tekmecem morala zasluženo priznati premoč.

Brus: »Ta naslov je pika na i.«

»V napadu je treba izkoristiti, kar se da, in mislim, da smo zasluženo pripeljali sezono do naslova prvaka. Ta naslov je samo pika na i celotni sezoni. Mislim, da sta ekipa in vodstvo dobro delala celo sezono. Narejena je bila stopnička, drugo leto pa gremo še naprej. Celo kariero sem že na Jesenicah. To je nekaj najlepšega, sploh se me še ni dotaknilo ...« je dejal hokejist Sija Acronija Jesenic Miha Brus.

Sotlar: »v športu si je treba srečo zaslužiti, mi je danes nismo imeli.«

»Mi smo prišli do 1:1 ob koncu druge tretjine, imeli smo še 'power-play', na žalost nismo zadeli. Oni so nekoliko po sreči zadeli, mi potem ne več. V športu si je treba srečo zaslužiti, mi je danes očitno nismo imeli. Res je, da smo samo na eni tekmi dosegli tri gole in takrat zmagali, danes smo zadeli samo enkrat in enostavno smo bili premalo zbrani,« pa je dejal edini strelec Olimpije na današnji tekmi Jure Sotlar.