Jeseničani še drugič zavzeli Tivoli

V finalu hokejskega DP Jeseničani vodijo z 2:1 v zmagah, potem ko so danes pod Rožnikom Olimpijo ugnali s 4:1.

Objavljeno
13. april 2015 14.14
Posodobljeno
13. april 2015 18.15
Hokej Olimpija Jesenice
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Dvorana Tivoli je v finalu hokejskega državnega prvenstva še drugič padla. V tretjem obračunu so Jeseničani suvereno, s 4:1, odpravili branilko naslova Olimpijo, s čimer so ušli z 2:1 v zmagah, kar pomeni, da za presenetljivo zvezdico potrebujejo le še en uspeh. Lepo priložnost bodo imeli že v sredo, ko bo v Podmežakli pravi hokejski praznik, gledalci bodo namreč lahko popoldne spremljali reprezentančni dvoboj risov z Japonci, zvečer pa še četrto različico večnega ljubljansko-jeseniškega derbija v tej finalni seriji.

Že v uvodni tretjini so železarji, tokrat tudi s povratnikom na ledeno ploskev Davidom Sefičem, pred približno 1000 gledalci nakazali, da jih pod Rožnikom vnovič zanima le zmaga, in na prvi odmor odšli z dvema zadetkoma zaloge. V drugem delu sta mreži ostali nedotaknjeni, že v 48. sekundi zadnje tretjine pa je za kanček razburljivosti poskrbel Tom Zanoški. To pa je bilo tudi vse, kar je Olimpija (brez poškodovanega Jake Zdešarja) danes zmogla, Gorenjci pa so zadeli še dvakrat, tik pred koncem je svoj drugi gol prispeval junak dvoboja Aleš Remar.

PRVA TRETJINA

V dvoboj se veliko agilneje vstopili Jeseničani, ki so že v uvodni minuti trikrat nevarno preizkusili reflekse Miike Wiikmana, eden od strelov je zatresel tudi vratnico, a rezultat se ni spremenil. So pa gostje vnovič dokazali, da se pod Rožnik niso prišli zgolj branit. Ljubljančani so takoj vzpostavili ravnotežje, vendar pa so gostje v osmi minuti spet pokazali zobe: pritisnil je prvi napad, najprej je sprožil Sašo Rajsar, nato še Aleš Remar, a se domača mreža ni zatresla.

Po polovici prve tretjine je bilo razmerje strelov v okvir vrat 5:1 v korist železarjev, kar se jim je obrestovalo v dvanajsti minuti. Izkoristili so namreč napako Olimpijine obrambe in prestregli plošček, ki je našel pot do Saša Rajsarja, ta pa je iz neposredne bližine brez težav spravil Wiikmana na hrbet in vpisal svoj drugi gol v tej finalni seriji. Vendar pa jeseniških priložnosti s tem še ni bilo konec, kmalu zatem so imeli namreč kar minuto in tričetrt dva igralca več na ploskvi.

Najprej je moral na kazensko klop Tadej Snoj, takoj za njim še Matej Hočevar, vendar pa so zmaji vzdržali pritisk in svojo mrežo zadržali nedotaknjeno. Na drugi strani je moral prvič resneje posredovati čuvaj mreže Aleksis Ahlqvist, ki pa ni klonil. Ko je že dišalo po tem, da se bodo Jeseničani na prvi odmor odpravili z minimalno prednostjo, se je ljubljanska mreža še drugič zatresla. Miha Pesjak je lepo našel Aleša Remarja, ki je spravil plošček mimo Wiikmana in poskrbel za vnovično veselje gostov. Razmerje strelov v tem delu je bilo 10:3 v njihovo korist.

DRUGA TRETJINA

Ob koncu prve tretjine je prišel Jure Sotlar okrvavljen na ljubljansko klop, dobil je namreč udarec v dlesen, vendar pa stisnil zobe in v drugem delu vnovič zadrsal na led. Lepo priložnost, da bi se vendarle vrnili v igro, so imeli gostitelji ob prvi številčni premoči na ledu, za dve minuti je moral namreč na hladno branilec rdečih Denis Rakovič, vendar pa so bili poskusi Ljubljančanov preslabi za Ahlqvista, ki je še naprej ostal nepremagan. Tekma se je že nagnila v drugo polovico, Jeseničani pa so še naprej udobno vodili (2:0).

Gostom je sreča obrnila hrbet, ko je moral z ledu Nejc Berlisk, ki je sezono še začel v zmajevem gnezdu, nato pa se je pred novim letom vrnil v matični klub na Zgornjo Gorenjsko. Branilec si je poškodoval prepono in že pred koncem druge tretjine je bilo jasno, da na led ne bo več stopil, vprašljiv pa je tudi za prihodnjo preizkušnjo v Podmežakli. Olimpija si je na vse pretege prizadevala omiliti zaostanek, a je bil Ahlqvist, ki je zaklenil vrata, zelo zanesljiv.

TRETJA TRETJINA

Zadnja tretjina se je začela razburljivo, predvsem pa je vrnila malo nasmeška na obraze domačih privržencev. Natanko 48 sekund je namreč potreboval eden od dveh tujcev pri Olimpiji Tom Zanoški, da je vendarle matiral Ahlqvista in se med strelce vpisal na še tretji finalni tekmi zapored. Gostitelji so se vrnili v igro in tudi začutili priložnost, da lahko izvlečejo še kaj več, zato so z vsemi silami krenili v napad, s tem pa tekmecu pustili več prostora za protinapade.

Eden takšnih se je končal s priložnostjo zelo živahnega Rajsarja in vnovično izključitvijo na strani Ljubljančanov (prislužil si jo je branilec Maks Selan), nedolgo zatem pa je moral na kazensko klop še Aleš Mušič, kar je pomenilo, da so imeli železarji že drugič v obračunu dva igralca več na ledu. Vendar pa je bilo 26 sekund zanje premalo, da bi spremenili izid. Gostje so pletli mrežo okrog vrat, domača obramba pa je še enkrat več vzdržala.

Tudi gostitelji so imeli dvominutno priložnost z igralcem več na ploskvi ob izključitvi mladega napadalca Nika Pema, a prav tako niso bili uspešni. Plošček za izenačenje je imel na palici Anže Ropret, a je zgrešil prazna vrata in se upravičeno prijel za glavo. Domači so pritisnili na vso moč, Jeseničani so le še izjemoma prešli v napadalno tretjino, so se pa na vse kriplje branili in bili pri tem uspešni. Še več, v 57. minuti so izkoristili nepozornost tekmečeve obrambe in še tretjič zadeli.

Miha Brus je odslalomiral mimo ljubljanskih branilcev, spravil na tla še Wiikmana, dvignil plošček in brez težav povišal na težko ulovljivih 3:1, glede na to, da so bile do konca le še dobre tri minute. Andreju Hebarju so popustili živci, nabrusil je pesti in z dvominutno izključitvijo naredil medvedjo uslugo svojim soigralcem. Jeseničani so imeli do konca številčno prednost, še tretjič na tekmi celo dva igralca več na ledeni ploskvi, nadzorovali so potek dogodkov in se ne zaletavali za vsako ceno proti domačim vratom.

Kljub vsemu pa so Gorenjci nekaj sekund pred koncem še četrtič zadeli, Remar je ukanil Tomaža Trelca, ki je tik pred tem zamenjal poškodovanega Wiikmana, se je veselil svojega drugega gola na tekmi in potrdil zaslužen uspeh Jeseničanov, ki tako vodijo z 2:1 v zmagah in imajo lepo priložnost, da že v sredo pred domačimi navijači v zrak dvignejo zmagovalno trofejo. V Podmežakli se obeta pravi hokejski praznik z dvojnim programom, kot uvertura v večerni večni derbi (ob 19.30) bo štel popoldanski reprezentančni obračun risov z Japonci.

TELEMACH OLIMPIJA : SIJ ACRONI JESENICE 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Strelci: 0:1 - Rajsar (Remar, 12.), 0:2 - Remar (Pesjak, Grahut, 19.), 1:2 - Zanoški (Koblar, Pešut, 41.), 1:3 - Brus (57.), 1:4 - Remar (Rajsar, 60. - PP2).

Telemach Olimpija: Wiikman, Trelc; Cvetek, Logar, Zanoški, Mušič, Ropret; Selan, Podlipnik, Koblar, Pešut, Sotlar; Groznik, Planko, Uduč, Hočevar, Hadžič; Čepon, Snoj, Kalan, Hebar.

SIJ Acroni Jesenice: Ahlqvist, Pavlič; Tošič, Erman, Manfreda, Rajsar, Remar; Berlisk, Grahut, Pesjak, Pem, Brus; Tarman, Rakovič, Židan, Lahajnar, Terlikar; Stan, Ejup, Sefič, Bizalj, Podrekar.