Gaber Glavič pred derbijem: Vrh AHL kot spodnji dom EBEL

V Podmežakli danes ob 19. uri hokejski dvoboj prvouvrščenih, v Tivoliju ob 19.15 pomembna Olimpijina tekma z Asiagom. 

sre, 29.11.2017, 09:00

Slovenski upi na Bledu

V tradicionalnem decembrskem reprezentančnem terminu za udarno zasedbo risov ne bo zbora, naslednjič bodo izbranci selektorja Karija Savolainena skupaj na sklepnih februarskih pripravah pred OI. A zdaj so se na Bledu že zbrali kandidati za izbrano vrsto do 20 let. Ta bo prav v blejski dvorani, od 9. do 15. decembra, nastopila na SP skupine C, v kateri so še mlade reprezentance Ukrajine, Litve, Poljske, Norveške in Italije.

Ljubljana, Jesenice – Čeprav je do sklepnih bojev v alpski hokejski ligi za udeležence še dolga pot, saj so moštva zdaj na polovici rednega dela, prav današnji večer na ledenih ploskvah Tivolija in Podmežakle privablja precej zanimanja. Gre namreč za boj moštev iz zgornjega dela, na Jesenicah celo prvouvrščenih.

Železarji so ob koncu tedna z dvojčkom zmag prehiteli dotlej vodilni Ritten, zdaj mu bodo prav v neposrednem dvoboju na domačem ledu poskusili pokazati, da so dejansko boljši. A naloga še zdaleč ne bo preprosta. Moštvo iz okolice Bolzana resda nima kdo ve kakšne tradicije uspehov, vendar pa je v nekaj zadnjih letih zelo visoko postavilo letvico italijanski konkurenci. Od leta 2009 je trikrat osvojilo naslov najboljšega v državi, nazadnje tudi lovoriko v alpski ligi in se povrhu uvrstilo na finalni turnir celinskega pokala IIHF.

»Mar tudi to ni potrdilo o kakovosti alpske lige? Seveda v primerjavi z drugimi uglednejšimi hokejskimi tekmovanji v širši regiji tukaj še primanjkuje izkušenih tujih hokejistov, a po polovici rednega dela lahko ocenim, da so moštva iz zgornjega dela AHL na ravni tistih iz spodnje polovice EBEL,« je Gaber Glavič, trener Gorenjcev, strnil misli po lepi sobotni predstavi proti Cortini. Naslednji dan so nato železarji sneli skalp še podružnični zasedbi KAC iz Celovca in skočili prav na vrh lestvice. Gre za zaslužen dosežek, pa četudi je bilo v moštvu pred sezono precej sprememb: močni aduti iz napada, denimo Eric Pance, Sašo Rajsar in Jure Sotlar, so odšli na tuje, v slačilnici je precej golobradih mladeničev. Toda z ambicizonim trenerjevim pristopom o živahnem in napadalnem hokeju se Jesenicam uresničujejo načrti, navzoče jedro rednih obiskovalcev, zbere se jih na tekmo med 700 in 800, igralcem namenja aplavze, prav zanimivo pa bo videti, kakšno bo ozračje drevi. Poslej bo sicer ob Glaviču na klopi tudi Aleš Burnik, član reprezentančnega strokovnega štaba.

Tudi v ljubljanskem taboru nad doslej doseženim večinoma ni pripomb. Zmaji so trenutno na 4. mestu, resda z devetimi točkami zaostanka za vodilnimi Jeseničani (35:44), a vsaj zaenkrat jim ni treba trepetati glede prav spodobnega izhodišča za drugi del sezone. Tudi v tivolski slačilnici je precej hokejistov brez resnejših mednarodnih izkušenj, toda z zbranostjo in disciplino, kot so jo pokazali na zadnji tekmi v Ljubljani proti Brunicu (2:0), bi se lahko veselili odmevnih zmag tudi v prihodnje. Prav to je igra, o kakršni trener Andrej Brodnik, tudi učenec hokejsko zelo disciplinirane švedske šole, sanja od začetka sezone. »Drži, res smo igrali odgovorno, tako naj bo tudi v prihodnje,« pravi napadalec Andrej Hebar, ki se je dobro ujel v napadu mešanice med izkušnjami in mladostjo – z Maticem Kraljem in Miho Zajcem. A ne glede na lepo odskočno desko prejšnjega tedna proti Brunicu opozarja na težavnost današnjega dvoboja s tretjeuvrščenim Asiagom: »To moštvo je že dolgo v italijanskem vrhu, resda smo ga na uvodnem gostovanju premagali (s 4:3, o. p.), toda takrat nas je reševal naš vratar Robert Kristan. Tokrat bomo morali igrati bolje.«

Prijavi sovražni govor