Gretzky: Kopitar je med petimi najboljšimi v NHL

Svetovni pokal v hokeju: presenetljivo močna evropska selekcija jutri ob 2.00 v finalu s Kanado.

Objavljeno
27. september 2016 02.01
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Toronto – Ni nikakršna skrivnost, da so pred začetkom svetovnega pokala v hokeju kanadski prireditelji sanjali o velikem finalu svoje reprezentance z Rusijo ali ZDA. Spogledovali so se tudi s ponovitvijo zadnjega olimpijskega finala (Kanada – Švedska), a zdaj se bodo gostitelji pomerili z evropsko selekcijo, ki jo na ledu vodi kapetan Anže Kopitar.

Slovenec že dolgo ohranja izjemen ugled med številnimi poznavalci igre na ledu onstran Atlantika, najbolj cenjeni hokejist doslej, Wayne Gretzky, pa je ob uvrstitvi evropske selekcije v veliki finale takole označil našega asa: »Kapetan Anže Kopitar je dejansko igralec najvišjega razreda, sodi med pet vodilnih igralcev v NHL, obenem je tudi izjemen vodja svojega moštva.« Ob tem je naš as dejal: »Vedno znova gre za posebne občutke, ko te takšen hokejist, kot je bil Wayne, pohvali. To mi vliva novo moč, upam, da bo še kdaj lahko tako spregovoril o meni.« Navdušenja nad Kopitarjevim učinkom – pri treh golih evropske selekcije v polfinalu proti Švedski je bil dvakrat podajalec – niso skrivali niti v časniku Los Angeles Times, kjer ga sicer redno spremljajo kot kapetana Kraljev: »Podobno odgovorno in vplivno kot pri klubu opravlja svojo vlogo tudi pri tem novem moštvu v svetovnem pokalu.«

Sicer pa sta bili obe polfinalni predstavi, ob tej s Kopitarjevo navzočnostjo tudi »klasika« med Kanado in Rusijo, na visoki kakovostni ravni, kar je v uvodni analizi ob uvrstitvi v veliki sklepni dvoboj (po srednjeevropski uri ob 2.00 v prihajajoči noči) potrdil tudi edini Slovenec v tem tekmovanju. »Verjeli smo vase, sprejeli prav poseben izziv, zato smo pravzaprav tukaj zbrani,« je poudaril Kopitar in se tako že pred začetkom sezone v NHL znašel sredi prav izjemnih preizkušenj: najprej je s slovensko reprezentanco zablestel v olimpijskih kvalifikacijah, zdaj postavlja mejnike s to novo evropsko ekipo.

Razočaranju med Švedi, potem ko so v podaljšku ostali praznih rok, pa kar ni bilo konca. Načrtovali so finale z gostitelji, nikakor si niso mislili, da jim bo previsoko oviro nastavila selekcija igralcev, ki jih je Ralph Krueger izbiral iz osmih držav.

»Ralph nam je zares dobro predstavil načrt, kako naj igramo. Ko smo to ugotovili in se uigrali, ni bilo več težav,« se je spomnil na prve dni priprav Kopitar.

Krueger je v zadnjih letih celo bližje nogometu kot hokeju, saj vodi upravo Southamptona, člana angleškega elitnega razreda. Pred tem je ohranjal ugled v svetu hokejskih trenerjev, dobro desetletje je vodil švicarsko reprezentanco. »In zdaj spet malo gostujem med hokejisti,« se je pošalil ob sprejeti ponudbi za prvega moža klopi evropske selekcije, s katero zdaj kot Kanadčan nemških korenin prav nestrpno pričakuje današnji začetek finalne serije svetovnega pokala.

Ob Kopitarju stavi na izjemno slovaško navezo, zanesljivega vratarja Jaroslava Halaka ter učinkovita napadalca Mariana Hosso in nazadnje v polfinalu dvakratnega strelca Tomaša Tatarja, malce mu je podrla načrt le včerajšnja poškodba na treningu Mariana Gaborika, zato je njegov nastop v finalu vprašljiv. Sicer pa je Evropo odlikoval moštveni duh, kar je omenil tudi švedski kapetan Henrik Sedin: »Ne vem, zakaj so nekateri podcenjevali selekcijo, v kateri je nekaj odličnih hokejistov. Njihova moč se skriva prav v tem, da jim pravzaprav nihče ni zares verjel. Delujejo mirno, izkoristijo priložnosti, ki se jim ponudijo,« je razmišljal kapetan švedske izbrane vrste, sicer že 16 let član Vancouvra, olimpijski zmagovalec iz Torina 2006 in svetovni prvak v Stockholmu 2013. Od reprezentance se počasi poslavlja, le za konec je v Torontu pričakoval drugačen scenarij – v velikem finalu s Kanado …