Petnajsta lovorika v ljubljanski vitrini

Hokejisti Telemacha Olimpije so v peti finalni tekmi državnega prvenstva z 2:0 odpravili zasedbo SIJ Acronija Jesenic.

Objavljeno
11. april 2016 13.18
Posodobljeno
11. april 2016 18.15
HOKEJ Olimpija - Jesenice
J. P.
J. P.

Ljubljana - Hokejisti Telemacha Olimpije so v klubsko vitrino postavili petnajsto lovoriko za naslov državnih prvakov. V odločilni peti finalni tekmi so v večnem derbiju z 2:0 odpravili padle branilce trofeje, igralce SIJ Acronija Jesenic, in serijo končali s 3:2 v zmagah. Oba zadetka sta padla v zadnji tretjini, najprej je nezbranost obrambe gostov izkoristil Jure Sotlar, nato pa je drzno potezo Dejana Varla, ki je čuvaja mreže Žana Usa iz vrat potegnil že slabih pet minut pred koncem dvoboja, hitro kaznoval Gregor Koblar, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže. Jeseničani tako ostajajo pri desetih ligaških trofejah.

Ljubljančani so imeli domala ves dvoboj pobudo, o kateri zelo zgovorno priča tudi razmerje sproženih strelov, kar 38:20 v njihovo korist. Us je bil znova zelo zanesljiv, v prvih dveh tretjinah je zbral že 28 obramb, preden je prvič odklenil mrežo. Zadnjih dvajset minut so zaznamovali tudi zelo napeti živci in razgrete glave, sodniki so imeli precej dela s pošiljanjem petelinov na kazensko klop (zaradi grobega naleta si je disciplinsko kazen igre prislužil Tadej Čimžar), svoje pa so vnovič dodali tudi gledalci, ki so ledno ploskev zasuli s stoli in prižgali tudi nekaj bakel. Železarji tako niso ponovili lanskega podviga, čeravno so imeli tudi letos prednost z 2:1 v zmagah in čeravno so četrti obračun, ki bi lahko bil že odločilen, igrali pred domačimi privrženci v Podmežakli.

PRVA TRETJINA

Pred približno 3700 navijači obeh večnih tekmecev se je igra razživela šele v drugi polovici uvodne tretjine, ko so za kanček več razburljivosti poskrbele izključitve na obeh straneh. Dlje časa so bili v številčni premoči na ploskvi Ljubljančani, agilnejši pa so bili Jeseničani, ko je moral na kazensko klop Gregor Koblar. Pletli so mrežo okrog vrat Olivierja Roya, vendar pa Shane Heffernan, Miha Brus in Sašo Rajsar ploščku niso znali najti poti v mrežo. Roy je v prvih dvajsetih minutah zbral osem obramb, na drugi strani Žan Us že trinajst.

DRUGA TRETJINA

Najlepšo priložnost dotedanjega dela dvoboja je v 33. minuti za zmaje zapravil Anže Ropret, ki se mu je odbit plošček dobesedno prilepil na palico, pred seboj je imel prazno mrežo, a se je še pravočasno od nekje prikazal Us in mojstrsko preprečil spremembo začetnega izida. Nadaljevala se je torej tradicija majhnega števila zadetkov v tej finalni seriji. Obe moštvi sta več pozornosti namenjali obrambi, saj je bilo jasno, da bi že en spodrsljaj lahko odločil ne zgolj tekme, temveč posledično tudi državnega prvaka. Zato sta potrpežljivo čakali priložnosti, ki pa jih do drugega odhoda na odmor niso realizirali.

TRETJA TRETJINA

Že začetek zadnje tretjine pa je vendarle ponudil tudi zadetek. Po zgolj 76 sekundah igre je jeseniška obramba zaspala in dovolila Juretu Sotlarju, da je po podaji Ropreta sam pridrsal pred Usa in ga hladnokrvno tudi matiral. Zelo obetavni čuvaj mreže gostov je torej po 28 uspešnih posredovanjih vendarle moral na kolena. Ljubljančanom se je začela svetiti petnajsta zvezdica, železarjem pa ni preostalo drugega, kot da so vse sile usmerili v napad. V prvih dveh tretjinah so bili namreč gostitelji konkretnejši, čemur pritrjuje tudi razmerje strelov - 28:18.

Po golu se je igra razplamtela, živci pa niso popuščali zgolj igralcem, temveč tudi navijačem, ki so - podobno kot že v četrtek v Podmežakli - na ledno ploskev zmetali nekaj stolov. Tako v 52. kot 55. minuti so zapele tudi pesti, najkrajšo sta potegnila Matej Hočevar, ki je ob tekmečevem naletu utrpel pretres možganov, in Tadej Čimžar, ki je moral predčasno v garderobo z disciplinsko kaznijo igre. Branilci naslova so skušali z obupnimi poskusi, že slabih pet minut pred koncem pa se je trener Dejan Varl odločil za tvegano potezo in je vratarja Usa potegnil na klop in ga zamenjal z dodatnim možem v polju.

Drzna poteza se mu ni obrestovala, ravno obratno: maščevala se mu je! Plošček je prestregel Gregor Koblar, ki je sam potegnil proti praznim jeseniškim vratom, zadel za vodstvo z 2:0 in za nameček še podžgal novo množično petelinjenje igralcev z obeh strani. Izključitve, predvsem na strani gostov, so se vrstile, tako da Olimpija niti ni imela težkega dela dvoboja mirno pripeljati do konca in lovorike po enoletni suši spet vrniti v Ljubljano. V zadnji tretjini so Jeseničani sprožili zgolj dva strela. Veselje na delu tribun, kjer so bili domači navijači, se je lahko začelo ...

TELEMACH OLIMPIJA : SIJ ACRONI JESENICE 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 3700, sodniki Trilar, Piragić, Rakovič in Zgonc.

Strelca: 1:0 - Jure Sotlar (Anže Ropret, 42.), 2:0 - Gregor Koblar (56./EN).

Kazenske minute: Telemach Olimpija 16, SIJ Acroni Jesenice 23 + disciplinska kazen igre (Čimžar).