Risi po odlični igri in sladki zmagi na pragu OI

Slovenski hokejisti so na turnirju olimpijskih kvalifikacij v Minsku po Poljakih s 3:0 odpravili še prve favorite Dance.

Objavljeno
02. september 2016 13.24
Posodobljeno
02. september 2016 13.50
ace-Hokej
A. V., J. P.
A. V., J. P.

Minsk - Slovenska hokejska reprezentanca je le še korak oddaljena od olimpijskih iger čez dve leti v Južni Koreji. Potem ko je v včerajšnjem uvodnem dvoboju kvalifikacijskega turnirja v Minsku nasula pol ducata golov Poljakom (6:1), je bila danes po pravcati hokejski poeziji uspešnejša še od prvih favoritov tekmovanja Dancev, ki jih je odpravila s 3:0. V uvodni tretjini se mreži nista zatresli, v drugi je bil uspešen branilec Sabahudin Kovačevič, v zadnji pa še Aleš Mušič in Jan Urbas. Zdaj rise v nedeljo čaka še ključni obračun z gostitelji Belorusi.

Danci so v Minsk pripotovali z najmočnejšo zasedbo v zgodovini olimpijskih kvalifikacij, v kateri je bilo precej (sedem) igralcev z izkušnjami iz NHL. Vendar pa jim to ni pomagalo, da bi v drugem poskusu na turnirju vendarle zmagali, že dan prej so namreč premoč priznali tudi Belorusom (2:5). Danes so imeli na ledni ploskvi resda terensko premoč, ki se odraža tudi v razmerju sproženih strelov (32:21 v njihovo korist), a kaj, ko niso bili učinkoviti, v obup pa jih je spravljal tudi izjemni vratar Gašper Krošelj, ki je ostal nepremagan in so ga zasluženo okronali z nazivom najboljšega igralca tekme v slovenski vrsti. Že konec druge tretjine je moral zaradi (preostro dosojene) disciplinske kazni igre tekmo predčasno končati branilec Mitja Robar.

Včeraj - Slovenija : Poljska 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)

POTEK TEKME

Prva tretjina

V prvih dvajsetih minutah se mreži nista zatresli. V precej zaprti igri so imeli več priložnosti Danci. Proti slovenskim vratom so sprožili deset strelov, slovenski hokejisti le štiri. V slovenskih vratih je bil znova Gašper Krošelj. Pri obeh reprezentancah je bilo vidno, da so se hokejisti zavedali pomembnosti tekme. Toliko bolj pri Dancih, saj so lahko upali na preboj na olimpijske igre le z današnjo zmago. Za Slovenijo je imel najlepšo priložnost Žiga Pance. Že je preigral danskega vratarja, a zadel okvir vrat.

Druga tretjina

V podobnem ritmu se je začela druga tretjina, toda Slovenci so vseeno prišli do vodstva. Zadel je branilec Sabahudin Kovačevič. Do ploščka je prišel po danski napaki, nasprotnikovemu vratarju pa ga je poslal med nogami.

Tretja tretjina

Slovenski risi so pokazali zobe, ko so se morali kar minuto in pol braniti z dvema igralcema manj na ledu. Že ob koncu druge tretjine si je sporno disciplinsko kazen igre prislužil Mitja Robar, ki je tako predčasno končal dvoboj, obenem je poskrbel, da so imeli Danci kar pet minut številčno premoč. Kazensko klop je še dodatno, le nekaj sekund pozneje, napolnil Jan Urbas, ki ga je selektor izbral za sedenje po neumni napaki risov, ki so imeli za trenutek na ledni ploskvi preveč hokejistov.

Danci so pletli mrežo okrog vrat zanesljivega Gašperja Krošlja, ki pa je mrežo še naprej držal nedotaknjeno. S fanatično borbenostjo so se izbranci selektorja Nika Zupančiča ubranili, le hip za tem, ko so bili vnovič v polni postavi, pa so se do številčne premoči dokopali še sami. Za dve minuti je moral namreč s ploskve Nichlas Hardt, ki je nepravilno oviral strelca prvega slovenskega zadetka Sabahudina Kovačeviča, čeravno ni imel ploščka. To je bila šele prva številčna premoč naših fantov v obračunu.

Sploh prvi napad je bil nevaren, a je tekmečev čuvaj mreže Frederik Andersen zaklenil vrata. Če Zupančičeva četa ni bila učinkovita v igri 5:4, pa je bila toliko bolj nekaj minut pozneje, ko so bile moči na ploskvi poravnane. Slovenska četrta peterka je zrežirala protinapad, prodirajoči Anže Kuralt je opazil bolje postavljenega Aleša Mušiča in mu lepo podal, ta pa je sprožil iz prve in ometel pajčevine iz danske mreže. Slovencem se je nasmihala druga zmaga na kvalifikacijskem turnirju, ki bi jim na široko odprla vrata na olimpijske igre.

Po prejetem drugem zadetku si je Danska privoščila podoben spodrsljaj kot Slovenija ob koncu druge tretjine, na ledu je namreč imela ob vratarju šest hokejistov, kar so sodniki opazili in enega od grešnikov poslali na kazensko klop, toda naši fantje priložnosti niso znali izkoristiti. Pred zadnjimi petimi minutami so morali Skandinavci opraviti menjavo med vratnicami. Odlični Andersen je namreč nesrečno trčil z enim od soigralcev in se pri tem poškodoval, zamenjati ga je moral rezervni vratar Sebastian Dahm.

A ni ostal nepremagan. Danci so morali vse sile usmeriti v napad, kar pa se jim je maščevalo. Luknjo v njihovi obrambi je izkoristil prvi as Anže Kopitar, ki je v solo prodoru pridrsal za vrata, mojstrsko mimo številnih nog podal do dobro postavljenega Jana Urbasa, ki mu ni bilo težko še tretjič zatresti nasprotnikove mreže. Risi so tako potrdili zasluženo, a zlata vredno zmago, s katero pred nedeljskim zadnjim dvobojem z Belorusijo ostajajo nepremagani. Za igralca tekme v naši izbrani vrsti so pričakovano razglasili vratarja Gašperja Krošlja.

 

Kvalifikacijski turnir v Minsku, drugo kolo

Slovenija : Danska 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Dvorana Arena Minsk, gledalcev 2090, sodniki Konc (Slovaška), Vinnerborg (Švedska, glavna), Goljak (Belorusija), Kohlmüller (Nemčija).

Strelci: 1:0 - Kovačevič (25.), 2:0 - Mušič (Kuralt, 50.), 3:0 - Urbas (Kopitar, 58.).

Kazenske minute: Slovenija 9+20 (2, 27, 0), Danska 4 (0, 0, 4)

Streli na gol: Slovenija 21 (4, 8, 9), Danska 32 (10, 15, 7)

Slovenija: Krošelj, Kristan; Kovačevič, Kranjc, Vidmar, Repe, Robar, Gregorc, Štebih; Sabolič, Jeglič, Tičar, Kopitar, Urbas, Verlič, Muršak, Ograjenšek, Pance, Mušič, Kuralt, Pem, Rodman. Selektor: Nik Zupančič.