Krvavo priborjena vrnitev risov med hokejsko elito

Slovenski hokejisti v ključnem dvoboju odpravili Avstrijce s 3:1. Dvakrat v polno Jan Urbas, piko na i postavil Miha Štebih.

Objavljeno
26. april 2014 02.18
Posodobljeno
26. april 2014 08.00
HOKEJ
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Goyang - Slovenska reprezentanca se po enoletni avanturi na svetovnem prvenstvu skupine B vrača v hokejski raj, saj bo prihodnje leto spet med svetovno elito. V ključnem dvoboju so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja s 3:1 odpravili večne tekmece Avstrijce, obe zasedbi pa sta končali na prvih dveh mestih na prvenstvu in napredovali stopničko višje. Slovenci so morali zmagati, saj so v jutranjem obračunu Japonci izvlekli točko kljub porazu z Madžari, ključna člena pri današnjem uspehu risov pa sta bila vnovič izjemno zanesljivi čuvaj mreže Luka Gračnar, ki so ga izbrali za najboljšega igralca tekme in celega turnirja v naših vrstah, in strelec prvih dveh golov Jan Urbas.

Avstrijci, sicer z naskokom najučinkovitejša reprezentanca tega prvenstva, so lahko zaigrali povsem sproščeno, saj so si že pred dvobojem zagotovili vrnitev v skupino A svetovnega hokeja, risom pa sprva pod težo rezultatskega bremena ni šlo nič od rok. Šele ko jim je voda že pošteno tekla v grlo, so preklopili v višjo prestavo in v zadnji tretjini strli odpor čvrstih tekmecev, ki so vpisali prvi poraz na turnirju in končali na drugem mestu. Naši fantje so po uvodnem spodrsljaju z Japonci štirikrat zapored zmagali, ključna je bila menjava vratarjev po prvi tekmi, Gračnar je namreč več kot dostojno zamenjal odsotnega Roberta Kristana in poskrbel, da bo Slovenija prihodnje leto spet stala ob boku najboljših izbranih vrsta sveta.

Uspeh je bil krvavo priborjen, saj so ga fantje s slovenskim grbom na dresih dosegli v izjemno zdesetkani zasedbi, tudi brez celotnega prvega napada in standardnega prvega vratarja. Toda prav na ta račun so priložnost za dokazovanje odlično izkoristili mladi aduti iz ozadja na čelu s pred tem malo znanim branilcem Miho Štebihom, ki je s tretjim golom v današnjem obračunu dokončno potrdil našo zmago nad Avstrijci, ki se jim torej ni posrečila revanša za hud olimpijski poraz v Sočiju (0:4).

PRVA TRETJINA

Selektor Matjaž Kopitar kajpak ni imel nobene potrebe, da bi menjal zmagovalno zasedbo, zato je med vratnicami vnovič začel junak prejšnjih dvobojev Luka Gračnar. Glavni izziv za rise je bil, kako ustaviti prvi tekmečev napad, ki je pred tem na prvenstvu prispeval že kar 27 točk (10 golov).

Prvi je z odličnim poskusom zobe pokazal Jan Urbas, a je tekmečev čuvaj mreže Bernhard Starkbaum dobro prečital njegovo namero. Na drugi strani bi se ponesrečeno posredovanje Gračnarja za golom lahko slabo končalo za Slovence, a Avstrijci ponujenega darila niso znali izkoristiti.

V 9. minuti je bilo vroče pred tekmečevimi vrati, a je ostra podaja Mihe Verliča zaman iskala palico Gala Korena. Po napaki avstrijske obrambe je z razdalje poskusil Aleš Mušič, a sprožil natančno v Starkbaumovo lovilko. Po spodbudnem napadu Kopitarjeve čete je po nepotrebnem tekmečevega vratarja spodnesel Urbas in moral za dve minuti na kazensko klop, kar je bila lepa priložnost za Avstrijce, ki so bili na tem prvenstvu ob številčni premoči na ledu kar tretjinsko uspešni.

Severni sosedje so bili z igralcem več neučikoviti, iz hitrega protinapada pa bi lahko presenetili Slovenci, a Jan Muršak ni našel prodirajočega Mušiča. Takoj zatem so imeli power-play tudi naši fantje, zaradi izbijanja ploščka prek ograde je moral na kazensko klop Konstantin Komarek. V slogu celotnega prvenstva, na katerem so risi najslabše moštvo ob številčni premoči na ledu, je šla tudi tokrat priložnost brez resnejših akcij mimo. V zadnji sekundi prvega dela je bil zaradi udarca po palici izključen Marcel Rodman, ki je kazen odslužil v začetku drugega dela.

Resda so Slovenci v prvi tretjini sprožili strel več (razmerje 7:6), a so bili Avstrijci, ki so lahko zaigrali povsem sproščeno in neobremenjeno, saj so se že pred dvobojem vrnili med svetovno elito, nevarnejši in konkretnejši, saj so brez težav nadzorovali stanje na ledu. V vrstah naših fantov se je poznala živčnost pod pritiskom rezultata, igra je bila namreč raztrgana in medla.

DRUGA TRETJINA

Takoj je bilo nekajkrat vroče pred Gračnarjem, najprej se je v priložnosti znašel najučinkovitejši branilec na tem prvenstvu Dominique Heinrich (štirje goli in dve podaji), a ni bil uspešen. Slovenci so prvi številčni primanjkljaj na ledu vzdržali brez prask. Nova priložnost se je Kopitarjevim fantom, ki so igrali zakrčeno in nizali napake, ponudila po tem, ko je Marcel Rodman izsilil prekršek Thomasa Kocha.

Risi so spletli mrežo okrog tekmečevih vrat šele po minuti in četrt, a resnejših napadov niso zmogli. Ko se je Koch že vrnil na led, se je - ravno na polovici tekme - iz oči v oči s Starkbaumom znašel kapetan Tomaž Razingar, a je njegovim merilnim napravam odklenkalo.

Naši fantje so se mučili, nato pa zadeli domala iz ničesar. Matthias Iberer je za svojim golom plošček podaril starejšemu iz bratske naveze Rodman, ki je zadrsal pred gol in zaposlil Jana Urbasa, ki je skozi gnečo pred vrati poslal plošček v mrežo. Za 25-letnega napadalca je bil to četrti zadetek na prvenstvu in tretji doslej v medsebojnih obračunih z Avstrijci. Pričakovati je bilo, da bo Slovencem igra vendarle stekla, a so kmalu dobili bliskovit udarec z nasprotne strani.

Po buliju je namreč plošček prišel do Benjamina Petrika, ki ni pomišljal in je usekal skoraj z modre linije mimo dveh naših fantov in med nogami Gračnarja zatresel slovensko mrežo. Vse se je začelo znova (vsaj za rise), dvoboj se je pošteno razživel, naši fantje pa niso znali izkoristiti večjega števila strelov na vrata (razmerje 13:10), ki jih je odlično čuval Starkbaum.

TRETJA TRETJINA

Aleš Mušič in Žiga Pance sta že v prvem napadu zadnjega dela podžgala tekmecem, a brez učinka. Slovenci so prežali na kako avstrijsko izključitev in izsilil jo je Mitja Robar, ki mu je z visoko palico čelado snel Daniel Oberkofler in moral za dve minuti na kazensko klop. Toda, nič novega, Starkbaumu ni bilo treba trepetati, saj so bili slovenski poskusi jalovi. Mrk obraz selektorja Kopitarja je bil več kot zgovoren ...

Izbranci selektorja Mannyja Viveirosa so imeli plošček za zmago na palici v 48. minuti, ko je Michael Schiechl odlično zaposlil Nicolasa Petrika, ki pa je zgrešil nemogoče. Na drugi strani je vrnil Muršak, Starkbaum je bil na mestu. Kar se ni posrečilo soigralcem, pa je nadoknadil Jan Urbas, ki je dobro izkoristil podajo Matica Podlipnika in podaljšani plošček Davida Rodmana ter še drugič spravil avstrijskega čuvaja mreže na kolena. Risi so vodili z 2:1 in bili tedaj spet med svetovno elito.

V 53. minuti sta bila na hudi preizkušnji slovenska obramba in vratar Gračnar, a je mreža kljub nekaj nevarnim poskusom tekmecev ostala nedotaknjena, je pa moral na klop za kaznovane branilec Andrej Tavželj. Severni sosedje so napadali, naši fantje pa poskusili s hitrim protinapadom, a strel Boštjana Goličiča ni našel cilja.

Tekmeci so do konca usekali z vsemi topovi, a je bila slovenska obramba čvrsta in neprebojna. Luknjo v avstrijskih branilskih vrstah pa je v predzadnji minuti izkoristil mladi Miha Štebih, ki je pred dnevi dopolnil 22 let, in Kopitarjevo četo vrnil med svetovno hokejsko elito. Tudi pri zadnjem zadetku je kot podajalec sodeloval Urbas, ki je prvenstvo sklenil s sedmimi točkami za pet golov in dve podaji, medtem ko je pred tem tako učinkovit avstrijski prvi napad tokrat ostal dolgih nosov. Čeprav so risi potrebovali dolgo časa, da so se sprostili, so znali v pravem trenutku dvigniti ritem in zasluženo zmagati, čemur pritrjuje tudi nekoliko večje število strelov (razmerje 22:20).

SLOVENIJA : AVSTRIJA 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Urbas 34., 49., Štebih 59.; B. Petrik 36.