Hokejisti Chicaga šestič v zgodovini dvignili Stanleyjev pokal

V šesti finalni tekmi lige NHL so hokejisti Chicaga z 2:0 premagali Tampo Bay, skupno pa slavili s 4:2 v zmagah.

Objavljeno
16. junij 2015 09.07
NHL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Chicago - Hokejisti ekipe Chicago Blackhawks so prvaki severnoameriške lige NHL v sezoni 2014/15. V velikem finalu za Stanleyjev pokal so bili v šestih tekmah s 4:2 v zmagah boljši od Tampe Bay Lightning, na zadnjem obračunu pred domačimi gledalci je bil rezultat 2:0.

Glavni junaki slavja pred domačimi gledalci so bili Duncan Keith in Patrick Kane, ki sta zadela v 38. in 55. minuti, ter vratar Corey Crawford s prazno mrežo in 25 obrambami. Vsi trije so s Chicagom osvojil tudi že naslova v letih 2010 in 2013. Tretjič se je veselil tudi trener Joel Quenneville.

»Trenutno se občutki ne zdijo resnični. Neverjetno je. Počutim se kot v sanjah. Vsakič, ko ga osvojimo, je bolje in bolje. Občutek je izjemen,« se je veselil kapetan Jonathan Toews, ki je ob vrhuncu sijajnega večera v United centru prvi dvignil prestižni Stanleyjev pokal in ga najprej podal 40-letnemu branilcu Kimmu Timonenu, ki je sicer skoraj celo sezono izpustil zaradi strdka v pljučih, zdaj pa bo kariero končal kot prvak.

 


Branilec Keith je ob tem postal tudi MVP finala in dobitnik lovorike Conna Smytha. Čeprav je bila izbira jasna, je postal šele deveti branilec v zgodovini s tem nazivom. Keith je zadel slabe tri minute pred koncem druge tretjine in popeljal svoje moštvo v vodstvo z 1:0, potem ko ga je z lepo podajo našel Kane. Vratar Tampe Ben Bishop je sicer prvi Keithov strel ustavil, a nato v mrežo pospravil odbitek, ustaviti ga ni mogel niti Cedric Paquette. To je bil njegov tretji gol in 21. točka v končnici.

»Tako dober je občutek, ko si del takšne skupine, ki je pripravljena storiti vse. Izjemno je. Uspelo nam je doma. Že osvojiti pokal je poseben občutek, da nam je uspelo pred našimi navijači, pa je res zabavno,« je po tekmi dejal najkoristnejši igralec končnice lige NHL.

Nepopisno veselje v dvorani je nato pet minut pred koncem že zakuril Kane, pri zadetku sta sodelovala Brandon Saad in Brad Richards, ki je tudi zagotovil zmagovito podajo za sicer prvo zmago z dvema goloma razlike po 355 minutah igre v končnici.

Posebej se je v finalu izkazal tudi Crawford, ki je moral sicer v prvem krogu končnice na zahodu trikrat prepustiti mesto v vratih, na zadnjih treh finalnih tekmah pa dovolil le dva gola ekipi, ki je v rednem delu sezone dosegla največ zadetkov med vsemi moštvi.

Chicago je lovoriko osvojil šestič, od tega trikrat v zadnjih šestih letih. Hokejisti iz vetrovnega mesta so ligo NHL  osvojili v sezonah 1933/34, 1937/38, 1960/61, 2009/10, 2012/13 in v 2014/15. So se pa po dolgem času lahko velikega uspeha veselili na domačem ledu. To jim je uspelo prvič po letu 1938, ko so v finalu premagali Toronto. »Očitno smo vsako leto boljši. Srečni smo, da smo zmagali trikrat. Vsakič, ko nam to uspe, pa je občutek boljši,«  je dejal Brent Seabrook.

Chicago je prva ekipa po Detroit Red Wings, ki je osvojila tri pokale v šestih letih. Blackhawks zdaj čakata parada in sprejem, nato pa sestavljanje in priprava ekipe na novo sezono. »Rastemo, dozorevamo, želimo si več in več. To je bistvo. Zato igramo hokej, za skupino v slačilnici, za vse izjemne navijače v Chicagu. To združuje celo mesto. To je najboljši občutek,« je še dodal Toews.

 

Na drugi strani so se hokejisti Tampe morali razočaranih obrazov in praznih rok vrniti na Florido. Tokrat jih je znova skušal rešiti vratar Bishop, ki ga je v finalu mučila poškodba. Tokrat je zbral 30 obramb, a to ni bilo dovolj.