Hokejske novice: Krakovu še enkrat organizacija SP divizije I, Slovaška gostiteljica SP 2019

Slovenska hokejska reprezentanca bo vrnitev med elito naskakovala prihodnje leto v poljskem Krakovu.

Objavljeno
15. maj 2015 11.03
Posodobljeno
15. maj 2015 11.03
vidic/ MURSSAK in KOPITAR
G. L., M. Ž., Delo.si
G. L., M. Ž., Delo.si

Praga - Slovenski hokejisti so kmalu po izpadu iz elitne divizije svetovnega hokeja izvedeli, kje so bodo prihodnje leto potili v želji po vrnitvi med najboljše. Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so danes potrdili, da se bo SP divizije I vrnilo v Krakov, kjer je bilo tekmovanje organizirano že letos.

Na spletni strani krovne zveze so zapisali, da je zanimanje za izvedbo svetovnega prvenstva prihodnje leto pokazala tudi Slovenija, a so se na zvezi kandidaturi kasneje odpovedali.

Naloga je pripadla Poljakom, ki se bodo po rezultatsko neuspešnem letošnjem prvenstvu (napredovanje sta si zagotovila Kazahstan in Madžarska) med elito skušali prebiti konec prihodnjega aprila.

Na prvenstvu bodo poleg domače reprezentance in Slovenije tudi Avstrija, Japonska, Italija ter Južna Koreja, ki se je v to skupino uvrstila iz nižjega ranga tekmovanja. Prvenstvo bo potekalo med 23. in 29. aprilom, kar je nekoliko kasneje, kot je bila praksa doslej. Reprezentance bodo tako lahko popolnejše, saj se bodo ligaška tekmovanja do tedaj že zaključevala. Na prvenstvo elitne divizije leta 2017, ki ga bosta skupaj izvedli Francija in Nemčija, se bosta uvrstili prvouvrščeni reprezentanci.

Žensko SP divizije II skupine A na Bledu

Na kongresu bo skupno potrjenih kar 28 prirediteljev svetovnih prvenstev različnih ravni v vseh starostnih kategorijah. Tretjeligaško tekmovanje bo denimo med 17. in 23. aprilom gostil Zagreb, žensko svetovno prvenstvo divizije II skupine A, kamor so se letos prebile tudi Slovenke, bo gostil Bled. Poleg domačink bodo nastopile še Severnokorejke, Britanke, Južnokorejke, Poljakinje in Hrvatice.

Moško reprezentanco do 20 let bo v diviziji I skupine B med 12. in 18. decembrom nastopala v francoskem Megevu. Poleg domače reprezentance bodo nastopile še Ukrajina, Poljska, Japonska in Velika Britanija. Še nekoliko mlajši risi (do 18 let) se bodo na prvenstvu iste divizije med 18. in 24. aprilom merili v italijanskem Asiagu. Njihovi nasprotniki bodo Italija, Madžarska, Japonska, Ukrajina in Južna Koreja.

V boj za OI v Belorusijo

Potrjen je tudi prireditelj kvalifikacij za OI leta 2018 v Pjeongčangu. Med 1. in 4. septembrom prihodnje leto jih bo gostila Belorusija, tekmica risov pa bo tudi Danska, katero je Slovenija premagala v boju za zadnje OI v Sočiju. Zadnji nasprotnik še ni znan, saj se bo moral na turnir še prebiti skozi kvalifikacije.

SP 2019 na Slovašem, 2020 v Švici

Na kongresu so določili tudi prireditelja svetovnih prvenstev leta 2019 in 2020. Svetovna elita se bo leta 2019 zbrala na Slovaškem, kjer bodo dvoboji potekali v Bratislavi in Košicah, leto kasneje pa bo gostiteljica Švica, natančneje Zürich in Lozana.