Risi v generalki za Avstrijo suvereno prek Belorusov

V drugi tretjini sta belorusko mrežo zatresla Boštjan Goličič in Ken Ograjenšek, v zadnjem delu še Marcel Rodman.

Objavljeno
07. november 2014 17.08
Posodobljeno
07. november 2014 18.00
Hokej
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovenski hokejisti tudi po drugem dvoboju prijateljskega turnirja evropskega izziva pred domačimi privrženci v Tivoliju ostajajo neporaženi. Po Japoncih so padli tudi Belorusi, recept pa je bil obakrat podoben: po ne najbolj prepričljivi prvi tretjini so risi odlično stopnjevali ritem in naposled zmagali s 3:0, kar je odlična popotnica za jutrišnjo zadnjo tekmo turnirja, ko se bodo ob 18.30 za prestiž in končno zmago udarili z vročimi tekmeci Avstrijci, ki po dveh obračunih ravno tako še ne poznajo poraza.

Ključna igralca dvoboja sta bila reprezentanta, ki dan poprej nista igrala: napadalec Robert Sabolič se je izkazal kot podajalec pri prvih dveh golih, vratar Robert Kristan pa je ukrotil vseh 32 strelov, ki so jih Belorusi v jubilejnem petnajstem medsebojnem obračunu teh dveh izbranih vrst sprožili v okvir slovenskih vrat. Med junaki se je znašel tudi strelec drugega gola Ken Ograjenšek, ki se je prvič v majici z državnim grbom vpisal med strelce.

PRVA TRETJINA

Selektor Matjaž Kopitar se je odločil za spremembo med vratnicami, priložnost je dobil Robert Kristan, prav tako je danes - edinokrat na turnirju - na led zadrsal tudi Robert Sabolič, saj se je njegov klubski delodajalec, praška Sparta, dogovoril z vodstvom slovenske reprezentance, da odlični napadalec odigra zgolj eno tekmo. Nadomestil je poškodovanega Anžeta Kuralta, ki si gležnja včeraj k sreči ni zlomil, jutri bo vrzel zapolnil debitant Aljaž Uduč, ki ga je selektor vpoklical šele sinoči.

Že uvodoma si je zapestje lažje poškodoval prekaljeni branilec Mitja Robar, ki je moral na klop, a ne za dolgo. Belorusi, ki igrajo pod taktirko starega znanca slovenskih ljubiteljev hokeja Vladimirja Krikunova, so začeli podjetneje in večkrat sprožili proti Kristanovim vratom, a resnejšega dela oba čuvaja mreže dolgo nista imela. Po golu je zadišalo v 12. minuti, ko je Jan Urbas dobro ustrelil, odbitega ploščka pa Marcel Rodman ni znal preusmeriti v mrežo.

Minuto pozneje je moral kot prvi v domači zasedbi na kazensko klop Luka Vidmar, gostje pa številčne prednosti na ploskvi niso znali izkoristiti - enako kot že včeraj štirih proti Avstriji. Štiri minute pred prvim odhodom na odmor sta zobe pokazala Anton Jelisejenko in Igor Karabanov, a se Kristan ni pustil spraviti na kolena. V končnici prvega dela je moral kazensko za dve minuti z ledu mladi Artjom Zemljankin, a si Slovenci v tem času niso priigrali niti enega resnejšega poskusa. Prva tretjina se je torej končala s praznima mrežama.

DRUGA TRETJINA

V uvodnem delu so bili gostje resda precej več pri strelu (12:4), v priložnostih pa sta bila tekmeca poravnana. Tudi na začetku druge tretjine je četa Vladimirja Krikunova pritisnila, a brez učinka, kar se ji je hitro maščevalo. Slovenci so namreč v razmaku štirih minut dvakrat zadeli, obakrat pa se je med podajalci znašel Sabolič, ki je bil dodana vrednost tokratnega dvoboja.

Najprej se je v 25. minuti med strelce vpisal Boštjan Goličič, še preden se je dvoboj prevesil v drugo polovico, pa je svoj prvi reprezentančni gol prispeval tudi Ken Ograjenšek. Plošček je sicer letel proti Goličiču, ki ga ni zadel, a je z desne še pravočasno pridrsal 23-letni napadalec in ga pospravil prek golove črte. Kopitarjevi izbranci so v hipu lahko lažje zadihali.

Brez težav so se tudi ubranili ob igralcu manj na ledu, ko je moral na kazenski počitek Matic Podlipnik, tik pred začetkom zadnje minute drugega dela pa je z domiselno akcijo nase opozoril tudi četrti napad. Gal Koren in Gregor Koblar sta nevarno poizkusila, a plošček vendarle ni še tretjič našel tarče. Razmerje strelov v okvir vrat je bilo le še malenkostno na strani Belorusov (16:15).

TRETJINA TRETJINA

Pričakovati je bilo, da bodo gostje pritisnili na vse ali nič, vendar pa terenske premoči niso znali kronati z golom. V 45. minuti je visok plošček v glavo zadel Jakoba Milovanoviča in ga brutalno pokosil, vendar pa se je branilec v hipu pobral na noge in nadaljeval obračun. Risi so se v novi priložnosti znašli le malo pozneje ob številčni premoči na ledu - in suvereno so jo tudi izkoristili.

Odgovornost je kajpak prevzel prvi slovenski napad, v glavni vlogi pa sta bila brata Rodman. David je po poigravanju z nasprotnikovimi branilci ustrelil, v gneči pred beloruskim golom pa je bil najprisebnejši in najiznajdljivejši Marcel, ki je v slogu pravega kapetana popeljal svoje moštvo do težko ulovljive prednosti treh golov in na prag druge zmage na tivolskem turnirju.

Čudovito priložnost za povišanje vodstva pa je imel na palici hokejist Bolzana Žiga Pance, ki je sam prodrl pred tekmečevega vratarja Igorja Brikuna, a ga je ob tem nepravilno podrl Artjom Volkov in delilci pravice so dosodili kazenski strel. Toda Pance ni bil uspešen, Brikun je njegov poskus brez težav ukrotil. Do konca se mreži nista več zatresli, kar pomeni, da se bosta jutri ob 18.30 za konec tivolskega turnirja pomerili še neporaženi zasedbi. Tudi Avstrija je namreč danes brez težav, s 5:1 (0:1, 2:0, 3:0), odpravila Japonsko, ki pa je vodila vse do 35. minute.

 

SLOVENIJA : BELORUSIJA 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Strelci: 1:0 - Boštjan Goličič (Robert Sabolič, 25.), 2:0 - Ken Ograjenšek (Robert Sabolič, Luka Vidmar, 29.), 3:0 - Marcel Rodman (David Rodman, 47.).